Hlavní obsah

VIDEO: Monstrózní mrazák řádil v Praze. Poté vzniklo v O2 areně 90 tun ledu

Desítky mravenečků se hemží po ledovém oválu a připravují půdu pro hokejovou extraligu v O2 areně, kde hraje své zápasy Slavia Praha. Gigantická lednice jede na plné obrátky. V květnu vše pryč. V září nanovo. Téměř týden práce a výsledkem je vyrobených 90 tun ledu, což jsou v přepočtu tisíce rodinných mrazáků. Zkuste je dát vedle sebe.

Foto: SAZKA

O2 arena v Praze, téměř vše je připraveno na Tipsport extraligu.

Článek

Po zapnutí gigantické ledničky technici čekají, až se 1800 m2 betonu ochladí na 0 °C. Jakmile se vykreslí trubky s chlazením, nastává okamžik pro tvorbu samotného ledu. V té chvíli je celá plocha pokryta jinovatkou. „Mimochodem v tuto dobu povrch klouže daleko víc než led,“ říká Jakub Urban, který má na starosti ledovou plochu v O2 aréně.

„V této fázi je nezbytné, aby byl podklad dokonale čistý, protože v opačném případě by led k betonu špatně přilnul. Na plochu se hadicí stříká voda, nebo lépe mlha, a na zmrzlém betonu vzniká ledová krusta o síle cca 3 mm. Tento proces trvá celý den,” dodává Urban.

Čas pro písmomalířeV další fázi přichází na řadu silná hadice, která zkrápí plochu tak dlouho, až se vytvoří led silný přibližně 10 mm. To je chvíle pro písmomalíře, kteří led pokryjí bílou barvou, podobnou té, kterou si doma malujeme stěny. „Na tuto bílou, jak říkáme, nanesou naši mistři za pomoci hadice opět několik milimetrů ledu. Pak se válečkem a štětkou namalují červené a modré čáry a kruhy, prostě celé lajnování hřiště, které se znovu pokryje poměrně silnou vrstvou ledu. Tento proces trvá dva až tři dny a panensky bílý led má pak tloušťku mezi 2 a 2,5 centimetru," vysvětluje taje výroby Urban

Poté opět přicházejí ke slovu písmomalíři. Namíchají hned několik odstínů barev a ručně namalují reklamy. Ty se znovu pokryjí ledem. V poslední fázi najíždějí sněžné rolby, které postupně navážejí další vodu a led žehlí,“ upřesňuje Urban.

I led se musí trénovatPříprava ledu trvá zhruba týden. Na ploše pak leží 4 až 4,5 cm ledu. Celá ledová plocha má objem zhruba 85 m3 a ledaři se tak celou sezónu starají o 90 tun  obarvené ledové hmoty. „Led je pak ještě potřeba zabruslit, aby se rozdrtil na milióny a milióny malinkých krystalků, které se postupně slévají zpět a zase se rozdrtí a slévají,“ popisuje další postup Jakub Urban.

„Led v O2 areně zůstává celou sezónu. Před koncerty, show a jinými akcemi ho tým pracovníků arény překrývá dvěma vrstvami speciálních desek, které odizolují téměř 20-ti stupňové teplotní rozdíly tak, aby divákům ani vystupujícím nebyla zima,“ končí pohled do zákulisí Jan Tuna, tiskový mluvčí O2 areny.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice