Hlavní obsah

VIDEO: Extraligové semifinále jako v NHL. Nad hlavami hráčů poletí kamera

PRAHA

Pro vrchol extraligové sezóny připravila pražská O2 arena lahůdku. Semifinále a případné finále play-off bude snímat kamerová lanovka, kterou využívají například v zámořské NHL nebo režiséři hollywoodských velkofilmů. Záběry si diváci v O2 areně vychutnají poprvé v pondělí při třetím semifinálovém zápasu Slavie s Vítkovicemi.

Foto: Sport.cz

Lanovková kamera připravena k akci.

Článek

Kamerová lanovka bude v pohybu snímat hokejisty z výšky šesti metrů přímo nad jejich hlavami. Záběry z kamery, která poletí nad hlavami hráčů rychlostí až 50 kilometrů za hodinu, uvidí fanoušci na kostce pod střechou haly.

„Divákům v hale nabídneme neopakovatelný zážitek, který znají fanoušci z nejvýznamnějších sportovních událostí, např. NHL, NBA, fotbalového Eura či olympiád. Takto se natáčejí také  holywoodské velkofilmy,“ sdělil Jan Tuna, mluvčí společnosti Bestsport.

Lanovková kamera připravena k akci.foto: Sport.cz

Zvládnou to jen „siamská dvojčata“

V republice jsou přitom jen dva páry sehraných profesionálů, kteří mohou kamerovou lanovku obsluhovat. Provoz je velmi náročný, naprostá souhra kameramana ovládajícího dálkově kameru a pilota řídícího kamerový vozík je nutný pro zachování bezpečnosti. „Musí jít v podstatě o ´siamská dvojčata´, která jednají v absolutním souladu. Jinak to nezvládnou,“ řekl Jan Plíhal ze společnosti KPS Media, která má technologii v hale na starosti.

Kamerová hlava, která nese samotnou kameru s objektivem, je převzata z vojenského průmyslu a umožňuje pohyb kamery ve směru horizontálním, vertikálním a rotaci kolem osy objektivu. Nespornou výhodou je to, že pohyb je i tak stabilizovaný a jsou vyloučeny náhodné otřesy.

O2 arena je jedinou multifunkční halou v Česku i na světě, která má stále k dispozici  vlastní kamerovou lanovku. Jiné světové arény si ji za vysoké poplatky pronajímají.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín