Hlavní obsah

Jedna, druhá, třetí. Pár minut a Štefanka poslal do koše hokejky za desítky tisíc

PRAHA

Ohnutý klacek, který dokáže vydělávat milióny. To je hokejová hůl, která stojí i několik tisíc korun. Pokud se ale příliš láme, jde o drahý špás. Své o tom ví Juraj Štěfanka ze Slavie. Letos odehrál tři zápasy a sedm holí poslal do koše. Na utkání s Chomutovem potřeboval dokonce čtyři kusy. A to se třetí dvacetiminutovka nehrála z důvodu vykradení šatny v Edenu.

Článek

„Je to velký a drahý špás. Minulý rok se to tolik nelámalo,“ usmívá se nová slávistická posila, která přišla z Vítkovic.

„Hůl je strašně náchylná. Ona je tvrdá a pevná. Ale křehká. Nedá se paušalizovat, kolik v průměru hráč spotřebuje holí. Slyšel jsem, že třeba Jiří Dopita jich kdysi potřeboval několik i na rozbruslení,“ říká Miroslav Kučera ze společnosti Swerd, která se tímto artiklem zaobírá už od roku 1927.

Šest tisíc za jednu hokejku

Při čtvrtečním utkání, které Slavia s Plzní prohrála, vyšel Štefanka jako vítěz. Nic nerozbil. Proti Chomutovu vyzkoušel čtyři "klacky" za dvě třetiny. "Asi byly nějaké kazové, ale je to velká sranda, když je zlomím za patnáct minut.“

V minulé sezóně spotřeboval třiatřicetiletý útočník 46 hokejek. Při ceně okolo šesti tisíc za jednu vám vyjde částka 276 tisíc korun.  „O ceně bych se nebavil, ale je velká. Ve Vítkovicích vše zaplatili, viděli, že to nesekám naschvál,“ vysvětluje první centr Slavie. Částku okolo šesti sedmi tisíc potvrzuje i Miroslav Kučera.

Hráčům hradí náčiní klub, ale nemusí tomu být stále. Pokud překročíte stanovený limit, například sto tisíc, může si jedinec hokejky platit sám. „K tomu se nebudu vyjadřovat. Já chodím na buly, tam je hokejka namáhaná, dochází ke kontaktům, stojím před brankou, tam se taky něco schytá. Hraju takový hokej, takže se sem tam něco zlomí,“ nedělá si vrásky Štefanka, kterému do vyrovnání loňské sezóny chybí devětatřicet holí.

Ač je doba třetího tisíciletí, jsou hráči, kteří nedají dopustit na "dřevo". "S našimi hokejkami hrají třeba David Výborný nebo Tomáš Divíšek," vyjmenovává Kučera. Záleží na každém samotném hráči. Vše má své výhody i nevýhody. Třeba u dřevěných holí musí schnout dřevo dva roky.

Hokejová hůl jako důkaz vědy
SWERD 4044 - velmi lehké osikové jádro zpevněné březovou mikrodýhou. Po celé délce je hůl vertikálně i horizontálně vyztužena carbonlaminátem s 24 graphitovými pásky. Tato speciální konstrukce dodává holi všestranně vysokou tvrdost. Sendvičová čepel s možností volby krátkého či dlouhého klínu je olaminována sklotkaninou, vyznačující se vynikající pevností i v nejvíce namáhaných bodech. Další možnost - složená vrstvená čepel. Jasanové lamely prolepené duálním sklolaminátem s možností zpevnění spodní hrany aramidovou tkaninou. Laminace sklotkaninou, vyznačující se vynikající pevností i v nejvíce namáhaných bodech.

Reklama

Související témata: