Hlavní obsah

Karlovy Vary otočily zápas s Kladnem a unikly z posledního místa

KARLOVY VARY

Hokejisté Karlových Varů zdolali v sedmém kole skupiny o udržení v extralize Kladno 4:3 v prodloužení a posunuli se z posledního místa o dva body před Mladou Boleslav. První výhru mistra v play out zajistil útočník Petr Kusmtát, který 35 sekund před koncem běžné hrací doby vyrovnal na 3:3 a ve třetí minutě prodloužení vstřelil i vítěznou branku.

Článek

Kouč Josef Paleček, který se vrátil před dvěma týdny na lavičku Západočechů po svém odvolání na začátku listopadu místo Pavla Hynka, se napočtvrté nedočkal první výhry. Kladno ztratilo body v play out teprve podruhé a i přes porážku zvýšilo svůj náskok na barážovou pozici na šest bodů.

Západočeši se v úvodu ubránili při Proškově vyloučení, když Mensatora nepřekonal tečí Kuchler. Pak hráli po vyloučeních Gengela a Toman domácí 94 vteřin v pěti proti třem, a přestože gól nevstřelili, začali více Kladno přehrávat. Ve velkých šancích se postupně ocitli Němec, Hluchý a Hřebejk.

Převaha domácích vyústila v další nedovolené zákroky hostů, které Západočeši nepotrestali. Přesto se v 15. minutě radovala Energie z vedení, když za Cikánkova záda nadvakrát propasíroval puk bek Nosek. Na konci první třetiny ožili i hosté, vytvořili útočníci závar před Mensatorem, ale ten se překvapit nenechal.

Tabulka play-out hokejové extraligy:
1. Brno59207527142:16479
2. Kladno59204629152:16974
3. Karlovy Vary591741127148:17370
4. Ml. Boleslav591311728148:16568

Ve druhé třetině dokumentovali úřadující mistři svou nepohodu. Ve 27. minutě si málem při signalizovaném vyloučení Eberleho dali při výhodě vlastní gól, ale situaci zachránil těsně před brankovou čárou Pech. Ve 35. minutě už ale bylo vyrovnáno. Po Kallově přihrávce Valský trefil levý horní roh Mensatorovy branky. Hosté se dočkali také výhody přesilové hry pět na tři a to na 30 vteřin. Jejich přesilovka se umocnila po bolestivém nastřelení Čuttovy ruky, ale Karlovarští odolali.

V závěrečném dějství hosté sahali po vítězství. Nejdříve je dostal v 47. minutě při Parýzkově vyloučení střelou od modré čáry do vedení bek Mrázek. Za tři a půl minuty vyrovnal na 2:2 dorážkou obránce Muchy. Středočechům získal v 55. minutě v další přesilovce znovu náskok Bílek, ale domácí odvrátili porážku 35 sekund před koncem třetí třetiny při power play, kdy se prosadil Kumstát. Ten pak v čase 62:06 také rozhodl, když se dostal před Cikánka a rozjásal po dlouhých 58 dnech KV Arénu k vítězným oslavám.

HC Energie Karlovy Vary - HC Geus Okna Kladno 4:3 v prodl. (1:0, 0:1, 2:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 15. Nosek (Pech, Košťál), 50. Mucha (Skladaný, Melenovský), 60. Kumstát (Němec, Pech), 63. Kumstát (Mucha) - 35. Valský (Kalla, J. Mrázek), 47. J. Mrázek (Toman, Kalla), 55. Bílek (J. Mrázek, Toman). Rozhodčí: Blecha, Mikula - Bryška, Chytil. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:2. Diváci: 2062.
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Parýzek, Nosek, Čutta, Dobroň, Mucha, Prošek - Hluchý, Skuhravý, Hřebejk - Dej, Melenovský, Skladaný - Kumstát, Pech, Košťál - Balázs, Čachotský, Kuběna - Zucker. Trenéři: Paleček, Baďouček, Řezníček a Kněžický.
Kladno: Cikánek - Kameš, F. Kaberle, Toman, J. Mrázek, L. Procházka, Šmach, J. Dlouhý, Mudroch - Diviš, Patera, Eberle - Valský, Kalla, Bílek - Frolík, Bělohlav, Kuchler - M. Procházka, Melka, Gengel. Trenéři: Vejvoda a P. Kasík.

Reklama