Hlavní obsah

Pardubice na úvod finále rozebraly Vítkovice, třikrát udeřily v přesilovce

Jirka G. NovákSport.cz

Hokejisté Pardubic vyhráli v extraligovém play-off už deváté utkání v řadě a úspěšně vkročili do finále s Vítkovicemi. První zápas série vyhráli na vlastním ledě 5:1, když třikrát skórovali v přesilovce. Dva góly zaznamenal Petr Sýkora, domácí brankář Dominik Hašek kapituloval pouze po tečované střele Vrány v první třetině. Druhé utkání o český titul je na programu v neděli opět v Pardubicích.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Hokejisté Pardubic slaví jeden z gólů do sítě Vítkovic v prvním finálovém utkání Play off.

Článek

Pardubice začaly zápas očekáváným náporem a Štěpánek v brance Vítkovic musel likvidovat pokus Buchteleho i nepříjemnou střelu blokovanou svým spoluhráčem. Vzápětí jej ani nadvakrát neprostřelil Kolář, na druhé straně zase neuspěl Krenželok. Až v desáté minutě po zásluze rozjásal domácí tribuny úspěšnou dělovkou Petr Sýkora.

Za dalších pět minut už to bylo o dvě branky, tentokrát Sýkorovu střelu ještě tečoval Somík a domácí využili první přesilovku v zápase. Vítkovice dokázaly odpovědět za tři minuty, kdy Vrána pro změnu usměrnil za Haškova záda nahození Trnky od levého mantinelu.

Ve druhé části si hru v početní výhodě vyzkoušeli i hosté a málem to pro ně dopadlo katastrofálně. Nejprve málem inkasovali po úniku dvojice Kolář, Koukal, a poté Sýkora trefil tyčku! Šance se vzápětí střídaly na obou stranách, Kousalovu střelu vykopl Štěpánek betonem, Hašek zase vychytal Kvapila i Ujčíka.

V polovině odehrané základní doby dostal Rákos od Koukala lahůdkovou přihrávku před branku a prostřelil Štěpánka potřetí. A Pardubice se tlačily do útoku dál. Kolář to zkoušel bekhendem z pravé strany, cestu Rákose, který si efektně obhodil Barinku, ukončil  vítkovický gólman.

Štěpánek uspěl i v dalším souboji se Sýkorou na začátku třetí třetiny, ale i nadále musel čelit domácím nájezdníkům. Jeho spoluhráči navíc sehráli mizerně i třetí početní výhodu, takže vítkovické šance na zvrat se neustále zmenšovaly. Ve 47. minutě už sice dostali hosté puk do branky, jenže celé akci předcházel faul Treilleho, který hokejkou strhl masku z Haškova krku.

Následovala menší bitka mezi Nakládalem a Trnkou a pardubičtí se díky čtyřminutové přesilovce pustili do dalšího obléhání Štěpánkovy branky. Jejich tlak se jim vyplatil v 50. minutě, kdy se podruhé v utkání trefil Petr Sýkora. A šest minut před koncem využili domácí třetí početní výhodu, tentokrát skóroval Píša.

ČP play-off O2 hokejové extraligy - finále:
Pardubice - Vítkovice 5:1 (2:1, 1:0, 2:0)on-line
Branky a nahrávky: 10. P. Sýkora (Pivko, Zohorna), 15. Somík (P. Sýkora, Píša), 30. Rákos (Koukal, Kolář), 50. P. Sýkora, 54. Píša (Koukal, Pineault) - 18. Vrána (Trnka, Treille). Rozhodčí: Hradil, Minář – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:0. Diváci: 10194 (vyprodáno).
Pardubice: Hašek – Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, Mitchell – Kolář I, Koukal, Rákos – Pineault, Špirko, Somík – P. Sýkora, Zohorna, Pivko – Cetkovský, Kousal, Buchtele - Nahodil. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Vítkovice: Štěpánek – Sičák, Jurečka, Barinka, Rehák, Kuboš, Trnka, Voráček – Klimek, Burger, Selingr – Kvapil, Vrána, Treille – Szturc, Štefanka, Krenželok – Ujčík, Hruška, Svačina - Strapáč. Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný.
Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata: