Hlavní obsah

Hadamczik měl proslov. Soupeře to musí bolet, řekl a Vítkovice jsou opět ve hře

Jan ŠkvorSport.cz

Jako protřelý stratég a zkušený odborník se před čtvrtým pokračováním čtvrtfinálové série se Spartou projevil vítkovický trenér Alois Hadamczik. Po třetím duelu, který jeho týmu vůbec nevyšel, pronesl před svými svěřenci pohovor na téma „mládí“ a proházel útočné formace. Kýžený efekt se dostavil. Vítkovice Spartu jasně přehrály.

Článek

Série se tak do Ostravy stěhuje za nerozhodného stavu 2:2. „Musím říct, že to opravdu pomohlo,“ přiznal po zápase Hadamczik „Sparta je nejzkušenější tým, který hraje play-off. Poučili jsme se z toho, že play-off se musí hrát jiným způsobem,“ vyprávěl Alois Hadamczik a své věty směřoval zejména k mladým hráčům, kteří jsou zkušenostmi z vyřazovacích bojů dosud nedotčeni.

„My máme spoustu hráčů, kteří mají ve vyřazovací části odehráno hrozně málo zápasů. Je jich možná víc než polovina. „Musejí si uvědomit, že play-off je o stupínek výš. Jejich výkony ze základní části nestačí. V tomto duchu jsem před čtvrtým zápasem vedl s týmem hlavní pohovor,“ poodhaloval Hadamczik.

Mladé hráče upozorňoval zejména na to, že soupeře musí zápas, přestože se třeba zrovna nedaří, alespoň bolet. „Já tomu říkám „dávat přednost“. Soupeř odehraje puk a kluci, co nejsou zvyklí na play-off, souboj nedohrají. Soupeře to tedy nebolí a má pak více sil. V play-off to bolet musí. Hráči musejí mít svůj práh bolesti posunutý výš,“ stojí si Hadamczik za svým.

Posadil Svačinu

A okamžitě dává za příklad jednoho ze svých svěřenců, který zažívá vrchol seniorské sezóny poprvé. Což pro něj znamená novou hokejovou zkušenost. „Třeba mladý Sturcz je velice šikovný. Ale dostane puk a chce se nejdřív podívat, kam ho odehraje. V play-off ale k němu hned přijede hráč a kotouč mu sebere. Z toho pak vždy hrozí nebezpečí, protože Sparta má v útoku extrémní sílu a každou chybu dokáže potrestat,“ říká bývalý reprezentační kouč.

„Hráči musejí přijmout radu, kterou jim trenér dává. Proto třeba dneska nehrál Svačina. Ne že by mu něco bylo... Prostě nesplňoval věci, které splňovat má. Je to určitě kvalitní hráč, ale jenom dobře bruslit nestačí,“ ukázal Hadamczik, že své jisté u něj nemá žádný z hráčů.

Hráčům se mstít nechce. Naopak!

Že svého svěřence v jednom zápase posadil, v žádném případě ovšem neznamená, že dotyčný pozbyl jeho důvěry. „Jako trenér můžu něco vytknout, za dvě minuty to ale ze mě vyprchá. Umím mít nadhled a rozhodně nechci hráčům nic vracet. O tom to není. Je to o nabízení nové šance, o poučení se. Člověk má radost, když si hráči jeho výtky uvědomí a přijde dobrý výkon. To si pak sám sobě řeknete: hele, ono to mělo význam,“ vysvětluje severomoravský patriot.

„Trenér musí na hráče působit psychologicky a brát v úvahu, že hokej je hra chyb a dobrých věcí. Myslím, že mladých hráčů už jsem zabudoval tolik, že vím, o čem mluvím,“ dodává, že smyslem jeho výtek není hráče psychicky odrovnat.

Nečeká na nic. Jen na smrt

Obrovským překvapením pak pro Hadamczika byl výkon veterána Karla Pláška. Vítkovice tohoto šestatřicetiletého útočníka zlanařily před startem play-off ze Znojma, nikoliv však s úmyslem, že by měl mužstvo táhnout. Pro nedělní zápas se ovšem Plášek přesunul do elitní formace a svým výkonem trenéra uchvátil. „To víte, že mě překvapil. Vytipoval jsem si ho jako posílení, kdyby se někdo zranil a neměli bychom hráče,“ odhalil Hadamczik svůj prapůvodní plán s Pláškem.

„Je to skvělý bruslař. Mladí kluci by mu jeho bruslení mohli závidět. Když jsem si jeho výkonů všiml, v mých očích představoval styl Hubáčka, který nám v průběhu sezóny odešel. Když budu hodnotit poslední utkání, svou úlohu splnil na sto procent,“ pokýval Hadamczik hlavou před přesunem série zpátky do Ostravy. Jaký hokej tam vítkovický lodivod čeká? „Nečekám nic. Čeká se jenom na smrt!“

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice