Hlavní obsah

O víkendu bude v ČR smutek za polskou tragédii, sport se však neruší

PRAHA

Na sobotu 17. a neděli 18. dubna vyhlásila česká vláda dny smutku v České republice. Jedná se o reakci na nedávnou leteckou tragédii, při které zahynul polský prezident a řada politických představitelů našeho severního souseda. Vláda ČR doporučuje, aby organizátoři sportovních a kulturních akcí vhodným způsobem uctili památku obětí tragédie. Není nutno však předem plánované akce rušit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

V pondělí uctili památku obětí polské tragédie aktéři fotbalového derby mezi Spartou a Slavií

Článek

"Vyzýváme všechny obyvatele České republiky, aby v tyto dny v poledne uctili minutou ticha památku obětí polské letecké katastrofy," prohlásil v úterý dopoledne po jednání české vlády vicepremiér a ministr zahraničí ČR Jan Kohout.

Sportovní, veřejné, a kulturní akce se nemusí rušit, nicméně vláda doporučuje zvážit vhodný způsob uctění památky obětem leteckého neštěstí. "Vláda nenařizuje tyto akce rušit. Předpokládám, že v těchto dnech organizátoři akcí na jejich začátku vyhlásí minutu ticha," řekl Kohout. Zároveň budou vlajky na úředních budovách v celé zemi staženy na půl žerdi.

Ve sportu se víkendová opatření dotknou především hokeje. V sobotu se v Prostějově uskuteční přátelský zápas mezi domácí reprezentací a týmem Slovenska, v oba dny se v Pardubicích koná finále extraligy. "Vedle minuty ticha nezazní na začátku zápasu státní hymna," řekl ČTK ředitel extraligy Stanislav Šulc.

Druhá fotbalová liga začne dříve

Na programu fotbalové Gambrinus ligy jsou tři utkání: Plzeň - Jablonec, Brno - Olomouc, Slovácko - Bohemians 1905. Mírně změněný bude sobotní program druhé fotbalové ligy. Zápasy mezi Sokolovem a Čáslaví, Třincem a Mostem a Spartou B a Hradcem Králové začnou už v 10:00, tedy o čtvrt hodiny dříve než stanovil rozpis. Důvodem je, aby nebyla narušena minuta ticha určená na poledne.

Zároveň se hrají také zápasy basketbalové ligy mužů a v plánu je i motoristická rally v Klatovech. Podle dlouhodobého rozpisu se uskuteční v sobotu a v neděli i dostihové závody v Lysé nad Labem a v Praze Chuchli.

Den státního smutku se v České republice držel naposledy 14. září 2001 po teroristických útocích na budovy World Trade Center v New Yorku.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice