Hlavní obsah

Zaplaťbůh, že dal Vlasák tři góly, těšilo plzeňského navrátilce Straku

PLZEŇ

Gólem jistoty ozdobil svůj nečekaně rychlý návrat na led kapitán a lídr plzeňského týmu Martin Straka. V sestavě Západočechů chyběl kvůli bolestivému nastřelení nohy pukem a následnému odhalení únavové zlomeniny od 10. ledna. V prvním čtvrtfinálovém utkání proti Liberci však vydržel v plné zápasové zátěži a svůj výkon ozdobil přesilovkovou trefou na konečných 4:0.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Plzeňský Tomáš Vlasák se raduje se svým spoluhráčem Martinem Strakou z branky do sítě Liberce ve čtvrtfinále play-off.

Článek

Přestože původní zprávy po odhalení únavové zlomeniny, jež neměla nic společného s nastřelenou holení, byly opatrnější a Strakův návrat se předpokládal spíš až ke konci čtvrtfinálové série, olympijský vítěz z Nagana nechyběl už na jejím startu. "Od pondělí jsem už trénoval a definitivně jsme byli domluveni na dnešní dopoledne, že se rozhodnu, jak se budu cítit. Už od pondělka jsem to však měl v hlavě," řekl novinářům Straka.

V úvodu si však zápas neužíval jako obvykle. "Na začátku to bylo děsný, ale zaplaťpánbůh, že Tomáš dal ty góly a další Tomáš to všechno vychytal. O to to bylo potom jednodušší," poděkoval Straka vedle sedícím spoluhráčům brankáři Pöpperlemu a útočníku Vlasákovi. "To utkání ale nebylo vůbec snadné a jsme šťastní, že jsme ho zvládli," dodal Straka.

Při rozhodování dal hlavně na své pocity. "Měl jsem odsouhlasený (od lékařů), že můžu hrát. Pak už to bylo jen podle pocitu a ten byl docela v pohodě," přiblížil Straka. Nohu cítil prý hlavně na začátku. "Než jsem si zvykl na tu bolest, ale pak když se člověk dostane do toho utkání, tak to nevnímá. Měl jsem i nějaké utišující látky, takže to nebylo špatné. Myslím, že jsem ani nijak neriskoval."

Straka: Jsem šťastnej, že jsem zpátky

Přiznal, že mu hodně pomohl i příznivý vývoj skóre. "Bylo dobře, že jsme dali ty góly a utkání se dokončovalo v takovém docela klidném tempu. Určitě by to vypadalo jinak, kdyby to bylo o góla nebo jsme dotahovali, protože ta fyzička tam chybí a není to úplně optimální. Jsem však šťastnej, že jsem zpátky," prohlásil Straka.

Plzeňské fanoušky rozjásal gólem, jímž v třetí třetině zvýšil po přihrávce od Vlasáka při přesilovce na 4:0. "Tomáš to všechno vymyslel, já jen vypálil a měl jsem štěstí, že to sice gólman chytil, ale prošlo to tam. Stejně si myslím, že to Tomáš doklepl a nahlásil ho mně," smál se Straka. Vlasák však nesouhlasil. "Ne, dával jsem tam hůl, ale on (liberecký brankář Leinonen) si to tam srazil lapačkou," řekl.

Straka přiznal, že z dlouhé herní pauzy měli Západočeši obavy. "Bylo to tak i loni, když jsme nastoupili na Pardubice. Oni tehdy dlouho nehráli, a než se do toho dostali, tak jsme vedli 1:0," připomněl Straka. "Ta začáteční utkání jsou vždycky důležitá, protože chcete vést a nechcete to dotahovat. Víme však, že nás čeká ještě dlouhá cesta a ta utkání budou těžší a těžší," doplnil Straka.

Liberec počítal, že bude Straka hrát

Ze Strakova návratu měli velkou radost i plzeňští trenéři. "Martin se zapojil na tréninku na ledě od pondělí a my jsme samozřejmě byli rádi, když přislíbil, že naskočí hned do toho prvního zápasu a těm svým slovům dostál," pochvaloval si asistent kouče Milan Razým.

Také Liberečtí ale byli připraveni na Strakův návrat. "Počítali jsme s tím, že při sebemenší možnosti Martina nastoupit se tak i stane. Věděli jsme, že trénuje, tak jsme vlastně i počítali s tím, že nastoupí. Myslím, že je to jedině dobře, že se uzdravil a může hrát, protože je to jen ku prospěchu hokeje. Takoví hráči si to zaslouží, aby hráli. A Martinovi to jedině přeju, že hraje," prohlásil liberecký trenér Jiří Kalous.

Reklama

Související témata: