Hlavní obsah

Sparta doma napoprvé nezaváhala, takže v sérii s Vítkovicemi už vede

Jan ŠkvorSport.cz

Hokejisté Sparty ve svém prvním čtvrtfinálovém utkání před vlastními diváky nezaváhali, když především zásluhou výkonu z druhé třetiny zdolali Vítkovice 5:2. Hosté sice měli zejména v úvodním dějství více ze hry, opět ale doplatili na žalostnou produktivitu. Sparta se tak v sérii poprvé ujala vedení, čtvrté pokrčování je na programu v neděli.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jakub Langhammer ze Sparty čelí obrannému zákroku vítkovického Karla Pláška

Článek

Hned úvodní minuty přinesly ofenzivní podívanou, o což se přičinily oba týmy, o něco aktivnější přeci jen byli, i zásluhou přesilovek, hosté. Už ve druhé minutě dvakrát vyzkoušel Přikrylovu pozornost Krenželok, na druhé straně si zpoza branky vybruslil Koreis, jeho první pokus Štěpánek vyrazil, při následné dorážce mu pomohla horní tyčka.

V deváté minutě pálil Klimek sice v kleče, nicméně před poloprázdnou brankou - puk ale svatyni minul. Hosté i nadále diktovali tempo hry, stále ovšem naráželi na pozorného Přikryla, tak jako Kvapil s Trnkou. Při ráně Svačiny pak při sparťanském gólmanovi stálo i štěstí, když mu puk vypadl, do bezpečí jej ale odpálili jeho spoluhráči. V závěru první části projel s kotoučem na holi celé kluziště Trnka, střelou nad ledem těsně minul levou tyč.

Po změně stran se obraz hry změnil a domácí z toho brzy vytěžili vedoucí gól. Ve 22. minutě Štěpánek neudržel Cunikovu střelu a David Výborný dotlačil puk za čáru. V době přetrvávajícího tlaku Sparty z ničeho nic udeřily Vítkovice. Kvapil se protáhl kolem levého mantinelu, našel hůl Treilleho a Přikrylova lapačka máchla naprázdno.

Jenže vyrovnaný stav vydržel necelé tři minuty. Netík si vybruslil před Štěpánka, kterého si položil k ledu, aby následně vítkovického gólmana prostřelil. Ve 33. minutě prokázal obrovský přehled Vykoukal. Při přesilové hře nepálil bezhlavě od modré, místo toho našel střílenou přihrávkou Ručinského, kterému ke zvýšení na 3:1 stačilo jen nastavit hůl. Při další domácí přesilovce navíc zůstal před brankou na chvilku osamocený Broš, čehož využil ke zvýšení na tříbrankový rozdíl.

<span>Na začátku třetí třetiny měli Ostravané možnost zkorigovat stav při přesilovce, mnohem více než Přikryl se ovšem zapotil Štěpánek. Po chybě hostující obrany se na něj řítil Langhammer, Štěpánek ale sklapl betony včas a udržel naději na obrat. Tu Vítkovice ještě více posílily vzápětí, když na 2:4 snižoval Selingr. Spartu ale inkasovaná branka nesrazila, dál se hrálo spíše v obranném pásmu hostů.</span>

<span>V 57. minutě měly Vítkovice možnost hrát třicet devět vteřin dvojnásobnou přesilovku, což bylo následně umocněno odvoláním Štěpánka a hrou v šesti hráčích v poli. Sparta se ale úspěšně ubránila, v 59. minutě navíc uzavřel Ton do prázdné branky na konečných 5:2.</span>

<table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr><td>Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 3. zápas: </td></tr><tr class="invert"><td>Sparta Praha - Vítkovice Steel 5:2 (0:0, 4:1, 1:1) </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky a nahrávky:</strong> 22. D. Výborný (Cunik, Ton), 30. Netík (Ručinský), 33. Ručinský (Vykoukal), 38. Broš (Ručinský, Látal), 59. Ton (D. Výborný, Jan Hanzlík) - 28. Treille (Kvapil, Burger), 46. Selingr (Jurečka, Ujčík). Rozhodčí: Minář, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. Diváci: 10 502. </td></tr><tr><td><strong>Sparta:</strong> Přikryl - Vykoukal, Gulaši, Macholda, Jan Hanzlík, Philipp, Cunik, Vojta - Kratěna, Broš, Hromas - Ton, D. Výborný, Podlešák - Netík, Langhammer, Ručinský - Látal, Hrdel, Koreis. Trenéři: Volek a Holaň. </td></tr><tr><td><strong>Vítkovice:</strong> Štěpánek - Jurečka, Barinka, Kuboš, Stehlík, Sičák, Trnka - Klimek, Burger, Kvapil - Treille, Štefanka, Krenželok - Ujčík, R. Hruška, Svačina - Szturc, Vrána, Plášek. Trenéři: Hadamczik a Konečný. </td></tr><tr class="invert"><td><strong>STAV SÉRIE:</strong> 2:1.</td></tr></tbody></table>

Reklama

Související témata: