Hlavní obsah

Každý se musí držet na pozoru, vzkazuje kouč Holaň ze Sparty

Radil, vysvětloval, maloval, debatoval. Byl téměř kamarádem, který uklidňuje okolí. Trenér v roli psychologa. Tak působil Miloš Holaň, kouč hokejové Sparty na pondělním tréninku. Není divu. Jeden z favoritů ligy je předposlední a během pár dní opustili tým Jaroslav Hlinka, Jan Hlaváč a Martin Ručinský. Jejich výkony nebyly adekvátní, řečeno diplomatickou nótou. "Martina si vážím jako hráče, hodně toho dokázal, je to persóna, ale všichni jsme došli k závěru, že ukončíme spolupráci," řekl Holaň o posledním odchodu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Trenéři pražské Sparty David Volek (vlevo) a Miloš Holaň.

Článek

Před Ručinským skončili Hlinka s Hlaváčem. Které rozhodnutí bylo obtížnější? Každé je těžké, ale každá změna k něčemu vede, to k hokeji patří. Dohodli jsme se, to je velké pozitivum. Když si přečtu, jak se hráči k tomu nyní staví, tak klobouk dolů.

Kdo navrhl úpravy v mužstvu? Všechny změny, které prozatím nastaly, jsme probírali všichni včetně managamentu a trenérů. Došli jsme k závěrům, které jsou.

A kdo první změny inicioval? Jen to zopakuji, všichni jsme se na tom podíleli. Sedli jsme si a prodebatovali jsme to.

Dojde k dalším zvratům v týmu? Uvidíme, nikdo nemá místo jisté. Ani já, každý se musí držet na pozoru.

A co opačná cesta, tedy příchody do Sparty? Myslím, že by nyní měli mít prostor mladší hráči, kteří dostali příležitost v přípravných zápaech. Dominik Pacovský, čekáme na skončení hostování Petra Kafky.

Jan Hlaváč ve Spartě předčasně skončil.foto: ČTK/René Volfík

V čem je podle vás současný největší problém Sparty? Produktivita je číslo jedna. Hra není až tak špatná, ale šance neproměníme. Jde o záležitost celého mužstva, nechceme být na těchto příčkách.

Změní se po třech odchodech práce s mužstvem? Stoprocentně, i hierarchie bude trochu jiná, to je výhoda.

 Martin Ručínský už také za klub z Holešovic hrát nebude.foto: hcsparta.cz.

Cítíte na svoji osobu tlak? Ne. Já to beru jako práci, v životě jsem si prošel daleko horšími věcmi. Víte, co je tlak? Já mám tříměsíční dvojčata, když se ve tři ráno vzbudí a mají břišní koliku, tak to je tlak, ale hokej je stále jen hokej, práce, zábava, koníček. Pořád to samé. Jen to chce se podřídit zodpovědnosti a pracovat na sobě.

Jde tedy o výzvu? Vždycky jde o nějaký zlom, je dobré se s tím porvat. Když mluvím za sebe, tak mě to hodně obohatí. Budu a věřím, že se z toho mužstvo dostane.

Přemýšlíte více o současné situaci? Přesně tak. Člověka to nutí projíždět znovu zápasy, dvd. Já pracuji na sto procent, ale chci se vyburcovat a zkusit ještě něco víc.

 Jaroslav Hlinka si také zabalil.foto: hcsparta.cz

Kolik dáváte v těchto dnech hokeji? Jako předtím čtyřiadvacet hodin. Jsem blázen do hokeje. Už jako hráč, tak nyní jako trenér. Tuto cestu jsem si zvolil, jsem za ní rád. Postupuji veškeré radosti i strasti.

Když se podíváte dozadu, udělal jste nějakou chybu? Ne. Nikdo nemohl předpokládat, že sezónu špatně začneme. Kádr byl hrozně silný, aby sezónu dobře rozjel, ale shodou náhod... nepřálo nám i štěstí. Pokud bychom některé zápasy dotáhli do vítězného konce, taky bychom se o tomto teď nebavili.

Trénujete, připravujete se, ale co třeba společné týmové odreagování? Je to dobrá myšlenka, protože hráči potřebují vypnout, jsou také jenom lidé, ale nyní se soustředíme jen na zápas v Budějovicích.

Vidíte na hráčích napětí, nervozitu? Ani bych neřekl, spíš jsem pozitivně překvapen. Jdou do tréninku, chtějí komunikovat. Věřím, že se mužstvo nakopne.

Reklama

Související témata: