Hlavní obsah

Píša se dočkal titulu po 12 sezónách, je rád, že nemusí čekat další

OSTRAVA

Nejdéle ze všech hráčů základní sestavy Pardubic čekal na svůj první mistrovský titul obránce Aleš Píša. Třiatřicetiletý zadák musel v extralize sehrát dvanáct sezón a více než 500 zápasů, než se mohl těšit se z poháru pro vítěze. „Těžko ale říci, jestli je to moje životní sezóna, snad ještě podobné přijdou,“ přeje si hráč, jenž má za sebou parádní play-off a zářil především ve finále.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pardubický Aleš Píša se raduje z branky ve čtvrtém finálovém duelu na ledě Vítkovic.

Článek

V konečném bodování vyřazovací části obsadil obránce Píša skvělé šesté místo, hned za takovými útočnými esy jako Červenka, Nedvěd, nebo Petr Sýkora. Ve třinácti zápasech nasbíral šest branek a osm přihrávek, z beků byl o bod lepší jen zadák Slavie Petr Kadlec. Jen ve finále vstřelil pět branek a byl nejlepším střelcem série.

„To je spíš otázka štěstí. Když se hráče drží, tak mu tam pak najednou spadne skoro všechno,“ odmítal Píša velké zásluhy. Poslední branku zaznamenal v poslední minutě čtvrtého finále, kdy svou dělovkou při power play vyrovnal na 2:2 a definitivně zlomil odpor Vítkovic, které sahaly po první výhře v sérii. „Byl tam odražený puk, tak jsem si k němu najel. Zavřel jsem oči a vystřelil,“ popsal svou parádní trefu.

„Aleš Píša měl fantastické play-off, což dokázal i tou trefou na konci základní části,“ chválil svého spoluhráče hvězdný Dominik Hašek. „Dominik kecá, nejvíc se o ten titul zaslouží on,“ smál se Píša. „Všichni víme, kde byla naše nejsilnější stránka. Ale i tak je to od něj hezký.“

Po zisku svého prvního titulu seděl unavený v šatně vedle dalšího hrdiny posledního zápasu Radovana Somíka a v poklidu bafal z doutníku, které lidé z klubu hráčům narychlo rozdali mezi pardubické hráče. „Letos jsme to měli dobře rozehrané a věřil jsem, že když dojdeme takhle daleko, tak titul uděláme. Jsem rád, že jsme to dokázali, jsou to krásné pocity,“ vyprávěl.

Nejblíže k titulu byl před třemi lety, kdy Pardubice prohrály finále se Spartou 2:4 na zápasy. O to víc si vychutnává, že se mu to podařilo o něco později v klubu, kde strávil většinu kariéry. „Vyloženě kvůli titulu jsem se ale do Pardubic nevracel. Už jsem byl dlouho v zahraničí a chtěl jsem být doma s rodinou. O to hezčí však je, že to přišlo už teď a nemusím čekat až do pětatřiceti,“ usmál se 33letý Píša.

Reklama

Související témata: