Hlavní obsah

Plzeň - Liberec 1:6Liberec se po výhře 6:1 na ledě Plzně vyhoupl do čela extraligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Hořava 0 : 1
20. Hořava 0 : 2
21. Čakajík 0 : 3
31. Klimenta 0 : 4
40. Vlasák 1 : 4
55. Dušek 1 : 5
56. Klimenta 1 : 6

Hokejisté Liberce vyhráli ve 4. extraligovém kole na ledě Plzně vysoko 6:1. Zisk tří bodů je poslal na čelo tabulky. Domácím Indiánům utkání nevyšlo, Bílí Tygři si již v jeho první polovině vypracovali čtyřbrankový náskok. Severočeši dominovali především v přesilovkách, z nichž hned pětkrát udeřili. Dvěma góly se na výhře podíleli Miloslav Hořava a Tomáš Klimenta, třemi asistencemi v dresu vítězů se blýskl Petr Nedvěd.

Článek

Nezvykle pozdní začátek se podepsal překvapivě hlavně na pohybu domácích hráčů. Hosté navíc plzeňské pokusy o založení útočné akce zastavovali perfektní obranou středního pásma. Ani Liberec se ovšem do větší příležitosti dlouho nepropracoval. Zaslouženého vedení se dočkal až po přesilovkové kombinaci ve 13. minutě, na jejímž konci stál pohotový střelec Hořava. Vzápětí mohli hosté získat dvougólové vedení, Ondřej ale trefil do sítě vyraženou Bártovu střelu vysokou holí.

Až v v závěru úvodní třetiny domácí zaměstnali do té doby hodně nerozchytaného libereckého gólmana Pince. Tvrdou střelu Slaneyho v přesilové hře Plzně ale stihl vyrazit a poradil si i s bekhendovým pokusem Straky. Ještě do přestávky však Indiáni nabídli svou nedisciplinovaností hostům dvojnásobnou početní výhodu, kterou zužitkoval přesnou střelou z levého kruhu opět Hořava. V pokračující klasické přesilovce zachránil od další pohromy chybující plzeňskou defenzivu jen pozorný Salfický, když kryl bombu zcela volného Duška.

Do prostřední části šla Plzeň s jasným cílem vstřelit kontaktní branku. Její plán vzal však rychle za své, protože v další liberecké přesilovce zvýšil Čakajík na 3:0 povedenou střelou zápěstím. Viditelně nervózní domácí mohl probudit Vlasák, po Strakově zadovce ale netrefil v dobré pozici branku. Poté tempo výrazně opadlo a hosté si v pohodě hlídali tříbrankový náskok. Ten ještě navýšil po dalším zaváhání plzeňských obránců Klimenta, jenž měl pro svoji dorážku za záda bezmocného Salfického dostatek prostoru.

Kouč Indiánů Jelínek zareagoval přeskupením útočných formací a zlepšený výkon korunoval Vlasák trefou ve dvojnásobné přesilovce na konci druhé třetiny. Závěrečnou dvacetiminutovku zahájili lépe hosté a aktivní hrou vůbec nepustili domácí hráče před Pince. Naopak na druhé straně řádně prověřil Salfického Klimenta.

Plzeň nedokázala využít ani sérii několika přesilovek. To Liberec využil již čtvrtou početní výhodu v zápasu díky důrazu Duška a o necelou minutu později během další zvýšil na konečných 1:6 snadnou dorážkou Klimenta. Zbytek hrací doby proměnili frustrovaní domácí v řadu potyček a nervózní atmosféru ukončila až siréna.

HC Plzeň 1929 - Bílí Tygři Liberec 1:6 (0:2, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 40. Vlasák (Straka, Slaney) - 13. Hořava (Vak, Čakajík), 20. Hořava (Nedvěd), 21. Čakajík (Hunkes, Nedvěd), 31. Klimenta (Rýgl), 55. Dušek (Podkonický, Nedvěd), 56. Klimenta (Víšek, Plodek). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Jeřábek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 11:11, navíc Dvořák - Podkonický oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:5. Diváci: 4415.
Plzeň: Salfický - Jeřábek, Modrý, Slaney, Jiří Hanzlík, St. Pierre, Frolo, Dresler - Lammers, Straka, Vlasák - Langfeld, Jan Kovář, Johnson - Stránský, M. Heřman, Dvořák - Vostřák, Tvrdík, J. Heřman - od 23. navíc Obdržálek. Trenéři: Jelínek, Razým a Pejchar.
Liberec: Pinc - Hunkes, Výtisk, Trončinský, Derner, Moravec, Čakajík, Rýgl, Holub - Podkonický, Nedvěd, Dušek - Hořava, Vak, Kudrna - Klimenta, Plodek, Víšek - Bárta, Ondřej, Špaček. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Reklama

Související témata: