Hlavní obsah

Šampión z Nagana Reichel ukončil kariéru. Litvínov povede jako trenér

LITVÍNOV

Hokejový útočník Robert Reichel ukončil v 38 letech kariéru. V Litvínově bude dosavadní kapitán a sportovní manažer pokračovat v roli trenéra. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa v příští sezoně vytvoří rovnocennou dvojici s dosavadním hlavním koučem Jiřím Kučerou.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovský sportovní manažer a kapitán týmu Robert Reichel dovršil v závěru základní části kulaté jubileum - 1500 odehraných zápasů v nejvyšších soutěžích v Evropě a v zámoří.

Článek

"Samozřejmě, že to pro mě nebylo lehké rozhodnutí. K názoru ukončit aktivní kariéru jsem dospěl po sezóně. Jedna etapa pro mě končí, druhá začíná. Je to pro mě něco nového, ale zvládnul jsem i jiné role a věřím, že zvládnu i tuhle," řekl klubovému serveru litvínovský odchovanec, který se do mateřského celku vrátil z NHL v roce 2004.

V trenérské roli působil od konce září po odstoupení Jaroslava Hübla staršího a posunu Kučery na post hlavního kouče jako hrající asistent Jiří Šlégr, další litvínovská legenda, která po této sezóně ukončila kariéru. Šlégr skončil i jako asistent, protože se hodlá věnovat politické dráze. Nyní tedy zaujal uvolněné místo na trenérské pozici Reichel.

"Nebojím se toho, naopak se těším na novou práci, i když vím, že to bude něco jiného, odlišného, než jsem dosud zažil. Budu muset přehodnotit některé věci, které jsem znal a zažil jako hráč. Věřím, že se mi v nové roli bude dařit," doplnil Reichel.

O Reichlově nástupu na trenérský post v případě ukončení jeho kariéry bylo jasno už dopředu. "Neřešili jsem asistenta nebo druhého trenéra u týmu, protože jsme čekali na Robertovo rozhodnutí. Věděli jsme, že pokud se Robert rozhodne, že nebude dále pokračovat, tak že to místo nemůže v podstatě zaujmout nikdo jiný. Probírali jsme to už dřív. Je nutné mít připravené věci ve variantách, protože když selže jedna, tak nastane druhá," řekl novinářům na dnešní tiskové konferenci generální manažer klubu Václav Hořejší.Od roku 2004 byl Reichel hlavním lídrem týmu a nyní se musí klub s jeho absencí na ledě vyrovnat. "Stačí se podívat na to, kolik udělal kanadských bodů, a hned zjistíte, že odchází hráč, který byl velmi platný. Nejde to navíc jen přepočítat na body, ale i na vliv, který na mužstvo měl. Věřím, že vliv zůstane, když je u týmu dál, a body musí nahradit mladí," doplnil Hořejší. Litvínov se chystá mezeru zacelit z vlastních zdrojů.

V nejvyšší soutěži nastupoval od 16 let

Člen úspěšné zlaté generace českého hokeje Reichel naskočil do tehdy ještě československé nejvyšší soutěže v ročníku 1987/88 v době, kdy mu bylo 16 let a tři měsíce, a dosud je nejmladším litvínovským ligovým hráčem v historii. Hned prokazoval svůj obrovský talent, v sezoně 1989/90 vytvořil klubový rekord s 83 kanadskými body a 49 vstřelenými góly.V letech 1988 až 1990 startoval na třech mistrovstvích světa hráčů do dvaceti let a je s 40 body za 18 branek a 22 asistencí z 21 zápasů druhý v historickém pořadí kanadského bodování o dva body za Švédem Peterem Forsbergem. Reichel získal dvakrát bronz, na kontě má i zlato z mistrovství Evropy do osmnácti let z roku 1988.Jako nejlepší střelec, nejproduktivnější hráč i člen All Star týmu mistrovství světa hráčů do dvaceti let i člen nejlepší šestice hráčů seniorského mistrovství světa v roce 1990 ve Švýcarsku zamířil do NHL do Calgary, které jej draftovalo v roce 1989 ve čtvrtém kole jako celkově 70. v pořadí. V dresu Flames strávil do roku 1997 necelých šest sezon. Mezitím strávil část sezony 1994/95 při výluce NHL i celý následující ročník v německé lize ve Frankfurtu.

Kariéru v NHL zakončil v Torontu

Z Calgary zamířil v roce 1997 do New Yorku Islanders, odkud po dvou letech odešel do Phoenixu. Tam jen dohrál ročník a rozhodl se k návratu do Litvínova. V roce 2001 po triumfu na mistrovství světa v Německu jej zlákalo ještě na tři sezony Toronto.V NHL Reichel odehrál celkem 830 utkání a připsal si 630 bodů za 252 branek a 378 asistencí, v play off přidal v 70 utkáních osm tref a 23 přihrávek. V dresu Frankfurtu stihl v 70 duelech 148 bodů za 67 gólů a 81 asistencí, za Litvínov zaznamenal v 535 utkáních 518 bodů za 241 tref a 277 přihrávek.Na mezinárodní scéně zanechal Reichel také velkou stopu. Startoval na devíti světových šampionátech a jako kapitán dovedl tým k titulům v letech 1996, 2000 a 2001. V roce 1996 ve Vídni byl zvolen do All Star týmu.Na olympijských hrách v Naganu v roce 1998 rozhodl samostatné nájezdy v semifinále s Kanadou, startoval i o čtyři roky později v Salt Lake City. Nechyběl ani na Kanadském poháru v roce 1991 a na Světových pohárech v letech 1996 a 2004. Celkem v národním týmu nasbíral 156 startů a vstřelil 45 branek.

Reklama

Související témata: