Hlavní obsah

Hovi vychytal Spartu, jedničkou se ale necítí. Hlavní je úspěch Komety, říká

Jan ŠkvorSport.cz

Drtivá většina extraligových týmů, ne-li dokonce všechny, by brněnské Kometě mohly obsazení brankoviště závidět. Vždyť který klub se může pochlubit tak kvalitní dvojicí brankářů, jakou je Sasu Hovi s Jiřím Trvajem. V pátek se Fin Hovi vrátil po třízápasové pauze mezi tři tyče a právě on byl hlavním strůjcem cenné výhry na Spartě. Holešovickým lapil hned padesát tři střeleckých pokusů!

Foto: Michaela Říhová, Právo

Finský brankář ve službách Komety Brno Sasu Hovi zasahuje.

Článek

Brněnští kouči Jeřábek s Lubinou řešili před startem sezóny složitý úkol. Koho zvolit jako brankářskou jedničku, když Trvaj s Hovim by ve většině extraligových klubů měli tuto pozici jistou? I přesto, že výsledkově se Kometě v přípravě dařilo spíše s Trvajem v zádech, padla volba na finského gólmana.

„I v přípravných zápasech jsem cítil formu, ve dvou zápasech jsme ale dostali tři góly a pokaždé prohráli. Jirka chytal famózně, je to výborný brankář. Nemám problém s tím, když chytá výborně a vyhráváme,“ ohlížel se Hovi za předsezónními přípravnými duely.

Útočník Sparty Michal Broš a brankář Brna Sasu Hovifoto: Právo/Michaela Říhová

Úvod sezóny Kometě nevyšel, s Hovim v brance prohrála oba zápasy a v těch dalších tak dostal šanci Trvaj. Brňané dvakrát vyhráli, pak ale přišel debakl 0:7 s Karlovými Vary. A na Spartě se do brankoviště znovu vrátil Hovi. „Dostal jsem druhou šanci a chtěl jsem dokázat, že formu mám stále. Pokud by mi to nevyšlo, věděl jsem, že by chytal Jirka,“ uvědomoval si svou pozici Hovi.

Podobné úvahy ovšem vzaly za své hned od úvodních minut. Hovi jistými zákroky soupeře, který pálil ze všech stran, deptal. „Střel sice bylo hodně, moc šancí ale Sparta neměla,“ bránil se chvále. Čísla ale hovořila jasně. Hovi si připsal padesát tři úspěšných zákroků a zejména jeho zásluhou si Kometa odvezla dva body.

Na zápas se Spartou dorazili kamarádi z Finska

Před zápasem přitom v kabině Brna nepanovala nejlepší atmosféra. Aby také ano, když Kometa v minulém kole utrpěla s Karlovými Vary ostudný debakl 0:7. „Všiml jsem si, že chlapci jsou mentálně trošku dole, proto jsem jim chtěl dát najevo, že dneska tu vyhrajeme,“ pasoval se Hovi do hlavního motivátora týmu.

Zvýšenou motivaci uspět na Spartě měl však i Hovi. To proto, že na utkání dorazili fanoušci a kamarádi z rodného Finska. Nechyběli mezi nimi ani spoluhráči, se kterými v loňské sezóně vyhrál republikový titul v in-line hokeji. „I kvůli nim jsem věděl, že musím něco ukázat. Všiml jsem si, jak spolu s ostatními fanoušky Komety fandili. Vypadalo to výborně. A myslím, že i oni byli hodně spokojení,“ usmíval se Hovi.

Hlavní je úspěch Komety

Brněnští fandové nesčetněkrát, tak jak už to bývá zvykem, vyvolávali jeho jméno. A na Hovim bylo vidět, jak si to užívá. „Jsem takový typ, adrenalin dávám najevo. Chci hrát zápas spolu s fanoušky. Všichni jsme Komeťáci a o body bojujeme společně,“ vysvětluje.

Po pátečním představení na Spartě by se tedy mohlo zdát, že Kometa už svou brankářskou jedničku našla natrvalo. Hovi ovšem podobné teorie razantně odhání. „Když máte brankáře jako jsou Hovi a Trvaj, je strašně těžké vydržet v pozici jedničky. Oba jsou brankáři pro post jedničky,“ je přesvědčen, že v konečném součtu není až tak důležité, kdo bude gólmanský post hájit. „Pro mě je hlavní, jak se daří Kometě!“

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice