Hlavní obsah

Plzeň postihla krize až v play-off a najednou nevěděla, jak reagovat

PRAHA

V základní části byli hokejovými králi a na své pronásledovatele shlíželi z vedoucí příčky extraligové tabulky. Hokejisté Plzně měli v letošní sezóně nejvyšší ambice, jenže družina kolem Martina Straky selhala překvapivě už ve čtvrtfinále. Na nadšeně hrající Liberec s náhle omládnutým harcovníkem Petrem Nedvědem plzeňští suveréni najednou nestačili a jako vítěz základní části museli jen poníženě sklonit hlavu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamání na střídačce Plzně po vyřazení s Libercem

Článek

V Plzni během této sezóny vládla mimořádná hokejová euforie. Klub převzala pod svá křídla místní hrající legenda Martin Straka, fanoušci byli nadšení z nového loga i příchodu šikovných Kanaďanů, jenž se brzy stali oblíbenci plzeňských tribun. Happyend se ovšem nekonal, spanilá jízda Západočechů ze základní části skončila v play-off už po šesti zápasech.

"Podporu našich fanoušků jsme jim chtěli opatit úspěchem v play-off. Bohužel se to nepodařilo, ale takový je sport. K němu patří i porážky," stojí v prohlášení HC Plzeň 1929 po vyřazení. "Těžce se to říká, ale Liberec byl lepší. Dali do toho více srdíčka a zasloužili si postoupit," konstatoval Martin Straka.

Sebejistota se vytrácela 

Jeho tým měl přitom vše rozjeté skvěle, úvodní dva zápasy doma vyhrál. Jenže pak následovaly čtyři porážky v řadě. "Nás paradoxně v sezóně nepotkala žádná krize, takže jsme ani nemohli zjistit, jak se v ní budeme chovat a prostě jsme to nezvládli. Chtěli jsme z ní ven, ale nestačilo to. Liberec byl od třetího zápasu chytřejší a taktičtější," řekl klubovému serveru útočník Tomáš Vlasák.

"První zápas v Liberci jsme zaspali. Ve druhém to bylo lepší, ale když jsme se dotáhli na rozdíl jediného gólu, tak jsme ho do dvou nebo tří minut dostali zpátky. Pak se nám to stávalo pořád a stálo nás to hrozně sil a strašně nás to sráželo. Sebejistota se potom vytrácí a přenáší se na hokejky soupeře," pokračoval v hodnocení série.

"Po dvou prvních výhrách jsme byli nastartovaní. Jenže jsme přijeli do Liberce, kde je evidentně velice malé hřiště, na což jsou oni zvyklí a domácí nás zaskočili výborným výkonem," myslí si i další forvard Ivan Padělek. "Navíc po těch dvou prvních zápasech u nás, kdy jim brankáři tolik nezářili, se hodně zlepšil Marek Pinc a byl jednou z největších postav celé série," pochválil gólmana Bílých tygrů.

Tlak nakonec neustáli

Pranic Plzni nepomohlo, že vyhrála základní část a do play-off vstupovala jako jeden z favoritů na titul. "Už na začátku jsem říkal, že v play-off je úplně jedno, v jaké pozici do něj vstupujete. Fanoušci i média, všichni čekali, že půjdeme minimálně do semifinále a my ten tlak nakonec nezvládli," přiznal Vlasák. "V play-off jsou určité faktory, které se musí sejít. A pak stačí, když vypadne jeden, tak se všechno zbortí. A nám se to zbortilo."

Podle pětatřicetiletého lídra ofenzívy se nyní musí hráči dát dohromady a pokusit se uspět v dalším ročníku. "Vyřazení nás mrzí hodně, ale teď už s tím nic neuděláme. Sezónu si ještě rozebereme. Základní část byla výborná, ale play-off je další soutěž a tam to bylo špatné. Teď to cítím hodně rozpolceně. Samozřejmě každá trofej je hezká, ale v boji o tu nejdůležitější jsme vypadli v prvním kole a to bolí. Ale takový je hokej," uzavřel Vlasák.

Reklama

Související témata: