Hlavní obsah

Kouč Jandač velebil po výhře v Liberci gólmana Růžičku

LIBEREC

Lídr tabulky proti úřadujícímu mistru a repríza loňského semifinále. To byl šlágr nedělního kola hokejové extraligy, v němž Pardubičtí vydřeli na libereckém ledě tři body po vítězství 2:0 a sesadili domácí Bílé Tygry z čela pořadí.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Trenér Pardubic Josef Jandač

Článek

„Po špatném vstupu do utkání, kdy jsme soupeři nabídli spoustu šancí, nás držel ve hře brankář Martin Růžička. Na vítězství má největší zásluhu,“ řekl hostující trenér Josef Jandač. „Od druhé třetiny jsme průběh vyrovnali. Už jsme nedělali větší chyby. Třetí třetina byla dost rozkouskovaná vyloučeními. Zápas se vyvíjel tak, že asi nepadne moc branek a rozhodne třeba jediná. Po vedoucím gólu jsme se snažili náskok bránit, což se nám s velkým štěstím podařilo,“ podotkl kouč vítězů.

I přes vítězství našel na výkonu svých svěřenců nedostatky. „Jak jsem už zmínil, měli jsme mezery v obraně a směrem dopředu jsme nebyli moc nebezpeční. Výsledkově to přesto dopadlo lépe než v pátek v Litvínově. Ale odmítám úvahy, že jsme největším favoritem extraligy. Ano, jsme mužstvem, obhajujícím titul, ale pro mě je loňský úspěch takříkajíc pravěk. Letošní sezóna může být úplně jiná,“ uvažoval Jandač.

Gólman Martin Růžička loni vychytal v extralize dvě čistá konta, nyní přidal první v probíhajícím ročníku. V Liberci zneškodnil 42 střel. „Byl jsem v zápřahu, ale někdy je to lepší, než když na brankáře skoro nic nejde. Z libereckých střelců, kteří dali v pátek v Plzni šest gólů, jsem měl respekt. Kluci v obraně mi však proti nim hodně pomohli,“ povídal hrdina zápasu. Rozhodující trefu zápasu obstaral slovenský útočník Radovan Somík 26 vteřin před koncem druhé části. „Dostal jsem nahrávku do jízdy podél pravého mantinelu. Věděl jsem, že se blíží konec třetiny, a tak jsem se snažil rychle vystřelit, a puk prošel brankáři mezi nohama,“ popsal svůj zásah forvard.

Nedvěd: Opustilo nás štěstí

Liberecký kapitán Petr Nedvěd byl po zápase zklamaný: „Nerad se na to vymlouvám, ale tentokrát nás štěstěna dokonale opustila. Vytvořili jsme si dostatek šancí, bohužel bez gólového koření. Byl to vyrovnaný zápas, ale nemáme ani bod,“ pokrčil rameny hokejista, který byl ve třetí třetině vyloučen na 2+10 minut za naražení zezadu. „Po zhlédnutí videa v kabině musím říci, že protihráč tu situaci u mantinelu nahrál tak, že by s tím mohl jít do Národního divadla,“ tvrdil Nedvěd.

Obránce Jiří Hunkes odmítl názory, že by Liberci uškodila role lídra. „Naopak si myslím, že by nám to mělo pomoci. Chtěli jsme udržet první místo, ale bohužel jsme nedali ani gól. Mrzí mě, že jsem se trochu podílel na druhé inkasované brance při naší power-play. Dělal jsem, co jsem mohl, zariskoval jsem a už jsem nestačil dojet hráče, který střílel z úhlu do prázdné branky,“ líčil.

Liberec si stejně jako na jaře v semifinále takříkajíc vylámal zuby na pardubickém brankáři. „Mysleli jsme si, že to letos bude proti Pardubicím lehčí, když už nemají Dominika Haška. Jenže Růžička se od něj asi hodně naučil,“ dodal s mírným úsměvem Hunkes.

Reklama

Související témata: