Hlavní obsah

Hokejový brankář Turek nečekaně ukončil ve 40 letech kariéru

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejový brankář Roman Turek se nečekaně rozhodl ukončit aktivní kariéru. Čtyřicetiletý hráč, který doposud působil v extraligových Českých Budějovicích, se v roce 1996 stal mistrem světa a o tři roky později v dresu Dallasu získal Stanleyův pohár.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liberecký Pavel Kašpařík se snaží překonat budějovického brankáře Romana Turka.

Článek

Do Česka se rodák ze Strakonic vrátil v roce 2004 a pomohl Českým Budějovicím k postupu zpět do extraligy. V následujících pěti sezonách byl jedničkou Jihočechů a v sezóně 2007/08 jim pomohl k výhře v základní části a postupu do semifinále play-off.

V českobudějovickém klubu bude působit i nadále, stane se viceprezidentem občanského sdružení mládežnické organizace. "Romana zcela chápu. Odchod z vlastní vůle je ten nejtěžší, v hokejové kariéře je to ten nejsložitější krok," uvedl sportovní manažer klubu Josef Zajíc. Turek své rozhodnutí oznámil oficiálně dnes dopoledne.

Vedení Mountfiedlu přiznalo, že je Turkovo rozhodnutí zaskočilo. Urostlý brankář se totiž s týmem připravoval na nadcházející sezonu. "Je to rána z čistého nebe, neměli jsme o ničem podobném tušení," uvedl generální manažer František Joun pro hokej.cz.

Osobně se nečekanou zprávu dozvěděl už ve středu večer. "Pokoušel jsem se ho přemluvit, probírali jsme to. Ale na druhou stranu - svým způsobem ho chápu. Tímhle si prošel každý, kdo někdy dělal vrcholový hokej," uznal Joun.

Jedničkou českobudějovického týmu se tak momentálně stal dvaadvacetiletý Jakub Kovář, druhým gólmanem je o tři roky mladší Šimon Hrubec. Podle Jouna však bude klub hledat dalšího zkušeného brankáře, aby předešel možným problémům v případě Kovářova zranění.

Turek se tak stal dalším ze starších hráčů, kteří ukončili aktivní kariéru. Po sezoně se rozhodli dále nepokračovat například i olympijští vítězové Robert Reichel, Jiří Šlégr a Josef Beránek.

Reklama