Hlavní obsah

Pinc zářil v liberecké brance a málem dal Plzni i gól

LIBEREC

Brankář Marek Pinc pomohl klíčovými zákroky k pondělnímu vítězství hokejistů Liberce nad Plzní a podařený výkon mohl na závěr korunovat i gólem. V závěrečných vteřinách při power play hostů jen těsně minul prázdnou branku. Dárek k sobotním jednatřicátým narozeninám v podobě historického gólu brankáře v extralize nepřišel, ale i tak byl považován aktéry zápasu za hlavního strůjce prvního úspěchu Bílých Tygrů v sérii.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Soustředěný brankář Liberce Marek Pinc při třetím utkání čtvrtfinále play-off s Plzní.

Článek

Pinc chytil lapačkou pokus Jana Bendy a poslal puk přes celé hřiště. "Přál jsem si, aby mi tam vystřelil. Měl jsem pak dost času, chybělo jen to trefit. Byl stav 4:2 a pár sekund do konce, tak jsem to zkusil. Kdyby to neskočilo na hranu, mohlo to tam spadnout. Škoda," řekl po utkání novinářům Pinc, který už se pokoušel o střelecký zápis několikrát. "Asi mi není přáno. Chtěl bych gól dát, zkouším to. Ve Švýcarsku za Biel jsem trefil dvakrát tyčku."

Nepovedený pokus ale nemohl brankáři s reprezentačními zkušenostmi pokazit náladu. V play off se točí s Finem Terem Leinonenem a dnes si řekl o důvěru trenérů. Zaskvěl se několikrát, ale zvlášť efektní byl jeho zákrok v 47. minutě při přesilovce Plzně proti osamocenému Janu Kovářovi.

"To bylo trošku štěstí, měl prázdnou bránu, dal jsem tam jen ruku a on mi ji trefil," popsal Pinc. Sudí si šli situaci ověřit u videorozhodčího, ale liberecký gólman měl jasno. "Věděl jsem, že jsem měl lapačku před čárou. Říkal jsme to i rozhodčímu Husičkovi, že to gól nemohl být, ale moc mi nevěřil."

Po této situaci se obořil na spoluhráče. "Zase jsme zalezli," vysvětloval, proč se rozčiloval. "Ale zvládli jsme to líp než zápasy předtím třeba s Budějovicemi a dotáhli do vítězného konce," oddechl si Pinc. Jeho výkon si pochvaloval i kapitán Petr Nedvěd. "V důležitých momentech, kdy se lámal chleba, nás podržel. Je to obrovská pomoc. Kdybychom dostali gól na 3:2, soupeř by cítil, že může vyrovnat. 'Pincák' byl vynikající," uvedl Nedvěd.

Odčarovali Pöpperleho 

Liberec se oproti zápasům v Plzni zvedl a také mu to přineslo první úspěch. "Dneska jsme měli lepší pohyb a chodili jsme víc do brány. V první třetině jsme měli šance, Pöpperle to vyrážel, ale bylo to bez toho koření. Až ve druhé třetině jsme začali dávat góly a rozhodlo to o vývoji utkání. Určitě jsme Pöpperleho kouzlo odčarovali. Je to vynikající gólman, ale není všemohoucí, bylo to vidět," prohlásil Nedvěd.

Osmatřicetiletý centr získal svému týmu důležité vedení 2:0, když po návratu z trestné lavice ujel a při jeho nedotaženém blafáku projel puk gólmanovi mezi nohy. "Všechno je to záměr," usmíval se Nedvěd, aniž by vnesl světlo do toho, zda bylo takové zakončení jeho cílem. Plzeň pak snížila, ale ještě v druhé třetině získal domácím opět dvoubrankový náskok Andrej Podkonický. "Třetí gól nám zase dal větší klid. Plzeň je nepříjemný soupeř, mají velice šikovné hráče, ani při dvougólovém rozdílu není vyhráno."

Nedvěd i Pinc si pochvalovali skvělou atmosféru v Tipsport Areně. "Pamatuji si 'white out' už z před dvou let, atmosféra byla skvěla," řekl gólman k bílé záplavě v hledišti umocněné ručníky na mávání. "Atmosféra byla vynikající. Budeme doufat, že zítra podáme stejný výkon a snad přijdou zase lidi," doplnil Nedvěd.

Plzeňský mladík Jan Kovář si sice připsal v utkání dvě asistence, ale v klíčové šanci selhal. "Nedokázal jsem to bohužel dát. Chtěl jsem puk zvednout nahoru, ale trefil jsem Marka Pince do lapačky. Měl trošku štěstí, třeba se to zítra otočí," prohlásil útočník, který v sobotu slavil dvacetiny. Kovář začal v prvním útoku, kam se ale zase vrátil Martin Straka, s první formací však zůstal na přesilovky.

Porážka prý Plzeň nijak nesrazí v cestě za potvrzením postavení v základní části. "Nikdo neříkal, že to bude 4:0 ani 4:1. Když to bude na sedm zápasů, tak to bude," podotkl útočník Martin Adamský. "Dneska jsme jim nabídli šance vlastními chybami a oni z toho dali góly. My jsme měli taky hodně šancí, ale nevyžili jsme je. Liberec přidal na obrátkách, trošku jsme nestíhali, ale zítra je další zápas. Musíme se vyvarovat individuálních chyb, tlačit se víc do branky a dát góly," dodal.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články