Hlavní obsah

Páté čtvrtfinále mezi Vítkovicemi a Spartou odloženo na čtvrtek, v ČEZ Areně zemřel divák

OSTRAVA

Pátý čtvrtfinálový zápas play off hokejové extraligy mezi Vítkovicemi a pražskou Spartou poznamenala tragická událost. V páté minutě utkání postihla na tribuně srdeční slabost osmapadesátiletého fanouška, který i přes více než čtyřicetiminutovou oživovací snahu záchranářů zemřel. Zástupci obou klubů se poté dohodli, že se utkání odehraje ve čtvrtek od 17:00.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

ČEZ Arena v Ostravě

Článek

"Osmapadesátiletý divák při sledování zápasu náhle zkolaboval, přičemž došlo k selhání jeho základních životních funkcí. První pomoc mu před příjezdem naší posádky již poskytoval lékař, který se na místě nalézal v civilu," uvedl v tiskové zprávě mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. "Záchranáři pokračovali v oživovacích pokusech za použití přístrojů a léků další více než půl hodinu. Přes veškerou snahu se jim však nepodařilo obnovit srdeční činnost pacienta a lékař musel nakonec konstatovat jeho smrt," dodal.

Tragická nehoda se stala v čase 4:51 a rozhodčí Martin Fraňo s Radkem Husičkou následně okamžitě utkání zhruba na hodinu přerušili. Oba celky odešly do kabin, kde jednali trenéři i hráči o tom, zda v zápasu pokračovat. Podle prvních zpráv se mělo začít hrát v 19:25, ale poté bylo utkání odloženo.

Generální manažeři obou týmů František Černík a Petr Bříza se dohodli, že duel odehrají ve čtvrtek. "Je to s ohledem na stav hráčů," řekl divákům Černík, kterého následně fanoušci v ČEZ Areně odměnili potleskem.

Odložení zápasu kvitovali i sami hráči. "Nedovedu si představit, že by se hrálo," uvedl jeden z nejzkušenějších hokejistů domácího týmu Pavel Trnka. "Je to strašná tragédie. Dověděli jsme se, že to byl pán s malým klukem," těžko hledal slova Trnka.

Nejprve to vypadalo, že se týmy na led vrátí, což oznámil i hlasatel. Hala začala pískat a dožadovala se ukončení utkání. "Atmosféra pro všechny diváky i hráče byla špatná. Ale především s respektem k rodině je dobře, že se bude hrát zítra. Po takové tragédii se soustředit na hokej by bylo nelidské. Nedokážu si představit, jak by to vypadalo," uvedl Trnka.

Vítkovičtí už podobnou situaci zažili v tomto soutěžním ročníku jednou, v 8. kole v Českých Budějovicích také jeden divák zkolaboval. "Tenkrát to bylo strašně rychlé. Ani jsme o tom skoro nevěděli. Oživili ho a odvezli do nemocnice," vzpomínal Trnka. I na jihu Čech však hokejový fanoušek nakonec v nemocnici zemřel.

Duel ostravského celku se Spartou poznamenalo i zranění útočníka hostů Jakuba Koreise, jenž musel být po nárazu na mantinel odnesen z ledu na nosítkách. Podle informací České televize byl odvezen do nemocnice s podezřením na poranění zad. "Půjde na vyšetření, ale vypadá to, že by měl být v pořádku," řekl generální manažer Sparty Petr Bříza, jenž jako jediný zástupce Pražanů hovořil s novináři.

Také on souhlasil s tím, že zápas byl odložen. "Je dobře, že se nehrálo. Konzultovali jsme to se šéfem extraligy Stanislavem Šulcem. V pravidlech sice stojí, že by se utkání mělo dohrát, ale protože neznal atmosféru v hale, tak nechal rozhodnutí na nás," uvedl Bříza.

Stav série mezi Vítkovicemi a Spartou je nerozhodný 2:2, dnes v Ostravě gól nepadl. Ve čtvrtek se v Ostravě bude hrát zcela nový zápas, od první minuty.

"Veškeré lístky platí i na čtvrteční utkání. Lidem, kteří nemohou přijít, vrátíme peníze," uvedl vítkovický klubový šéf Černík.

Po dohodě manažerů se další zápasy série o den posunou. Šesté utkání se tak bude hrát v Praze v sobotu a případné sedmé v pondělí v Ostravě. "Existuje tak možnost, že postupující bude mít před semifinále o den volna méně," dodal Černík.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice