Hlavní obsah

Extralize vládnou Pardubice a Sparta

PRAHA

Pod taktovkou tipovaných favoritů proběhla čtvrtina základní části hokejové extraligy. Zatímco v čele jsou podle očekávání Pardubice se Spartou, překvapuje trápení Slavie, a katastrofální start Českých Budějovic. Nejlépe zvládly třináct kol za pouhých 33 dní Pardubice, jejichž hráči představy o titulu směle naplňují, když vedou s tříbodovým náskokem

Foto: ČTK

Hokejisté Pardubic, dosavadního lídra české extraligy

Článek

Pardubice těží z výborné formy brankáře Svobody, pohody obrany i síly všech čtyř útoků, které dávají v průměru téměř čtyři góly na zápas. Jednou střílí P. Sýkora, pak se prosadí Divíšek a jindy ekipa mladíků Kolář, Koukal, Průcha.  "Zápas může rozhodnout jakákoli řada," těší kouče Miloše Říhu.

Jen rozpačité výkony nejvýraznější letní posily zatím nevzbuzují nadšení, ale Pardubičtí věří, že Dopitovy hvězdné chvíle ještě přijdou. "Nakoupil jsem velmi dobře," je přesvědčen manažer Zbyněk Kusý.

Spartě pomohl Havlát

K rozletu zatím druhé Sparty, která v létě zcela překopala kádr, přispěla inečekaná Havlátova výpomoc. Sebevědomý herní projev mladého útočníka vnesl do nově tvořeného Hadamczikova celku pohodu, k tomu se chytil nejlepší střelec loňské sezóny Marek, perfektně si rozumějící s Tonem.

Sparťané dokážou sbírat body i přes rozsáhlou marodku. "Přes značné zdravotní problémy v mužstvu se mi líbí nasazení a k úplné spokojenosti chybí jen přeskočení Pardubic," usmívá se kouč Alois Hadamczik.

Znojmo doma neprohrává

Plzeň jako jediná v soutěži dokázala porazit oba zmíněné favority, když doma přehrála Pardubice i Spartu, ale někdy nevyzpytatelně ztrácí body. Příjemným překvapením jsou Vary s herní kázní a trpělivou prací obrany, možná i proto venku podlehly jen finalistům minulého play-off.

Elitní útočné řady a síla především na domácím ledě pak drží mezi osmičkou Třinec, Zlín i Vítkovice. Doma jediné neporažené Znojmo nemá vyložené hvězdy, ale do hry dává srdce a těží z obrovského odhodlání i bojovnosti. Lépe než se čekalo rozehrál soutěž i nováček z Kladna s podobnými vlastnostmi týmu jako Znojmo, ale přece jen s nižší hokejovou kvalitou.

Liberec se z úmrtí Kábrta ještě nevzpamatoval

Naopak katastrofálně začala Slavia. Po letních odchodech se čekaly potíže, jenže jsou vážnější, než by snad i kouč Vladimír Růžička připustil. Přes gólový příděl Supa mistra sužuje slabá koncovka a počáteční nejistotu obrany zlepšil až návrat Kadlece ze zámoří. "V posledních dvou týdnech je ale patrné zlepšení, vždyť sedm utkání v řadě mužstvo neprohrálo," hlásí trenér.

Pozice ve spodních patrech Vsetína i Litvínova se daly předvídat, ačkoli Severočeši umí překvapit, jako třeba výhrami na Spartě či ve Zlíně. Ambiciózní Liberec poznamenalo úmrtí Kábrta, otřesený tým se zatím psychicky nezvedl. "Hráči mě výkonem v posledním kole v Litvínově totálně zklamali, ale strach z odvolání nemám. Takové řešení může nastat ze dne na den," uvažuje trenér Josef Jandač.

Jediná změna trenéra

Poslední v tabulce se ztrátou sedmi bodů, katastrofálnější úvod soutěže si v Budějovicích nedokázali představit. Devět porážek v řadě, k tomu vyhrocená atmosféra v kabině a velkou proměnu nepřinesla ani jediná trenérská rošáda. S Pouzarem sice tým získal čtyři body, ale že je na jihu cosi shnilého, naznačuje i čistka v kabině.

Mužstvu, které se chlubí jedním z nejkrásnějších stadiónů, tak hrozí baráž, vždyť loni už odepisovaný Havířov na tom byl po čtvrtině soutěže podobně... Bohužel s výjimkou Pardubic, Zlína, Plzně a Třince návštěvnost slábne, na Slavii, v Liberci a Kladně chodí průměrně pod tři tisíce lidí.

"Extraliga nemá špatnou úroveň, s chladnějším počasím, když ubyde venkovních aktivit, určitě přitáhne diváky do hledišť," věří kouč národního týmu Slavomír Lener, podle nějž jsou nejvýraznějšími osobnostmi soutěže hráči s reprezentačními zkušenostmi.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články