Hlavní obsah

Štěpánek vychytal Vítkovicím postup do semifinále přes Spartu

Hokejisté Vítkovic porazili v rozhodujícím sedmém čtvrtfinálovém zápase play off extraligy Spartu 3:1 a postoupili do semifinále, v němž se utkají se Slavií. O postupu ostravského týmu na úkor jednoho z hlavních předsezonních aspirantů na titul se dnes dvěma góly postaral Marek Kvapil. Výborný výkon opět podal brankář Jakub Štěpánek.

Foto: Jaroslav Ožana, Právo

Jiří Burger (vpravo) z Vítkovic se raduje se svým brankářem Jakubem Štěpánkem.

Článek

Do utkání vstoupili aktivněji Pražané, ale do první větší šance se dostali domácí. Akci Svačiny a Treilleho zastavil až Macholdův faul. V následné přesilové hře střílel dvakrát nebezpečně Krenželok, brankář Přikryl byl ale připraven.

Hned po konci oslabení se Sparta opět tlačila do útoku, gólman Štěpánek však potvrzoval, že chytá ve vynikající formě. Při Štefankově vyloučení mu ale musel vypomoct spoluhráč Kuboš. Gulašiho tvrdá střela prošla reprezentačnímu brankáři mezi betony, vítkovický bek však puk směřující za brankovou čáru stihl odehrát.

I poté duelu kralovali Přikryl se Štěpánkem. Oba si připsali řadu úspěšných zákroků. Častěji střílela Sparta, nebezpečnější situace si ale vytvářeli domácí. Například při Vydareného vyloučení se do slibných pozic dostali Barinka a Kvapil.

Vítkovice se dostaly do vedení na začátku druhé části

Stav skóre se změnil až na začátku druhé třetiny, kdy Přikryla po rychlém přečíslení překonal Kvapil. Vedoucí branka vlila Vítkovicím sílu, Pražany naopak gól utlumil. Ve 25. minutě byl blízko druhému gólu Štěfanka, Přikryl ale jeho šanci se štěstím zlikvidoval. O minutu později dokázal zastavit i Kubošovu střelu.

Až v polovině normální hrací doby se opět připomněli i hosté. Štěpánek ale Tonovu střelu zastavil. Úspěšný zákrok předvedl jeho protějšek, jehož zkoušel individuálně překonat aktivní Kvapil. Ve 37. minutě se Sparta usadila ve vítkovickém pásmu, ostřelovala Štěpánka a při Netíkově pokusu mu pomohla rukověť hokejky.

Do třetí třetiny trenéři hostů přeskupili útoky a stáhli hru na tři formace. Sparťané se dál tlačili do útoku a snažili se vyrovnat. Štěpánka prověřil Hromas, ale neujala se ani zblokovaná Tonova střela. Místo vyrovnání přišla druhá branka Vítkovic, o niž se postaral opět Kvapil.

Než se mohli sparťané vzpamatovat z dvoubrankového manka a začít pomýšlet na zdramatizování duelu, inkasovali potřetí. Přikryla překonal od modré Kuboš a výrazně přiblížil Vítkovicím postup. Hosté navíc přišli o svého nejlepšího hráče Netíka, jenž nesportovně reagoval na vyloučení a rozhodčí Minář jej poslal do kabin.

V 51. minutě se přece jen Spartě podařilo snížit, když Gulaši v tvrdém souboji obral o puk Trnku a překonal Štěpánka. Více zdramatizovat zápas již Pražané nedokázali ani při závěrečné power play, při které byl navíc vyloučen i Klimek a deset vteřin před koncem Krenželok.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 7. zápas:
Vítkovice Steel - Sparta Praha 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)ON-LINE
Branky a nahrávky: 21. Kvapil (Treille, Vrána), 47. Kvapil (Svačina), 48. Kuboš (Burger) - 51. Gulaši. Rozhodčí: Minář, Fraňo - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6, navíc Burger 10 min. - Netík do konce utkání. Bez využití. Diváci: 7132. Konečný stav série: 4:3.
Vítkovice: Štěpánek - Jurečka, Barinka, Rehák, Stehlík, Trnka, Kuboš - Klimek, Burger, Plášek - Kvapil, Vrána, Treille - Ujčík, R. Hruška, Svačina - Szturc, Štefanka, Krenželok. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Sparta: Přikryl - Vykoukal, Gulaši, Philipp, Jan Hanzlík, Macholda, Vydarený - Ton, Langhammer, Netík - Kafka, D. Výborný, Ručinský - Kratěna Broš, Podlešák - Látal, Hrdel, Hromas. Trenéři: Volek a Holaň.

Reklama