Hlavní obsah

Růžička by zúžil extraligu a Hradec v Popradu mu přijde divný

PRAHA

Uvolněný, bez nervů, s úsměvem na tváři. Tak Vladimír Růžička začíná svoji jedenatřicátou sezónu u profesionálního hokeje. Po květnovém senzačním zlatém mistrovství světa rozjíždí nový ročník „jen“ na Slavii. A je v klidu. „Přes léto kluci vždycky zapomenou bruslit, tak je to zase učíme,“ smál se na dopoledním tréninku kouč, jehož dovolená trvala jen pět dnů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý trenér českého reprezentačního týmu Vladimír Růžička

Článek

Jste odpočatý po náročné sezóně? Určitě. Sice to bylo krátký, ale příjemný. Už nám to zase začíná. Byli jsme s manželkou na pět dní v Alpách, potom jsem se hned připojil k týmu, měl jsem na Slavii hokejovou školu, takže můžu říct, že jsem odpočatý.

Potřeboval jste vypnout? Příprava je ještě další dva měsíce, takže se dá říct, že stále odpočívám.

Byly uplynulé měsíce pro vás v trenérské kariéře nejobtížnější?                                                                                              Hodnotil bych to jako jednu z nejhorších sezón. Co se týče vytíženosti, tak byla hodně, hodně těžká. Pro Slavii nakonec s dobrým koncem, olympiáda nebyla povedená, mistrovství světa bylo obtížné, ale s vynikajícím závěrem.

Po titulu mistrů světa už uplynuly týdny, dokážete pocity po zlatém překvapení s něčím porovnat? Asi ne. Titul se nečekal, nikdo nám nevěříl. Během týdne jsme vyhráli pět zápasů, to bylo neskutečný. Na té vlné jsme si dojeli až do konce.

Nebudete se letos trochu nudit, trénovat budete „jen“ Slavii? Ani ne, tady je práce dost. Dále budu sledovat zápasy národního mužstva, ale určitě čekám trochu lehčí rok.

Slavie posílila o šest hráčů, jde o konečné číslo? Máme tým uzavřený. Nikoho už nepřivedeme.

Z Kladna přišel brankář Miroslav Kopřiva. Je to jedno z největších jmen? Určitě, ale to platí i ostatních - Štefanka, Krenželok, Kuboš, Branda, Micka.

Takže Slavia získala jedničku do branky, to znamená, že nebude točit s gólmany jako v minulé sezoně? Loni jich bylo pět, rok předtím čtyři. Kopřiva je jednička, Slipčenko dvojka, ale chci, aby také chytal. Furch bude chytat v Berouně.

Teď otázka k jiné soutěži. Hradec Králové má hrát KHL v Popradu. Jaký je váš pohled? Trošičku mi to připadá podivný. Myslím, že Poprad ani nějak výrazně nefiguruje ve slovenské lize. Je to průměrné mužstvo. Kdo chce vstoupit do KHL, tak by měl mít stadión aspoň pro osm tisíc lidí, k tomu odpovídající zázemí.

Takže s tím nesouhasíte? Přijde mi, že vedení KHL hledá čtyřiadvacáté mužstvo. Nevím, jak si to přestavují. Je i docela pozdě na sestavování týmu. Myslím, že je vše dělané na poslední chvíli. Plno hráčů ještě volných je, nasbírají je... Nějak to nesleduju, ale že by se měla hrát KHL v Popradu?

Hradec na Slovensku hostuje, je reálné, aby hrál za rok v Česku? Pokud na to má chuť, tak já to nevidím jako problém. Možná jedině dobře. Podle mě by to ale měly hrát aspoň tři mužstva z české ligy. Potom třeba jedno ze Slovenska. Aby bylo celkem třicet týmů jako v NHL. Ale asi za tři roky tu má být Evropská liga.

Není toho moc? Svoji soutěž má každá země, KHL se rozšiřuje, pak je tu údajná Evropská liga, k tomu ještě zakonzerovaná Liga mistrů... Já bych to nechal, ať si každý hraje svoji soutěž. Třeba se Češi časem propojí s třemi týmy ze Slovenska, aby se zvýšila kvalita. Já si myslím, že výhledově by měla mít extraliga dvanáct mužstev, pro kvalitu je čtrnáct hodně.  Obrovská škoda je, že není Liga mistrů. To byla neskutečná soutěž, neskutečné zápasy. Do budoucna bych tady viděl velkou konfrontaci mezi evropskými kluby. Státy jako Česko, Finsko, Švédsko, Rusko by měly čtyři mužstva, tři třeba ze Slovenska, dvě z Rakouska, Německa, Švýcarska. Taková fotbalová Liga mistrů. Myslím, že by to byla pro hokej vzpruha.

Reklama