Hlavní obsah

Rozhodly dvě výhry v Třinci, zhodnotil pardubický postup Hašek

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic si po třech letech zahrají semifinále extraligy a velkou měrou ke čtvrté postupové výhře nad Třincem pomohl brankář Dominik Hašek. Pětačtyřicetiletá chytající legenda podržela Východočechy v klíčových momentech. Hlavní krok k postupu mezi nejlepší čtyřku viděl olympijský vítěz a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru ve dvou výhrách v Třinci, které daly možnost Eatonu završit sérii doma.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář hokejistů Pardubic Dominik Hašek v objetí spoluhráčů

Článek

"Rozhodlo se v Třinci, protože to nikdo nečekal, že tam dvakrát vyhrajeme. Začátek série pro nás nebyl dobrý, ale když jsme vyhráli dvakrát venku, tak se nám mnohem líp dýchalo," řekl po utkání novinářům Hašek.

Pardubice doma sice první duel ztratily, ale pak vyhrály čtyřikrát za sebou. "Byly to většinou vyrovnané zápasy. Třinec hrál výborně, na nás už dneska byla cítit trošku únava. Kluci za mnou jezdili a říkali: Hašane, podrž to. Ale teď máme pár dní volna a můžeme se připravit na další sérii."

Pardubice po loňském vyřazení s Plzní v sedmém zápase, který byl nejdelším v historii domácí soutěže. tentokrát prošly branou čtvrtfinále, a to nejrychleji ze všech celků. "Mluvili jsme o tom, že do toho musíme dát všechno. Nikdo se nechtěl vracet do Třince a dát jim šanci ještě sérii zvrátit. Nebylo to ale vůbec lehké, zápas byl od začátku do konce napínavej a oddechli jsme si až s posledním hvizdem," přiznal Hašek.

Pardubičtí dnes sice po první třetině prohrávali 0:1, ale v druhé části zápas třemi góly otočili. Oceláři se ale nevzdali, snížili v oslabení a tlačili se za vyrovnáním. "Riskovali, dávali do toho všechno. Vycházelo jim to a tři čtyři minuty před koncem mě tam zachránila tyčka. Mělo to náboj až do poslední sekundy. Každému se to muselo líbit," usmíval se po zápase Hašek.

Podle něj hráli jeho spoluhráči velice obětavě, což ocenil. "Brankáři se líp chytá, když tam všichni skáčou do střel. Celkově touha na naší straně byla obrovská. Střelecky jsme se prosadili ve většině zápasů a bylo to vítězství celého mužstva. Je to důležitý krok, ale pořád je to jen první kolo," doplnil Hašek, který získal v pardubickém dresu mistrovské tituly v letech 1987 a 1989 a teď po návratu chce přidat další.

Nad dalším soupeřem Pardubic, kterým nemůže být Plzeň ani pražská Slavia, se nezamýšlí, i když vývoj bude v televizi sledovat. Soustředit se bude Hašek na své výkony a je rád, že jeho forma postupně gradovala. "Určitě jsem nebyl spokojený s prvními zápasy, ale nic jsem neměnil. Věřil jsem, že se to otočí, že bude štěstí taky na mé straně, a dneska bylo několikrát," pochvaloval si Hašek.

Další hrdinou zápasu byl slovenský útočník Radovan Somík, který dvěma góly zařídil Eatonu vedení 3:1. Prosadil se dvakrát z dorážek před krajanem Peterem Hamerlíkem. "Myslím si, že polovina gólů padá z předbrankového prostoru. V play off se snažíme hrát jednodušeji, dneska nám to pomohlo. Odrazilo se to tam k nám," podotkl Somík. "Soupeře pak povzbudil jejich gól, kterým se dostal na dostřel. Ale podržel nás Hašan, byl to náš nejdůležitější hráč."

Po závěrečných potyčkách v Třinci a slovních přestřelkách se dnes v Pardubicích žádná odveta nekonala. A to i přesto, že především kanadský útočník Adam Pineault sliboval odplatu třineckému obránci Janu Platilovi. "Zdůrazňoval jsem Adamovi, že nechceme, aby docházelo k nějaké odvetě. Nemělo to dneska smysl, potřebovali jsme sérii uhrát hokejově a na ledě. Adam to velice disciplinovaně skousnul, i když jeho taková čest potom, jak byl nazývaný nebo osočený, že nechce jít do nějaké konfrontace, tak to bylo na náš pokyn," řekl pardubický trenér Václav Sýkora.

Reklama

Související témata: