Hlavní obsah

Už jsem ze hry neměl radost, zdůvodnil konec kariéry Turek

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Roman Turek letos už marně hledal chuť k tomu bojovat další sezónu v hokejové brance. Proto se dlouholetá ikona Českých Budějovic rozhodla ukončit aktivní kariéru. "Cítil jsem, že se do hokeje musím nutit, ty radostné pocity ze hry vyšuměly. Proto jsem se rozhodl tak, jak jsem se rozhodl," vysvětluje 40letý Turek své důvody na oficiálním webu jihočeského klubu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Brankář Českých Budějovic Roman Turek

Článek

Turek přitom nedávno ještě absolvoval přípravu Českých Budějovic na další sezónu, před prvními zápasy v Tipsport Cupu však učinil klíčové rozhodnutí. "Už po letní přípravě jsem měl takový divný pocit. Vždycky jsem se hrozně těšil na led, ale letos to bylo takové jiné. Ty dva týdny, které jsme byli na ledě, jsem zkoušel tenhle pocit zlomit. Ale prostě nastala chvíle, kdy jsem pochopil, že je to všechno, co jsem hokeji mohl dát," vysvětluje na www.hokejcb.cz.

Ve středu ráno se probudil s přesvědčením, že do hokejové branky už nevleze. "Řekl jsem manželce, že jdu na trénink a po něm to ukončím. Ona mi moc nevěřila, ale když jsem přišel domů, tak na mě koukala a říkala, jestli to myslím vážně. Hodně překvapený z toho byl kluk. Od chvíle, co se narodil, mě znal jen jako hokejistu," pokračoval.

Nejtěžší pro něj bylo oznámit konec kariéry spoluhráčům. "Když jsem to oznamoval klukům v kabině, tak to bylo pro mě hodně emotivní. Ale zvládl jsem to," tvrdí Turek. V šoku byl i druhý brankář Jakub Kovář, jenž rázem poskočil do role jedničky Mountfieldu. "Když jsem mu to oznámil, tak mu padla brada a nebyl ze sebe schopný dostat slovo," směje se Turek, jenž svému nástupci věří.

"Kuba odchytal výborné zápasy, nasbíral už nějaké zkušenosti. Myslím si, že je psychicky nesmírně silný. K tomu přišel z juniorky Šimon Hrubec. Nejsem si jistý, jaké bude mít vedení další plány, ale Šimon je rozhodně schopný zaskočit. Má velkou budoucnost. Po téhle stránce nemám obavy," prohlásil mistr světa z roku 1996.

Teď si bude muset zvykat na život bez hokeje. "Asi mi pár dní potrvá, než ten humbuk kolem mě utichne a než se s tím já sám sžiju. Počítám s pár dny naprostého volna a pak teprve začnu přemýšlet, co budu dělat dál, aby mě něco nutilo vylézt z baráku," dodal Turek na závěr.

Reklama

Související témata: