Hlavní obsah

Hokejisty v přípravě na MS opouštějí Jánský, Kůrka, Vondrka a Lukáš Květoň

PROSTĚJOV

Čtyři hokejisté si po sobotním vítězství reprezentace 3:2 nad Slováky v Prostějově vyslechli zprávu, že přípravu na květnové mistrovství světa končí. „Už nebudou pokračovat Jánský, Kůrka, Vondrka a Lukáš Květoň,“ sdělil Právu jména vyřazených trenér Josef Jandač.

Foto: Jonas Ekstromer, Reuters

Český hokejista Tomáš Kůrka se na mistrovství světa v Německu neobjeví.

Článek

Od úterý 20. dubna už bude reprezentace trénovat v Praze. „Začneme se chystat na evropskou tour do Švédska a vedle těch, co nastoupili v Prostějově, se přidají brankář Pavelec, obránce Blaťák a útočníci Červenka, Rolinek a Voráček, který při návratu ze zámoří ale zůstal kvůli tomu sopečnému mraku viset ve Frankfurtu a museli pro ně jet rodiče,“ doplnil Jandač s tím, že drobný otazník visí nad setrváním v mužstvu u obránce Hunkese, který má potíže s kolenem.

K trochu překvapivému vyřazení dvou slávistických útočníků Kůrky s Vondrkou, kteří se zapojili do tréninku reprezentace teprve ve středu, Jandač řekl: „Dali jsme jim možnost předvést se ve dvou zápasech a nebylo to úplně no. Když jsme pak zvažovali, koho si nechat a koho poslat domů, vyšlo nám, že ti dva se prostě nevejdou.“

Nespokojenost

Se sobotním výkonem mužstva Jandač, který při absenci kouče Růžičky (sleduje extraligové finále) vedl národní mužstvo ze střídačky, nebyl přes výhru 3:2 moc spokojen. „Nakonec se k nám přiklonilo štěstí, ale vadilo mi, že hráči na ledě neplnili, co jsme si řekli a hodně dlouho trvalo, než zaregovali na zlepšený pohyb soupeře. Zřejmě měli v podvědomí, že to všechno půjde tak dobře jako v pátek a pořád si chtěli hrát s pukem, přičemž tomu chyběl jednodušší styl hokeje,“ líčil dočasný kouč.

Radost z premiérového gólu si mohl ale vychutnat Tomáš Mojžíš, který tím pět vteřin před koncem třetí části zařídil sobotní vítězství českých hokejistů. „Samozřejmě, že mě těší první trefa za reprezentaci, zvlášť když byla vítězná. Měl jsem ale i hodně štěstí, že se puk zrovna odrazil do míst, kde jsem clonil brankáři. Náhodě se ale někdy musí pomoct, byl jsem prostě ve správný čas na správném místě,“ líčil obránce švédského MoDo.

Konec byl o štěstí 

„Ke konci to bylo hodně o štěstí. Slováci zahráli výborně power play a když vyrovnali, už všichni asi mysleli na prodloužení. Celý zápas nám soupeř nedával moc prostoru, chodil hodně agresivně do těla a my složitě hledali způsob, jak se s tím vyrovnat. Dlouho nám chyběl pohyb, byli jsme nějací ztuhlí,“ přiznával kapitán Petr Čáslava, který má z aktuální sestavy nejvíc reprezentačních startů (94) a zřejmě i proto dostal na dres céčko.

„Nějak jsme nechytli správné tempo, soupeř hrál dynamičtěji a měli jsme štěstí, že nám to tam v posledních vteřinách spadlo. To už asi Slováci nečekali, když srovnali při té power play,“ líčil Petr Hubáček, jenž se postaral o úvodní český gól. „Slovenský obránce tam nechal puk za sebou, čímž mi nabídl báječnou možnost. Měl jsem čas i prostor a gólman nechal místo nad vyrážečkou, kam se mi to povedlo trefit,“ přiznal útočník brněnské Komety.

Reklama

Související témata: