Hlavní obsah

Třinec pykal za chyby, Pardubice mají po výhře 5:0 první mečbol

Hokejisté Pardubic vyhráli ve čtvrtém čtvrtfinále extraligy v Třinci 5:0 a od postupu do semifinále play off už je dělí jen jedno vítězství. Oceláři doma nezvládli ani druhé utkání. Za kiksy v obraně zaplatili už v prvním dějství třemi slepenými brankami v rozpětí 56 sekund a soupeř nedopustil nejmenší komplikace. Gólman Dominik Hašek potřetí v ročníku uhájil čisté konto. Pátý zápas, v němž už svěřenci Václava Sýkory mohou slavit postup, se hraje v Pardubicích ve středu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Třince Peter Hamerlík inkasuje gól od Rostislava Špirka z Pardubic

Článek

Zatímco v sobotu Pardubice vydřely výhru až v prodloužení, dnes soupeře stihly zlikvidovat třemi góly do desáté minuty. Třinec přitom nezačal zle, ale aktivitu a elán úplně utopil v hrubkách. Oceláři nasadili do domácí odvety brankáře Dubu, který už po dvou minutách zastavil nebezpečný výpad Zohorny.

Mezi osmou a devátou minutou však Slezany stihla pohroma, na níž zadělali vlastními chybami. Spoušť odstartoval Cartelli, který zaváhal v rozehrávce, jeho vyhození středem obranného pásma hosté zachytili a bleskovou souhru třetí formace přesným švihem zakončil Zohorna.

Domácí v defenzivě až školácky zmatkovali, už za 41 sekund z dalšího chaosu před brankou vytěžil gólovou dorážku Kolář. Kouč Marek se tým snažil vyburcovat výměnou gólmanů, ale i Hamerlíka nechali spoluhráči okamžitě po buly na holičkách. Po chybě ve středním pásmu Malcovi ujel Špirko a po patnácti sekundách přidal z levého křídla třetí zásah.

Na tři obdržené góly v rozmezí 56 sekund domácí střídačka reagovala oddechovým časem. Led na delší dobu opustila čtvrtá pětka, ale efekt byl zanedbatelný. Teprve v 20. minutě si šancí na snížení vypracoval v přesilovce Seman, Hašek však jeho ránu z mezikruží za záda nepustil.

Třinecké akcie šly definitivně k ledu v polovině zápasu. Druhou přesilovku Pardubic využil Cetkovský, který před Hamerlíkem tečoval střelu Mackenzieho od modré čáry.

Východočeši dohráli v klidu a bez nervů. Dovolili si dokonce luxus a nevyužili 106 sekund trvající přesilovku pět na tři, byť po Pineaultově ráně vyhazoval puk z brankové čáry Malec.

Závěrečná dvacetiminutovka byla formalitou. Třinec si nakonec frustraci vylil v závěrečných sekundách, kdy vyprovokoval několik pěstních potyček, při nichž Balej i Platil proti Kousalovi s Rákosem tahali za delší konec.

Nic to však nezměnilo na tom, že třinecký tým doma na Pardubice v této sezoně vůbec neumí. Se závěrečnou sekundou se totiž trefil ještě Píša a Oceláři na vlastním ledě prohráli i čtvrtý vzájemný zápas při celkovém skóre 5:21.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápas:
Oceláři Třinec - Eaton Pardubice 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 8. Zohorna (P. Sýkora, Pivko), 9. Kolář I (Starý), 9. Špirko (Somík, Kolář II), 29. Cetkovský (Kočí, Mackenzie), 60. Píša (Koukal). Rozhodčí: Minář, Šír - Bryška, Hlavatý. Vyloučení: 10:13, navíc Balej 5 minut, Platil 5 minut a do konce utkání, Malec - Píša, Cetkovský všichni 10 minut. Využití: 0:2. Diváci: 3573. Stav série: 1:3.
Třinec: Duba (9. Hamerlík) - Lojek, Hrabal, Seman, Malec, Cartelli, Platil, Zíb, Andersons - Kohn, Bonk, M. Růžička - D. Květoň, Peterek, Pospíšil - Balej, Polanský, Martynek - Kanko, Polák, Tomas. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.
Pardubice: Hašek - Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, Mackenzie - Kolář I, Koukal, Starý - Pineault, Špirko, Somík - P. Sýkora, Zohorna, Pivko - Cetkovský, Rákos, Kousal. Trenéři: V. Sýkora a Votruba.

Reklama

Související témata: