Hlavní obsah

Vítkovický střelec Kvapil: Takový zápas jsem ještě nezažil

OSTRAVA

Dva góly Marka Kvapila posunuly hokejisty Vítkovic do semifinále play-off extraligy. Ostravský tým díky nim porazil v rozhodující partii celé čtvrtfinálové série Spartu 3:1. "Ale bez Kuby Štěpánka v brance bychom to asi neudělali," uznal Kvapil.

Článek

Mužem sedmého zápasu byl stejně tak i Kvapil. Jeho trefy měly cenu zlata. "Prožíval jsem to hodně. Takový zápas jsem si asi ještě nikdy nezažil, bylo skvělé vyhrát takový zápas před takovým publikem," řekl po utkání novinářům vítkovický útočník.

Kvapil vzal odpovědnost na svá bedra. Vstřelil oba úvodní góly zápasu a dodal týmu klid pro závěr utkání. "První dvě třetiny to byly velké nervy. Jak jsme dali druhý a třetí gól, trochu se to zklidnilo."

Po utkání Kvapil přiznal, že při prvním gólu profitoval ze znalosti pohybu sparťanského gólmana Petra Přikryla. "Po pravdě jsem ani nekoukal na bránu. Věděl jsem, že vždycky stojí hodně venku a myslel jsem, že nebude mít čas se přesouvat. Tak jsem to zkusil a spadlo to tam," řekl. Podruhé puk za brankovou čáru protlačil svým důrazem. "Gólman nechal puk volně ležet mezi nohou a tyčkou. Plácl jsem do toho a protlačil to. Pod kontrolou puk neměl," řekl Kvapil k okamžiku, který sparťany rozzlobil.

Vzpomínky na loňský sedmý duel

Nejen Kvapil si ještě před utkáním v hlavě přehrával film z loňského play-off. Rozhodující sedmý zápas čtvrtfinále proti Slavii tehdy Ostravané nezvládli, ačkoliv stejně jako v pondělí dali vedoucí gól. "Já na to myslel už před utkáním. Dneska jsme ale tahali do poslední minuty všichni za jeden provaz a v tom to bylo jiné," tvrdil Kvapil.

První gól v utkání měl po celou sérii magickou moc. Vždy zvítězil celek, který otevřel skóre. "Věděli jsme o tom, ale říkali jsme si i za stavu 2:0, že na to nemůžeme spoléhat a musíme hrát pořád stejně. Vyšlo nám to," radoval se vítkovický útočník, který však za ústřední postavu celé série označil brankáře Jakuba Štěpánka. "Byl to rozhodující aspekt celé série. Chytal výborně v každém utkání a bez něj bychom to asi neudělali," uvedl Kvapil.

Vítkovice v play-off po roce opět narazí na Slavii, jejíž kouč Vladimír Růžička se před pondělním duelem nechal slyšet, že bude na dálku fandit Spartě. "Slyšeli jsme o tom, ale spíše jsme se nad tím pousmáli, než že by nás to nějak ovlivnilo," prohlásil Kvapil, který svou extraligovou kariéru ve Slavii před lety začínal.

Vloni Vítkovice v sérii vedly už 3:1 na zápasy, ale pak třikrát v řadě neuspěly a vypadly. "Oni jsou více odpočatí, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Chceme jim to oplatit," uzavřel Kvapil.

Reklama