Hlavní obsah

Hašek: Udělali jsme další krok, jen hrát finále nám však nestačí

Dvakrát už s Pardubicemi zažil mistrovské oslavy ještě v československé lize, brzy by Dominik Hašek mohl přidat do své sbírky i trofej pro šampiona české extraligy. Zatím pětačtyřicetiletý gólman dotáhl svůj tým do finále a v play-off drží famózní průměr pod dvě inkasované branky na zápas. "Jsme ve finále, ale brzy na to musíme zapomenout a soustředit se na dalšího soupeře," řekl Hašek.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Dominik Hašek (vlevo) přijímá gratulace k postupu od brankáře Liberce Leinonena.

Článek

Jaké máte pocity po postupu do finále?

Pro nás hráče, celý management klubu a fanoušky je to velká satisfakce. Ale není to pro nás konec, je to jen důležitý druhý krok. Brzy na to musíme zapomenout a soustředit se na to, co přijde. Ještě nás čeká spousta hokeje a je před námi další soupeř. Samozřejmě není naším cílem "jen hrát" ve finále.

Jak těžké bylo získat tu poslední výhru? 

V Liberci to bylo mnohem těžší než u nás. Domácí hodně bruslili, chodili častěji do brankoviště, dostávali se víc do šancí a do střel. Pořád byl někdo přede mnou. Měl jsem mnohem víc práce. Dneska jsme to chtěli ukončit a to se nám podařilo.

Byla v zápase nějaká chvíle, kdy jste se bál o výsledek?

Když jsme dostali gól na začátku třetí třetiny, tak jsem si naopak říkal, že je to možná lepší... (úsměv) Ani nevím proč. Řekl jsem si zkrátka: je to jen o jeden gól a to tým vždycky brání lépe.

Jak byste shrnul celou sérii, která skončila už po čtyřech zápasech? 

My jsme se nijak nezbývali tím, jestli ta série skončí 4:0 nebo 4:1... Šli jsme do toho pokaždé zápas od zápasu. Každý zápas byl důležitý, ale hodně nás nakopla ta předchozí výhra v prodloužení.

Vyhráli jste už osmý zápas po sobě, mužstvo je velké pohodě...

Kdybyste mi to neřekli, tak jsem si to ani neuvědomil. My to bereme zápas od zápasu a v každém je důležité bojovat do poslední minuty. Nějaká vítězná série tady je, ale to se může rychle změnit. Pro nás je nejdůležitější příští zápas, všechno ostatní už je historie.

Dá se to už teď považovat za úspěšnou sezónu?

V žádném případě. Já jsem nadšený z toho, co jsme zatím dokázali, ale vůbec to neberu jako nějakou satisfakci nebo úspěch, protože nás čeká další soupeř a naším cílem bude ho porazit. Až po finále se můžeme bavit o úspěchu či neúspěchu.

Je vám jedno, proti komu budete hrát ve finále?

Nechci příliš spekulovat, oba dva soupeři jsou dobří. Každý z těch dvou může být nepříjemný.

Budete se dívat na druhé semifinále v televizi?

Díval jsem se zatím na většinu zápasů. Zatím nevím, pokud budu doma, tak se asi budu dívat zase.

Přestávka před finále bude asi osm dní. Vyhovuje vám to, nebo byste raději zůstal v zápasovém tempu?

Nejsem na to moc zvyklý, v NHL se přece jen vždy začínalo dřív. Ale podařilo se nám soustředit i v té pauze mezi čtvrtfinále a semifinále, takže se budeme pravděpodobně připravovat podobně.

Dá se to vůbec srovnat s NHL a zápasy o Stanley Cup?

Obojí má krásnou atmosféru. Zase hraji pro mužstvo, které pro mě něco znamená, což je pro mě hrozně důležité. NHL je samozřejmě nejlepší liga na světě, ale zažívám krásné pocity a jsem rád, že jsem zase zpátky.

Reklama

Související témata: