Hlavní obsah

Nejsem v týmu od toho, abych se pral, tvrdí nový litvínovský kapitán Vopat

Josef PešoutPrávo

Kapitánské céčko převzal v litvínovském hokejovém mužstvu od Roberta Reichla a ví, že nebude snadné ho v pozici lídra týmu v kabině i na ledě nahradit. Důrazný útočník Roman Vopat i přes odchod několika opor doufá, že Severočeši budou hrát v novém extraligovém ročníku důstojnou úlohu.

Foto: Josef Pešout, Právo

Hokejový útočník Roman Vopat

Článek

Co pro vás pozice kapitána znamená?

Zpočátku to byl pro mě šok a příjemné překvapení, že mi trenéři i hráči dávají důvěru. Není jednoduché převzít tenhle post po Reichelovi. Musel jsem si to rozmyslet a zvážit, jestli se na to hodím. Dlouho jsem před loňským návratem v Litvínově nebyl a je možná trochu zvláštní dělat kapitána v klubu, kde jsem řadu let nehrál. Ale zkusit se má všechno a věřím, že coby kapitán nezklamu. Měl bych být prostředníkem mezi trenéra a kabinou.

Jaká byla příprava?

Tvrdá a snad se to projeví i v sezóně. Fyzicky jsme na tom dobře, ale pořád děláme mentální chyby. Párkrát jsem musel zakřičet v šatně.

Tři vítězství a deset porážek, to je výsledková bilance týmu. Co na to říkáte?

Je lepší vybrat si slabší chvilky už před začátkem extraligy, než v jejím průběhu. Ale je jasné, že taková statistika nikoho netěší. Víme, v čem máme nedostatky a ještě nám zbývá pár dní času, abychom je do startu soutěže odstranili.

Začínáte na Slavii, s níž jste na jaře vypadli v předkole play-off. A vy jste se v té sérii popral s Vašíčkem. Chystáte něco podobného?

Nejsem tady od toho, abych se hned v prvním zápase porval a dostal trest. Vašíček ty loňské rvačky přijal jako chlap a tím si získal i můj respekt. Coby kapitán nemůžu dělat blbosti. Když ale k něčemu dojde, tak neuhnu.

Extraliga ztratila osobnosti. Poznamená to její úroveň?

Hokej je pro nás živobytí a většina ho hrajeme kvůli penězům. A když špičkoví hráči z české extraligy dostanou nabídku z Ruska, nedá se tomu odolat. Je na mladých, aby nahradili dřívější hvězdy.

Co očekáváte od sezóny?

Chci dovést Litvínov do play-off. A pro mě to asi bude poslední sezóna. Žiju za mořem, jsem v Litvínově skoro celý rok bez rodiny a není to jednoduché.

Reklama

Související témata: