Hlavní obsah

Slavia má trable. Má jedničku v brance, ale také spící útočníky. Opak loňska

PRAHA

Kus za kus. Tak se dá označit politika hokejové Slavie na klíčových hráčských postech. Odešel produktivní Roman Červenka, který loni vládl celé extralize. Do mužstva přišel zkušený brankář Miroslav Kopřiva. Přece jen zkoušet pět gólmanů a nenajít jasnou jedničku omrzí. Výsledek? Není střelec, je brankář. Vše se otočilo, ale nic vyřešilo. Tedy aspoň zatím.

Foto: Petr Horník, Právo

Kouč Slavie Vladimír Růžička při utkání s Vítkovicemi.

Článek

Loni měla Slavia po pěti kolech extraligy devět bodů, letos pět. Dá se říci: nedaří se, je začátek, proč panikařit. Ano, ale! Obrat o 180 stupňů je dokonale vidět, lze ho i doložit.

V uplynulém ročníku prvních pět kol odchytali Dominik Furch a Stanislav Neruda, celkem inkasovali šestnáct gólů. Letos je jedničkou Kopřiva. Ve čtyřech zápasech a za dvě stě minut byl překonán sedmkrát. Protože se zranil, zastoupil ho Slipčenko. Ten za pět třetin dostal šest branek. O jedničce není pochyb. A nyní jen pro upřesnění. Furch ani Neruda nejsou pro letošní rok na soupisce Slavie.

„Proti Vítkovicím jsme nepodali výkon, který je hoden domácímu utkání, zápas se mi nehodnotí dobře. Hosté si zasloužili vyhrát,“ přiznal po třetí porážce v řadě asistent trenéra Jiří Čelanský.

Situace okolo útočníků bije ještě více do očí. Červenka loni za prvních pět utkání nastřádal deset bodů, z toho šest gólů. S Tomášem Kůrkou nastříleli více než třetinu gólů týmu za celý ročník. Teď je jeden v Omsku, druhý ve Spartě.

Spící posily, které nemají produktivitu

V probíhajícím ročníku je nejproduktivnějším Michal Vondrka - čtyři body. A nové posily, které mají nahradit Červenku a Kůrku? Jde o čtyři útočníky, kteří mají co napravovat. Všichni dohromady nasbírali čtyři body! Daniel Branda 1+1, Juraj Štefanka 1+0, Tomáš Micka 0+1, Lukáš Krenželok 0.

„Na nějaké velké soudy je čas, je prostor. Ale jestli budeme předvádět mdlý výkon jako dneska, těžko bude co chválit, těžko na čem stavět,“ přiznal Čelanský po úterní porážce.

Dnes má Slavia možnost nápravy. Hraje v Liberci, kterému se daří a jeho trenér Jiří Kalous si nenechal poslední utkání soupeře ujít. Osobně zavítal do pražské O2 areny. Slávisté sehrají během čtyřiadvaceti hodin druhý zápas. Zvednou se, nebo opět narazí? „Nám může pomoci jen vítězství nad kvalitním soupeřem, kterým Liberec je, on hraje ve velké pohodě. Doufám, že nás to nakopne,“ věří Čelanský.

Reklama

Související témata: