Hlavní obsah

Plzeň zvládla proti Liberci i druhý domácí zápas, zvítězila 4:1

PLZEŇ

Hokejisté Plzně mají po dnešku nejblíže ze všech čtvrtfinalistů k postupu mezi nejlepší kvarteto extraligy. Západočeši jako jediní zvládli na svém ledě vyhrát oba úvodní zápasy série, když v druhém duelu porazili i díky dvěma trefám během 51 vteřin v polovině první třetiny Liberec 4:1 a v sérii vedou 2:0. Série se nyní stěhuje na sever Čech, kde se hraje v pondělí od 18:10 třetí utkání.

Foto: Petr Eret, ČTK

Útočníci Tomáš Vlasák (vpravo) z Plzně a Pavel Kašpařík z Liberce

Článek

Plzeň se musela v druhém pokračování série obejít bez kanadského forvarda Scofielda, ale v úvodním dějství jí to zjevně nijak nelimitovalo. První velkou šanci si sice vypracovali v třetí minutě Liberečtí, ale Nedorost zblízka bekhendem přestřelil a poté převzala iniciativu Plzeň. V šesté minutě se při první přesilovce zápasu zastavilo tečované Hanzlíkovo nahození na levé tyčce za Leinonenovými zády.

V 11. minutě však branková konstrukce pomohla i domácímu brankáři Pöpperlemu, když Ondřej bombou z mezikruží orazítkoval horní tyč. Sám ale vzápětí fauloval a na trestné lavici pobyl pouze 20 vteřin. Hanzlík vypálil od modré čáry, Bomersback puk na hranici brankoviště tečoval a Plzeň vedla. O 51 sekund později předvedli parádní souhru ve dvojičce Vampola s Adamským a Vampola zakončil po rychlé výměně puku do prázdné branky.

Pro libereckou lavičku to byl signál k oddechovému času, po němž Leinonena vystřídal v brance Pinc. V 17. minutě publikum ztichlo, protože Jareš bombou sestřelil obětavě, ale nešťastně padajícího Benáka. Plzeňský bek se však po chvilce zvedl a po svých zamířil do kabin. Krátce nato mohl snížit Klimenta, který jel za strany sám na Pöpperleho, ale ten ho vychytal.

Druhou třetinu začali hosté o poznání aktivněji, v několika pasážích uzavřeli Plzeň v jejím obranném pásmu a dočkali se také svého prvního gólu v sérii, i když ne zásluhou svého tlaku, ale po rychlém kontru. Díky zblokování střely od modré čáry mohl vyrazit vpřed obránce Jareš, tomu do tandemu v přečíslení dvou na jednoho najížděl Klimenta a dočkal se od Jareše naprosto ideální přihrávky, takže střílel do prázdné branky.

Přestože Západočeši poté opět přidali, na Bílých Tygrech bylo znát, že vycítili šanci. V 34. minutě nebyl od vyrovnání daleko Bartovič, s jeho bekhendem si však Pöpperle poradil. Právě slovenský forvard se o několik okamžiků později dostal do skvělé střelecké pozice, jenže při snaze o rychlé zakončení zlomil hůl. Vytouženého srovnání stavu se tak hosté do druhé přestávky nedočkali.

Třetí třetina začala vyloučením Bomersbacka, při němž přišly velké chvíle gólmana Pöpperleho, který musel předvést své umění při několika šancích soupeře a vyznamenal se především při Blatného dorážce z bezprostřední blízkosti. Na konci 48. minuty se však hrálo čtyři na čtyři a tato situace lépe sedla Plzni. Kovář sice ve své první šanci ještě neuspěl, ale o pár vteřin později dostal šanci na reparát a bekhendem ukončil Pincovu neprůstřelnost v utkání.

Krátce nato si obě mužstva vyměnila názory v krátké potyčce. Pojistku mohl po chvilce přidat Adamský, jenže ani ze dvou dorážek nedal. V čase 56:39 sáhli k oddechovému času i domácí trenéři, Liberec po jeho skončení nastoupil s šesti hráči do pole a prázdnou brankou. Snahu o zvrat ale překazil vyloučením Nedvěd a následným přesilovkovým gólem uzavřel účet zápasu Padělek.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 2. zápas:
Plzeň 1929 - Bílí Tygři Liberec 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 11. Bomersback (Jiří Hanzlík, Vlasák), 12. Vampola (Adamský), 48. Jan Kovář (Tvrdík), 60. I. Padělek (Hvila, Vampola) - 28. Klimenta (Jareš, Nedvěd). Rozhodčí: Minář, Šír - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 5:7, navíc Matějovský (Liberec) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 8055.
Plzeň: Pöpperle - Benák, Jiří Hanzlík, Benda, Modrý, Dresler, O´Brien, Malena - Bomersback, Straka, Vlasák - Hvila, Vampola, Adamský - I. Padělek, Jan Kovář, Tvrdík - Stránský, Heřman, Dvořák - Vostřák. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.
Liberec: Leinonen (12. Pinc) - Hunkes, Výtisk, Čakajík, Jareš, Rýgl, Derner, Holub - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Podkonický, Matějovský, Bartovič - Ondřej, Blatný, Dušek - Špaček, Kašpařík, Víšek - od 50. navíc Kica. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.
Stav série: 2:0.

Reklama

Související témata: