Hlavní obsah

Peterek jako sedmý hráč v historii dosáhl na hranici 900 startů

Třinecký útočník Jan Peterek se stal sedmým hráčem v historii domácí nejvyšší soutěže, který dosáhl na hranici 900 zápasů. Kapitán Ocelářů, jenž za měsíc oslaví devětatřicáté narozeniny, nastoupil k jubilejnímu utkání v dnešním 2. kole extraligy proti Pardubicím.

Foto: Tomáš Fliegl, Sport.cz

Hokejista Třince Jan Peterek

Článek

Peterek vstoupil do nejvyšší soutěže v sezoně 1989/90 v dresu Vítkovic, hrál i za Trenčín a Havířov. V letech 2001 až 2004 působil v ruské Jaroslavli, předtím ještě na začátku ročníku 1999/00 krátce ve finském Ässätu Pori.

Historické tabulky se podle různých zdrojů už tradičně liší. Podle třineckého klubu by dnes měl mít Peterek na kontě už o pět zápasů víc. "Sám nevím, já to nepočítám. Nebylo to náhodou už loni?" ptal se zmatený Peterek novinářů. "Jsou v tom zmatky. Je to už docela dlouho a nikdo přesné statistiky asi ani nemá, protože tehdy to s nimi bylo takové divoké," poznamenal třinecký veterán.

Na statistikách si však moc nezakládá. "Já to vůbec nesleduju. Kdybyste mi to teď nepřipomenuli, tak o tom vůbec nevím," prohlásil Peterek.

A 900. zápas se mu do paměti nejspíš ani nevryje. Není na co vzpomínat, Třinec podlehl Pardubicím 1:3. Pár dnů mu ho možná bude připomínat jen nateklý ret, ze kterého mu po zásahu pukem chvíli kapala krev.

"Já jsem si to hokejkou snad sám nasměřoval do pusy. Ale zaledoval jsem to a bylo to v pohodě. Teďka mám akorát takové smyslné rty," usmál se bývalý třinecký kapitán, který před letošní sezonou přepustil céčko Radku Bonkovi.

Víc než pokažené oslavy kulatého startu Peterka mrzela porážka. "Zase jsme dostali blbé góly na začátku. Ještě snad v jedné minutě, ale my jsme s nimi takovým způsobem prohrávali už i loni. My z nich komplex určitě nemáme, ale jim se na nás možná hraje dobře," dodal Peterek.

Rekordmanem je s 1035 zápasy obránce Josef Řezníček. Mezi aktivními hráči má nejvíce utkání (926) na kontě českobudějovický zadák František Ptáček, mezi "devítistovkaři" je i kladenský útočník Radek Bělohlav.

Přehled hokejistů s největším počtem startů v nejvyšší soutěži:
1. Josef Řezníček (Plzeň, Jihlava, Olomouc, Sparta, Karlovy Vary) 1035 zápasů, 2. Michal Sup (Sparta Praha, Slavia Praha, Mladá Boleslav) 955, 3. Richard Král (Pardubice, Třinec, Zlín, Plzeň, Mladá Boleslav) 933, 4. František Ptáček (Sparta Praha, Karlovy Vary, České Budějovice) 926, 5. Radek Bělohlav (České Budějovice, Vsetín, Sparta Praha, Kladno) 914, 6. Ladislav Lubina (Pardubice, Jihlava, Třinec) 910, 7. Jan Peterek (Vítkovice, Trenčín, Třinec, Havířov) 900, 8. Jiří Dopita (Jihlava, Olomouc, Vsetín, Pardubice, Znojmo, Kometa Brno) 866, 9. Rudolf Suchánek (České Budějovice, Jindřichův Hradec) 846, 10. Radim Tesařík (Zlín, Vsetín, Vítkovice, Třinec, Znojmo) 843.

Reklama

Související témata: