Hlavní obsah

Josef Beránek končí hráčskou kariéru. Ve Slavii bude Růžičkovým asistentem

PRAHA

Přesně týden poté, co se s aktivní hráčskou kariérou rozloučil litvínovský kapitán Robert Reichel, pověsil brusle na hřebík další litvínovský odchovanec a olympijský vítěz z Nagana. Slávistický kapitán Josef Beránek se ve čtyřiceti letech rozhodl ukončit svou bohatou kariéru a od příští sezóny bude ve Slavii působit jako asistent hlavního trenéra Vladimíra Růžičky a kouč juniorů.

Článek

Zranění třísel zkomplikovalo Josefu Beránkovi už letošní sezónu, v níž odehrál jen 39 zápasů. K poslednímu utkání nastoupil na konci ledna v rámci 42. kola na Spartě. V závěru základní části a v play-off se na lavičku sešívaných postavil už jako neoficiální asistent trenéra Růžičky. Od nové sezóny už Beránek bude jako asistent působit plnohodnotně.

"Poslední dva roky jsem přemýšlel, jak dlouho ještě vydržím. Definitivně jsem se rozhodl po letošní sezóně. Nadešel čas, abych to zabalil a hráli mladší kluci," řekl novinářům Beránek na středeční tiskové konferenci.

Čtyřicetiletý forvard působí ve Slavii od roku 2001 a jako kapitán klub dvakrát dovedl až k titulu mistra extraligy. "Pro Slavii toho udělal hrozně moc. Odvedl obrovský kus vynikající práce, za což mu chci moc poděkovat," prohlásil Růžička.

Tuzemský pohár pro vítěze české soutěže zvedl Beránek nad hlavu celkem pětkrát, z toho třikrát jako hráč Vsetína. V české, potažmo československé nejvyšší soutěži nastoupil v dresech Litvínova, Trenčína, Vsetína a Slavie k 780 zápasům, v nichž nasbíral 632 kanadských bodů za 256 branek a 376 asistencí.

Největším Beránkovým úspěchem je ovšem zlatá medaile ze zimních olympijských her v Naganu v roce 1998. S reprezentačním výběrem dosáhl i na dva bronzy ze světových šampionátů. V zámořské NHL odehrál Beránek 9 sezón, nastoupil za Edmonton, Philadelphii, Vancouver a Pittsburgh. V 588 odehraných utkáních zaznamenal 275 bodů. "Kariéra mi přinesla strašnou spoustu hezkých zážitků, které s nedají vymazat," ohlédl se za svým nabitým hokejovým životopisem.

Slavia chystá uctít jednu ze svých ikon vyvěšením dresu s číslem 19 ke stropu O2 Areny i starého zimního stadiónu v pražském Edenu. Oficiální rozlučka s fanoušky by měla proběhnout při jednom z domácích duelů červenobílých v úvodu příští sezóny.

Kromě práce po Růžičkově boku a s juniorským výběrem Beránka čeká v nejbližší době také studijní povinnosti. Momentálně je totiž držitelem trenérské B-licence. "Co nejdřív, jak to čas dovolí, si chci proto udělat áčko," plánuje Beránek.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec