Hlavní obsah

Hokejisté Pardubic zdolali Třinec 3:2 a jsou v semifinále

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic se stali prvními semifinalisty extraligy, když dnes zdolali doma Třinec 3:2 a vyhráli čtvrtfinálovou sérii 4:1 na zápasy. Eaton rozhodl ve druhé třetině, kdy odpověděl na trefu Martina Růžičky z úvodního dějství třemi góly. V přesilovkách se trefili Petr Sýkora a Radovan Somík, který vzápětí přidal i svůj druhý gól v zápase. V 53. minutě už jen snížil v oslabení Tomáš Malec. Tři a půl minuty před koncem zachránila domácí po akci Ladislava Kohna tyč.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pardubický Petr Sýkora překonává brankáře Třince Petera Hamerlíka

Článek

V opatrném začátku ohrozil třineckého gólmana Hamerlíka Starý a na druhé straně Polanský prověřil pozornost Haška. Do šance se jako první dostali až v deváté minutě domácí, když po Somíkově přihrávce těsně minul levou tyč Pineault. Vzápětí nadělala Hamerlíkovi potíže i Cetkovského tvrdá střela od mantinelu. Při Malcově vyloučení pak zahrozil Špirko.

Na druhé straně se v oslabení prokličkoval Květoň, ale vyjetého Haška nepřehodil. Oceláři naopak svou první přesilovou hru využili. Nakládal strávil na trestné lavici přesně minutu, než od modré čáry prostřelil Haška Růžička. V závěru úvodního dějství vypálil nebezpečně v přesilovce čtyř proti třem Sýkora, ale na vyrovnání si museli domácí počkat.

Druhé dějství patřilo Eatonu. V jeho úvodu totiž hráli domácí už v pěti proti třem a dočkali se v čase 20:42 vyrovnání, když za levým kruhem vyslal svou nechytatelnou ránu kanonýr Sýkora. Při Pospíšilově vyloučení nejdříve ujel Růžička, ale ztroskotal na Haškovi. Vzápětí Pardubice početní výhodu zužitkovaly, když se před Hamerlíkem prosadil Somík.

Východočeši byli při chuti. Útočník Kolář ještě v dobré pozici minul, ale vzápětí už zvýšil z dorážky opět Somík. Dvě trefy slovenského útočníka dělilo 124 vteřin. Další možnost měl při vyloučení Polanského Špirko. Třinec se dlouho nemohl dostat z útlumu, nic nevymyslel ani při vyloučení Cetkovského a až v závěru druhého dějství se dostal do slibné pozice Tomas, ale minul Haškovu branku.

Pardubice si hlídaly náskok a Třinec se dlouho nemohl dostat k šancím, kterými by se pokusil vykřesat naději. Jen náznakem byl Peterkův pokus, při hře čtyř proti čtyřem v 49. minutě při přečíslení dvou na jednoho vychytal Růžičku Hašek.

Oceláři se přece jen dočkali, když při vlastním oslabení překonal pardubického gólmana po vhazovaní v útočném pásmu od modré čáry bek Malec. Následoval nápor Slezanů a v 57. minutě měli domácí štěstí, když Kohn trefil zblízka bekhendem levou tyč. V závěru se Pardubičtí dlouho drželi v útočném pásmu a Třinec stihl hrát power play jen 15 vteřin, ale Haška už neohrozil.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 5. zápas:
Eaton Pardubice - Oceláři Třinec 3:2 (0:1, 3:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 21. P. Sýkora (Koukal, Píša), 25. Somík (Píša, Špirko), 27. Somík (Jillson, Pineault) - 17. M. Růžička (Kohn, Zíb), 53. Malec (Polák, Polanský). Rozhodčí: Minář, Šír - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:8, navíc Malec (Třinec) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 10.020 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:1.
Pardubice: Hašek - Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, Mitchell - Kolář I, Koukal, Starý - Pineault, Špirko, Somík - P. Sýkora, Zohorna, Pivko - Kousal, Cetkovský, Rákos. Trenéři: V. Sýkora a Votruba.
Třinec: Hamerlík - Zíb, Hrabal, Lojek, Malec, Platil, Seman, od 31. navíc Andersons - D. Květoň, Kohn, M. Růžička - Balej, Peterek, Martynek - Pospíšil, Bonk, Polák - Kanko, Polanský, Tomas. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.

Reklama

Související témata: