Hlavní obsah

Pardubice načaly sezónu výhrou nad Spartou, Plzeň zvládla infarktový duel s Vary

PRAHA

Po téměř pětiměsíční přestávce v pátek odstartoval nový ročník hokejové extraligy, která se opět může chlubit podtitulem liga mistrů světa. Na úvod sezóny nezaváhal ani jeden z loňských finalistů: mistrovské Pardubice porazily pražskou Spartu 3:1 a Vítkovice přehrály stejným poměrem České Budějovice. Divácky nejatraktivnější duel se odehrál v Plzni, kde v duelu s Karlovými Vary padlo jedenáct branek.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Petr Koukal (vlevo) oslavuje pardubický gól v duelu se Spartou.

Článek

Mistrovskému celku stačila k zajištění tří bodů povedená polovina prostřední části. po bezbrankovém úvodu se domácí hráči dokázali během sedmi minut prosadit proti gólmanovi Pöpperlemu třikrát zásluhou Starého, Kočího a Zohorny. Hosté na vedení Pardubic nedokázali reagovat, až v 49. minutě zařídil čestný úspěch Smoleňák.

Jako první zazněla v pátek závěrečná siréna na stadiónu v Plzni, kde byli diváci na úvod sezóny svědky parádní, jedenáctigólové přestřelky. Domácí Indiáni v západočeském derby s Karlovými Vary začali ve velkém stylu a po necelých třech minutách vedli o dvě branky. Úvodní gól Jana Kováře navíc padl už po 37 sekundách a nastavil hodně vysoko laťlu pro nejrychlejší gól sezóny.

Hosté se ale nevzdali. V úvodu druhé části bylo srovnáno a v 25. minutě šly Budějovice poprvé do vedení. Další dva rychlé góly na obou stranách stanovily skóre 5:4 pro hosty, které vydrželo až do 59. minuty. To se totiž podruhé v utkání prosadil plzeňský Johnson, domácí vzápětí dostali výhodu přesilové hry a 25 sekund před koncem rozhodl o výhře Plzně 6:5 kapitán Martin Straka.

Zastřílela si také pražská Slavia, která na svém ledě přivítala Litvínov, na kterém jako by zůstala deka z nepovedené herní přípravy, v níž Severočeši nezvládli deset ze třinásti duelů. Slávisté tak v úvodu druhé části vedli již o čtyři branky a po polovině zápasu určil po snížení Bojera konečné skóre Vondrka.

Vítkovice rozhodly za šest minut a bály se o Ujčíka

Vicemistr z Vítkovic přivítal na svém ledě České Budějovice a už v první třetině prakticky během šesti minut rozhodl o výsledku duelu. Síť jihočeské branky totiž v rychlém sledu rozvlnili Vrána a dvakrát Huna. V prostřední části hosté začali podnikat nebezpečné výlety na polovinu domácích, konto gólmana Málka ale zůstávalo čisté. Jediným úspěšným střelcem večera na straně hostujícího týmu se stal až v 46. minutě Langhammer a víc než kosmetická úprava skóre se Budějovicím nezdařila.

Tříbodový vstup hokejistů Vítkovic do extraligové sezóny byl zastíněn krvavým zraněním útočníka Viktora Ujčíka. Sedmnáct sekund před koncem utkání se po střetu s českobudějovickým utočníkem Lukášem Květoněm na několik sekund ocitl v bezvědomí, v šatně už však komunikoval s okolím. Podle prvních prognóz utrpěl silný otřes mozku.

Krajíček vystřelil tři body pro Oceláře v Brně

Hokejisté Liberce navázali na minulou sezónu a potvrdili, že se jim proti Zlínu daří. V pátek soupeři vstřelili na domácím ledě po dvou brankách v každé části, zatímco hosté se dokázali v každé třetině prosadit jen jednou.

V duelu dvou týmů tipovaných nejčastěji na baráž se na ledě Kladna radovala z těsné výhry 4:3 Mladá Boleslav. Hosté se na začátku třetí třetiny dostali do tříbrankového náskoku, z kterého sice začali domácí brzy ukrajovat, vyrovnání již ale nestihli.

Dvoubrankový náskok ambiciózního Třince smazali na domácím ledě v nově zrekonstruované halě Rondo hokejisté brněnské Komety, nakonec ale všechny body putovaly na sever Moravy. Stoprocentní zisk pro Oceláře totiž vystřelil ve 49. minutě bývalý bek Philadelphie Flyers a finalista letošního Stanley Cupu Lukáš Krajíček.

Hokejová Tipsport extraliga - 1. kolo
Kladno - Mladá Boleslav 3:4on-line
Branky: 35. Kuchler, 45. Valský, 48. Eberle - 31. Bahenský, 33. Boháč, 37. Pabiška, 43. Vrbata.
Vítkovice - Č. Budějovice 3:1on-line
Branky: 11. Vrána, 13. Huna, 17. Huna - 46. Langhammer.
Plzeň - Karlovy Vary 6:5on-line
Branky: 1. Kovář, 3. Heřman, 23. Johnson, 30. Vlasák, 59. Johnson, 60. Straka - 20. Hruška, 22. Gřegořek, 25. Gřegořek, 26. Skuhravý, 30. Hruška.
Kometa Brno - Třinec 2:3on-line
Branky: 32. Svoboda, 44. Stehlík - 2. Polák, 29. Bonk, 49. Krajíček.
Pardubice - Sparta Praha 3:1on-line
Branky: 24. Starý, 25. Koukal, 31. Zohorna - 49. Smoleňák.
Slavia Praha - Litvínov 5:1on-line
Branky: 14. Svoboda, 15. Vašíček, 22. Tomica, 23. Sklenář, 34. Vondrka - 32. Bojer.
Liberec - Zlín 6:3on-line
Branky: 9. Vak, 17. Kudrna, 23. Špaček, 26. Bárta, 43. Vak, 47. Hořava - 19. Rachůnek, 36. Galvas, 59. Kubiš.

Reklama

Související témata: