Hlavní obsah

Liberec - Pardubice 0:2Liberec podlehl mistrovským Pardubicím a přišel o prvenství

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Somík 0 : 1
59. Pivko 0 : 2

LIBEREC

Hokejisté Liberce podlehli v 5. kole extraligy mistrovským Pardubicím 0:2 a přišli o vedení v tabulce. Bílí Tygři poprvé v sezoně vyšli naprázdno a klesli na třetí místo za České Budějovice a Třinec. O branky vítězů se postarali Radovan Somík a Libor Pivko, brankář Martin Růžička udržel poprvé v sezoně čisté konto.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor druhého gólu Pardubic Libor Pivko se raduje se spoluhráči.

Článek

Domácí přitom byli na začátku aktivnější a Růžičku v páté minutě nepřekonal Klimenta. O pár sekund později měl pardubický gólman štěstí, když Hořava ve vyložené šanci minul. Liberec pokračoval v náporu, ale koncovku si často komplikoval zbytečnou přihrávkou na hůře postaveného hráče.

Další možnost Bílých Tygrů měl ve 13. minutě Bárta, ale tvrdou střelou nezamířil přesně. Osmělili se i hosté, ale Bartkův pokus si cestu za Pincova záda nenašel. Když ani Kaberle nadvakrát nedokázal překonat domácího brankáře, skončila úvodní třetina bez branek.

Do druhého dějství vstoupily lépe Pardubice, když Bartek vyslal do brejku Pivka, jenž ale Pince bekhendem. Domácí kontrovali častou střelbou, ale Růžička si se všemi pokusy i dávkou štěstí dokázal poradit. V polovině zápasů vybídl Kousal k otevření skóre Nahodila, který však odkrytou libereckou branku přestřelil.

Hosté se s přibývajícím časem stále více tlačili před libereckou branku a Pinc musel řešit jednu ošemetnou situaci za druhou. Hosté se 26 vteřin před druhou sirénou také dočkali vedení. Špirko přenechal ve středním pásmu puk Somíkovi, který najel do útočného pásma a střelou mezi betony překonal vyjetého Pince. Liberečtí ještě před přestávkou mohli vyrovnat, ale Plodek ani Klimenta nedokázali propasírovat puk za ležícího Růžičku.

Do závěrečné třetiny nastoupili domácí s výhodou přesilové hry a s chutí minimálně vyrovnat stav utkání. Hostující brankář tak musel čelit další salvě střel od libereckých útočníků. Ve 44. minutě se Pardubice dočkaly na 74 vteřin přesilovky pět na tři, ale paradoxně se do největší šance dostali domácí. Hunkes však svou šanci na vyrovnání nevyužil.

Domácí s přibývajícím časem stále stupňovali svůj tlak, Růžička byl však bezchybný. Liberečtí měli v závěru možnost několika přesilových her, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Naopak v power play potvrdil výhru mistra Pivko.

Hlasy trenérů po utkání:

Jiří Kalous (Liberec): "Měli jsme řadu šancí. V jejich vypracování problém nebyl, ale na rozdíl od předchozích zápasů nám vázla koncovka a to rozhodlo dnešní zápas. Ztráta bodů nás mrzí, ale my už přemýšlíme nad středečním utkáním, které chceme zvládnout."

Josef Jandač (Pardubice): "Vstup do zápasu se nám vůbec nepovedl. Kluci nehráli, co jsme si před zápasem řekli. Jen díky brankáři Růžičkovi jsme drželi vyrovnaný stav. Od druhé třetiny se hra vyrovnala a nám se podařilo dát první branku zápasu. Ve třetí třetině bylo hodně vyloučených, hra se kouskovala a my jsme rádi, že se nám vedení podařilo udržet až do konce."

Bílí Tygři Liberec - HC Eaton Pardubice 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 40. Somík (Špirko, Kočí), 59. Pivko (Bartek). Rozhodčí: Hradil, Husička - Bryška, Novák. Vyloučení: 9:9, navíc Nedvěd (Liberec) 10 min. Bez využití Diváci: 7003.
Liberec: Pinc - Čakajík, Moravec, Výtisk, Rýgl, Holub, Derner, Hunkes, Trončinský - Podkonický, Nedvěd, Dušek - Hořava, Vak, Kudrna - Klimenta, Plodek, Víšek - Ondřej, Bárta, Špaček. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.
Pardubice: M. Růžička - Kaberle, Kočí, Jillson, Kolář II, Mezei, Nakládal, Kudělka - Rákos, Koukal, Starý - Bartek, Zohorna, Pivko - Cetkovský, Špirko, Somík - Nahodil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Jandač a Votruba.

Reklama