Hlavní obsah

Ten gól byl Adamského, řekl k parádní brance Plzně Vampola

PLZEŇ

Rezolutním způsobem zatím potvrzují hokejisté Plzně své prvenství v základní části extraligy. Jako jediní ve čtvrtfinálových sériích po dvou utkáních vedou, Liberec je naopak jen dva kroky od vyřazení. Dnešní výhru navíc Západočeši ozdobili krásnou souhrou mezi Petrem Vampolou a Martinem Adamským, po níž padl druhý gól. Ten se také nakonec ukázal jako vítězný.

Foto: René Volfík, ČTK

Hokejisté Plzně se radují z branky Petra Vampoly (uprostřed)

Článek

Vampola zvýšil ve 12. minutě na 2:0 po rychlé výměně puku s Adamským. "Tu přihrávku jsem čekal. On to tam výborně vybojoval na modrý čáře, ještě mi to prostrčil, pak předjel dva hráče, já se snažil dát ´žabku´, povedlo se to a nádherně mi vrátil do prázdný brány. Pro mě už bylo jednoduchý to trefit, takže ten gól bych přiřkl hlavně jemu," řekl Vampola novinářům.

Jak se později ukázalo, šlo o velmi důležitý gól. Liberečtí dnes byli daleko lepším týmem než ve vstupním duelu. "Liberec hrál dnes dobře a agresivně, ale my jsme až na nějaký výpadek ve druhé třetině plnili, co jsme chtěli. Pak nám to tam ve třetí třetině spadlo na 3:1, a to nám strašně pomohlo," připomněl Vampola.

Gól na 3:1 vstřelil mladý forvard Jan Kovář. Vrátil tak klid do řad Indiánů. "Bylo to jen takové plácnutí do puku, já jsem si tam hlavně vyčítal tu šanci chvilku předtím," uvedl Kovář, jenž svou branku také náležitě oslavil. "Ani nevím, co mi v tu chvíli běží hlavou, to se nedá popsat, prostě skáču jak pitomec," smál se Kovář.

Radost z druhého vítězství kalí Plzni jen zranění obránce Václava Benáka, který obětavě blokoval střelu libereckého Richarda Jareše a již v první třetině pro něho zápas skončil. "Venca má podle prvních zpráv prasklou nějakou lebeční kost, takže to vypadá na delší dobu," přiblížil asistent trenéra Milan Razým. Dnešní zápas vynechal i kanadský útočník Tyler Scofield. "Měl už před 14 problémy s kolenem, včera si stěžoval na bolesti, proto nehrál," doplnil Razým.

Druhé utkání na západě Čech se Liberci podařilo herně výrazně lépe, přesto opět prohrál. "Důležité bylo, že jsme měli méně vyloučených než včera. Ani jednou jsme nehráli ve třech. Od druhé třetiny jsme byli lepší než soupeř a měli jsme trochu smůlu. Kdybychom proměnili naše šance, tak výsledek mohl vypadat úplně jinak. Deset minut před koncem jsme ale udělali hrubou chybu a gól Plzně na 3:1 byl bohužel rozhodující," přiznal útočník Tomáš Klimenta.

Právě on byl autorem dosud jediné trefy Bílých Tygrů v sérii, když v 28. minutě snížil na 1:2. "Ríša Jareš vybojoval puk, zatáhl to do útočné třetiny a přihrál mi úplně do prázdné branky. To už nešlo nedat," vyzdvihl spoluhráčův podíl Klimenta.

Velkou překážku pro libereckou ofenzivu představuje ve velké pohodě chytající gólman Tomáš Pöpperle, jenž ve dvou utkáních pustil za svá záda jedinou střelu. "Já si myslím, že naše střelecké situace řešíme špatně. Často ho trefujeme do břicha, přitom víme, že hodně vyjíždí. V tomhle se musíme zlepšit a do příště na tom zapracovat," podotkl Klimenta.

Pětadvacetiletý útočník se zlobil na domácího Vampolu, který na konci zápasu hodně pomohl nedovolenému zákroku Radka Matějovského. Hra ve čtyřech Liberci zkomplikovala pokus o závěrečný nápor. "Myslím si, že lidé to viděli v televizi, a já k tomu nemám moc co říct. Bylo to ze strany Vampoly absolutně pod úroveň extraligového hráče," prohlásil Klimenta.

Domácí forvard však s tímto verdiktem nesouhlasil. "Bylo tam střídání, které jsme odehráli dobře a v tlaku, byl na mě faul, byla přerušená hra a já jel normálně na střídačku. ´Mates´ jel okolo mě a udělal, co udělal. Neříkám, že jsem tomu trošku nepomohl, ale myslím, že to bylo zbytečné. Bylo to potrestané, jak to bylo potrestané, víc bych to nerozebíral," řekl Vampola k Matějovského trestu na dvě plus deset minut.

Liberec oproti čtvrtku výrazně zlepšil disciplínu. "Dnes jsme se přesvědčili, že pokud nebudeme zbytečně vylučovaní, je pro nás Plzeň hratelný soupeř. Jedeme dál a doma teď prostě musíme dvakrát vyhrát. To je celý," podotkl Klimenta.

Zajímavý je celý čtvrtfinálový souboj pro obránce Martina Čakajíka, jenž v loňském play off prožil v dresu Plzně její cestu z předkola až do semifinále. Teď ovšem stojí na druhé straně. "Sice jsem tady strávil dva a půl roku, ale ten souboj z mé strany není vůbec vyhrocený," ujistil.

Litoval stavu 0:2 a především dnešního ztraceného zápasu. "Dneska jsme hráli dobře a Plzni to nešlo jako včera. Více jsme po nich šli, přidali na agresivitě a přebruslovali jsme je. Škoda toho začátku, kdy jsme rychle inkasovali dva góly. Zápas se mohl vyvíjet úplně jinak," uvedl Čakajík.

Velký rozdíl zatím v této sérii představují přesilovky, v nichž jsou o poznání úspěšnější Západočeši. "Vyloučení jsou v play off rozhodující a pro nás jsou fauly smrtící. Navíc proti Plzni, která to umí zahrát. Jejich hráči v nich dokážou rozhodnout zápas. Dva tři útočníci jsou nesmírně šikovní, umí se prosadit jeden na jednoho, což se ukazuje právě v přesilovkách. Vlasák se Strakou se někdy opravdu těžko brání," ocenil kvalitu bývalých parťáků.

Naopak jeho současní souputníci mají ve čtvrtfinále se střílením gólů obrovské problémy. "Koncovka je základ. Musíme se více tlačit do brány. Těch střel z naší strany musí být taky víc. Chyběl nám i důraz na brankovišti. Bez gólů se prostě vyhrát nedá," uzavřel Čakajík.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín