Hlavní obsah

Kudrna: Na Rusko mám dobré vzpomínky, ale chtěl jsem domů

Takřka čtyři roky strávil v Rusku a nyní se vrací do české extraligy. Hokejový útočník Jaroslav Kudrna ale nezamířil zpátky do Třince, odkud odcházel do zahraničí, ale domluvil se na angažmá s Bílými Tygry z Liberce. S týmem absolvoval nejen část letní přípravy, ale od pondělí už vyjel se severočeskými spoluhráči i na ledovou plochu.

Foto: www.khl.ru

Jaroslav Kudrna v dresu Magnitogorsku

Článek

Vraťme se ještě k vašemu působení v Magnitogorsku. Jak byste jej hodnotil?

Do Ruska jsem přestoupil v listopadu roku 2006. První rok v Magnitogorsku se nám povedl a vyhráli jsme titul. To ještě nebyla Kontinentální liga, ale Superliga. V další sezóně jsme hráli Super Six v Petrohradě, což řadím také k velkým úspěchům. Pak jsme byli v lize třetí. Zklamání přišlo ve finále Ligy mistrů s Curychem. Doma jsme remizovali a v odvetě se projevila lepší připravenost soupeře. Uplynulá sezóna ale nevyšla, pořádně jsme se nedostali do tempa a neměli jsme na to fyzicky.

Jak budete na Rusko vzpomínat?

Určitě v dobrém. Cestování pro rodinu ale bylo hodně krušné. Byl jsem tam stejně jako ostatní hokejisté hlavně kvůli penězům. To se nedá zastírat. Pro cizince jsou v Rusku podmínky jiné než jinde v Evropě. Co se týče finanční stránky, nemá KHL v Evropě konkurenci.

Proč jste tam nezůstal?

V Magnitogorsku vyměnili trenéra, vzali si Fina a jediný z Čechů zůstal útočník Tomáš Rolinek. Honza Marek šel do CSKA Moskva. Dal jsem si nějaká kritéria, za jakých bych v Rusku setrval. Ale nabídky byly ze vzdálených východních míst a to už jsem neakceptoval. Kvůli rodině jsem zvolil návrat do Česka. Bydlím v Hradci Králové a Liberec je docela blízko.

Neuvažoval jste znovu o Třinci?

Nějak jsme se domlouvali, ale do toho přišel s nabídkou Liberec. Podmínky byly stejné a zvolil jsem Bílé Tygry. Myslím, že tady budu spokojený.

Jaké máte první dojmy z úvodních dnů na ledě?

Je to dřina, ale nemohu víc hodnotit první dva tréninky. Náročná už byla letní příprava. Víme, že je to potřeba. V zimě to bude znát.

Sérii přípravných zápasů začínáte 3. srpna proti Spartaku Moskva v Havlíčkově Brodě. Bude to pro vás zvýšená motivace?

Může to být pro nás zajímavá premiéra. Nějaké hráče ze Spartaku znám, takže se s nimi rád uvidím. A jsem zvědavý, jestli nastoupí Dominik Hašek. Bude to dobrá příprava pro ligu.

Co očekáváte od přípravného období?

Kromě Tipsportu Cupu nás čeká zájezd do Švýcarska. Doufám, že se sehrajeme a uděláme dobré výsledky. Hlavně ať se nám vyhýbají zranění.

Z Liberce míří do Ruska útočníci Nedorost a Bartovič. Co byste jim popřál?

Hodně štěstí. Venca Nedorost s námi trénoval i na ledě a přeji mu, aby se mu v Novokuzněcku dařilo. Bartovič to bude mít z hlediska zázemí lepší, protože jde do Mytišči z předměstí Moskvy. Oba jsou ale natolik zkušení, aby se s tím poprali a zvykli si na tamní podmínky.

Reklama

Související témata: