Hlavní obsah

Slavia v odvetě góly Čermáka a Kůrky porazila Zlín 2:0

ZLÍN

Dvě rychlé branky v rozmezí pouhých 44 sekund úvodní třetiny zajistily hokejistům Slavie Praha v druhém čtvrtfinále extraligy vítězství 2:0 ve Zlíně. Před dvěma zápasy v Praze je tak stav série nerozhodný 1:1. Vedoucí gól Slavie vstřelil Miloslav Čermák, druhý přidal Tomáš Kůrka. Domácí hokejisté se tentokrát střelecky trápili a ke zvratu jim nepomohla ani výrazná převaha v poslední třetině.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zlínský útočník Stanislav Balán před brankou Roberta Slipčenka ze Slavie

Článek

Do zlínské sestavy se vrátil uzdravený útočník Filip Čech, Slavia oproti čtvrtečnímu debaklu postrádala útočníka Havla a naopak se už na ledě objevil obránce Sloboda. Trenér Vladimír Růžička dal navzdory předcházejícímu nejistému výkonu opět šanci brankáři Slipčenkovi, ovšem většinou do hry hned od úvodních minut posílal pouze tři útočné řady, aby vystupňoval tempo.

Záměr mu dokonale vyšel. Slavia se představila ve zcela jiném světle než v prvním duelu, počínala si mnohem aktivněji, přesněji kombinovala, získala výraznou převahu a brankář Sedláček byl neustále pod palbou.

Zlín působil hodně bezradně, vázla mu souhra, z útlumu nedokázala tým vytáhnout ani jindy produktivní Leškova útočná řada. Domácí hokejisté se v protiútocích jen zřídka dostali až k zakončení, většina jejich akcí končila ve středním pásmu.

Drtivý tlak také Slavia zužitkovala. V 7. minutě zajel obránce Kadlec k zadnímu mantinelu a Čermák z bezprostřední blízkosti poslal kotouč do sítě. Zlín tato sprcha srazila do kolen, a než se stačil vzpamatovat, inkasoval podruhé.

Po Červenkově přihrávce nestačil zareagovat brankář Sedláček na Kůrkovu střelu a kotouč mu nad vyrážečkou doplachtil do sítě. Navzdory bojovnosti se domácí hokejisté jen s obtížemi dostávali do tempa a jen se divili nečekanému obratu.

I když v druhé třetině zvýšili Berani bojovnost, na výraznější odpor se vzmohli pouze při přesilovkách. Ty ale zůstávaly daleko za úderností z předcházejícího dne. Jedinou vážnější šancí zahrozil po průniku mezi obránci soupeře útočník Důras, který ale akci zakončil střelou těsně vedle branky.

Slavia hrála i v oslabení pozorně v defenzivě, dokázala pokrýt protivníka už ve středním pásmu. Pokud se dostali domácí k zakončení, tak jejich střely s přehledem likvidoval pozorný Slipčenko.

Z výkonu domácích hráčů vyzařovala v poslední třetině snaha o zvrat, která ale postupně přecházela do zoufalé křeče. Obrátky se pokoušela zvýšit zejména Leškova řada, která si dokázala na rozdíl od zbývajících pětek alespoň vytvořit územní převahu.

Pražané však dokonale utěsnili prostor před Slipčenkem a tím soupeři nedovolili dotáhnout kombinační akce do výhodnějších pozic. K zakončení se dostávali pouze obránci, avšak jejich střely od modré čáry postrádaly účinnost.

V závěrečných deseti minutách už Slavia do útoku nepospíchala a chytrou hrou dotáhla duel k jistému vítězství. Zlínu se ještě nabídla v závěru po vyloučení Červenky poslední možnost ke zvratu, ke kterému však nevedla ani téměř minutová power play.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 2. zápas:
PSG Zlín - Slavia Praha 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 7. M. Čermák (Kadlec, V. Růžička ml.), 8. Kůrka (Červenka). Rozhodčí: Šindel, Hradil - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:8, navíc Červenka (Slavia) 10 min. Bez využití. Diváci: 6142.
Zlín: Sedláček - Linhart, Lučka, Švrček, Galvas, Míka, Bořuta, Kučný - Balaštík, Leška, Köhler - Důras, Kristek, Záhorovský - Kubiš, Balán, Sivák - J. Ondráček, Mokrejš, Rachůnek - od 21. navíc F. Čech. Trenéři: Venera, Vlach st. a Hrazdíra.
Slavia: Slipčenko - Kadlec, Vašíček, Roth, Žižka, Campbell, Kolařík, Sloboda - Kůrka, Červenka, Vondrka - T. Svoboda, Holec, Doležal - Endál, V. Růžička ml., M. Čermák - Sklenář, Clarke, Jelínek. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.
Stav série: 1:1.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice