Hlavní obsah

Manažer hokejistů Kladna Volf: Procházkovi jsme hodili rukavici, bohužel ji nezvedl

Hokejisté Kladna se dokázali v uplynulém ročníku extraligy zachránit v nejvyšší soutěžil. Kádr však po sezóně opustili brankář Miroslav Kopřiva a jedna z tváří klubu Martin Procházka. "Prožil asi nejhorší sezónu kariéry, ale pořád to má v sobě a u nás dveře otevřené. Zřejmě má ale nagažmá jinde," řekl v rozhovoru po Právo manažer středočeského týmu Milan Volf.

Článek

Spadl vám velký kámen ze srdce, když se Kladno v hokejové extralize udrželo?

Po příchodu do funkce během sezóny jsem si myslel, že mužstvo je už nezachránitelné. Prohrávalo zápasy o gól, nedařilo se mu dostat z vyjetých kolejí, ničil ho vnitřní stereotyp a nezdálo se mi ani optimálně složené. K tomu po mozkové příhodě Zdeňka Müllera přišlo o trenéra. Povedlo se ale přivést na střídačku Otu Vejvodu, jenž to pojal jako životní misi. Přísný trenér, který nic neodpustí, perfektně implantoval do týmu obrovskou vůli a změnil ho.

Jakou roli jste v tom přerodu sehrál vy?

Snažil jsem se s hráči co nejvíc mluvit, byl mezi nimi, jezdil i autobusem a nevynechal jediný trénink. Věděl jsem, že s nimi musím komunikovat, aby i oni cítili důvěru. Umím říkat i nepříjemné věci a udělat je, nebojím se vzít na sebe odpovědnost a když to hráči vycítí, tak si řeknou, ten nám nebude lhát. Tahle atmosféra nám pomohla k udržení. Najednou se vrátily úsměvy, kluci zvedli hlavy, šli nadoraz a padali do střel.

Není ale pro Kladno jako hokejovou baštu zničující, hrát pořád jen o záchranu?

Zůstat v těch spodních vodách i příští sezónu by pro nás opravdu postrádalo smysl, to by už asi nebavilo ani ty hráče, ani diváky. Osobně ale považuju za nešťastné rozhodnutí o rozšíření baráže. V době ekonomické krize si myslím, když už do hokeje někdo investuje peníze, zasloužil by si jiný přístup, takže věřím, že to vedení českého hokeje ještě přehodnotí. My se ale snažíme o zlom a stavíme mužstvo tak, abychom se vyhnuli takovým starostem.

Co pro to konkrétně děláte?

Udělali jsme s trenérem Vejvodou takovou osu týmu a kolem ní chceme přes léto nabalovat srdcaře, hráče vhodných typů. Věřím, že dokážeme zkvalitnit mužstvo a přitom i snížit rozpočet a ušetřit na platech. Snažíme se je nastavit na rozumné peníze a už během těch březnových a dubnových bojů o záchranu se tu vytvořila soudržná parta, z níž cítím zvláštně pozitivní sílu. To je jistá kladenská zvláštnost, že ti kluci si nechodí do kabiny jenom pro peníze, oni spolu žijou, vědí o sobě všechno a dokážou si i pomoci a zatím vším hodně stojí jasný lídr Pavel Patera, který práci pro mužstvo odvede nejen na ledě, ale i mimo něj.

Ale jeho hokejové dvojče Martin Procházka je na odchodu z Kladna…

Prožil asi nejhorší sezónu kariéry, ale pořád to má v sobě a u nás dveře otevřené. Musím se ale dívat i na ekonomickou stránku věci. Čekal jsem, že přijde a řekne: vím, že jsem tu byl luxusně placený a teď to vrátím. Zřejmě má ale angažmá jinde, takže bych řekl, že tu příští rok hrát nebude. Přitom bych si přál, aby v Kladně ještě všem vytřel zrak, musel by však přijmout nabídku s nižším základním platem a vysokými prémiemi. Prostě jsme mu hodili rukavici, bohužel ji zatím nezvedl.

Brankář Kopřiva šel do Slavie. Svěříte Cikánkovi roli jedničky, nebo máte jiný plán?

Cikánek odchytal skupinu o udržení skvěle. Gólmanskou otázku ale řešíme tak, abychom neměli na klíčovém postu problém, snad mohu naznačit příchod zkušeného brankáře.

Může to být Hnilička?

Při tom, jak chceme mužstvo složit, od nejmladší přes střední generaci až po tu nejstarší, už pro nás tohle jméno není aktuální. Zatím jsme oznámili příchod obránce Drtiny ze Slavie, ještě pět, šest nových hráčů by mělo přijít.

Jak velký problém pro Kladno představuje starý zimní stadión?

Když jsem dělal primátora, tak jsme si stadión vzali do majetku města s tím, že bude sloužit hokeji a chystali se do něj investovat hodně peněz. Byl jsem za to pět let nesmyslně stíhaný, žádná obvinění se neprokázala. Nová sestava na radnici pak už nebyla schopná něco realizovat, vyhazovaly se desítky miliónů za projekty a skutek utek. Nevyšel ani nápad s novou halou, ale protože chci na podzim zase kandidovat v komunálních volbách jako lídr Volby pro město Kladno, rád bych si tu vizi, co se stadiónem, zatím nechal pro sebe.

Chcete se vrátit na radnici a přitom dál být manažerem klubu?

To by asi nešlo, já jen přijal práci od prezidenta klubu Jágra jako ten, kdo tu sníží náklady a srovná vztahy. Dost jsme spolu prožili a vážím si ho, za to co pro hokej v Kladně dělá.

Není ale riskantní rozjet další sezónu, pak třeba uspět ve volbách a odejít?

Nejsem nenahraditelný. Vedle mě jsou hodně schopní lidé, ale můj táta tady trénoval, já hrál a vedl i mládež, naše rodina k hokeji v Kladně nějak patří, takže bych mu určitě i dál pomáhal…

Reklama

Související témata: