Hlavní obsah

Mužstvo mělo obdivuhodnou vůli stále vyhrávat, cenil si kouč Pardubic Sýkora

OSTRAVA

Není v Česku mnoho hokejových trenérů, kteří mají za sebou skvělou hráčskou kariéru a ještě se mohou pochlubit tím, že v extralize dovedli k mistrovskému titulu dva různé kluby. Tím se může pyšnit Václav Sýkora, který po titulu se Spartou v roce 2002 slavil ve čtvrtek zlato i na lavičce Pardubic. A shodou okolností probíhaly stejně jako před osmi lety mistrovské oslavy znovu v Ostravě.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Václav Sýkora (vpravo) se raduje z branky Pardubic ve finále

Článek

„Nechtěl jsem na to upozorňovat před zápasem, aby to bylo trochu napínavější,“ usmíval se po zápase pardubický kouč. „Ne, to si dělám legraci... Ale hned jsem si na to vzpomněl, když zápas skončil a já najednou stál uprostřed ledové plochy vítkovického zimáku,“ dodal Sýkora.

Porovnat tyto mistrovské sezóny při jeho velení na střídačce však není jednoduché. „Obou titulů si strašně cením, ale ty okolnosti byly trošičku jiné a nejde říci, kterého si člověk víc váží. Se Spartou jsme tenkrát docela suverénně vyhráli základní část a byl na nás pak velký tlak, abysme to potvrdili i v play-off . Letos si zase na titul dělalo zálusk více mužstev a soutěž byla hodně vyrovnaná,“ zamyslel se Sýkora.

„Nicméně po Třinci z nás najednou každý začal dělat favorita a ten tlak se tam v podstatě objevil taky... Ale těžko se to srovnává, pro mě byly obě ty události vynikající zážitek,“ pokračoval. kouč týmu, jenž v play-off předvedl jedinečnou šňůru dvanácti vítězných zápasů. „To je skutečně výjimečné, protože za poslední dva roky, co jsem v Pardubicích, se nám taková série nepodařila. Pak to přišlo v pravou chvíli a zrovna v play-off.“

Stavebním kamenem úspěchu byl Hašek

Sýkora patří do okruhu trenérů, kteří mohou nahradit Vladimíra Růžičku na lavičce národního týmu, i když horkým favoritem údajně není. Je to škoda, protože na zkostnatělou hru národního týmu by určitě platil neuvěřitelně atraktivní a obětavý styl, který Pardubice letos praktikovaly. „U mužstva byla obdivuhodná vůle stále vyhrávat a to ostatně dokázalo i do posledních vteřin čtvrtého finále, ten závěr v prodloužení už byla taková třešnička na dortu,“ chválil Sýkora své svěřence.

Těžko předpokládat, jestli by ale jeho tým uspěl bez Dominika Haška, jehož spolehlivost dodávala spoluhráčům nezměrné sebevědomí. „Dominik byl stavební kámen našeho úspěchu. Celou dobu byl ve velké pohodě a na každý trénink a každý zápas se neuvěřitelně poctivě připravoval. Bylo na něm vidět, že má obrovskou formu,“ cenil si přínosu legendárního brankáře.

Sedmapadesátiletý kouč si do své soukromé sbírky trofejí přidá už sedmou zlatou medaili z nejvyšší hokejové soutěže, pětkrát totiž vyhrál titul už jako šikovný útočník v dresu Kladna. „Role trenéra je ale přece jen trochu jiná a těžko se to srovnává. Já si vážím obojího stejně,“ tvrdil Sýkora na závěr.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec