Hlavní obsah

Č.Budějovice - Sparta 4:2Čistka ve Spartě zatím nezabrala, Pražané prohráli i na jihu Čech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Gulaš 1 : 0
35. Mikeska 2 : 0
38. Martynek 3 : 0
42. Treille 3 : 1
44. Treille 3 : 2
60. Šimánek 4 : 2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic se zásluhou výhry 4:2 nad pražskou Spartou v 10. kole extraligy vrátili na čelo tabulky před Třinec. Sparta tak neuspěla ani po hráčské čistce, při níž opustili klub zkušení útočníci Jan Hlaváč, Jaroslav Hlinka a Martin Ručinský, a nadále zůstává předposlední.

Článek

Pražané s pouhými třemi pěticemi od úvodního vhazování příkladně bojovali a drželi svého soupeře v uctivé vzdálenosti od Pöpperleho branky. Za důraznou hru ale platili vyloučeními. Při trestu Macholdy však domácí tým nebyl nebezpečný a když byl na hanbě Philipp, dostal se do jediné šance Mikeska, jenže místo střely volil neúčinnou přihrávku.

Oslabení bez vyloučeného Broše zahájili hosté rychlým protiútokem, na jehož konci si Smoleňák vynutil zásah gólmana Kováře a také faul Kašpaříka, takže síly byly vyrovnány. V závěru první třetiny pykal za vysokou hůl budějovický Gulaš a jeho spoluhráč Mikeska v oslabení pěkně našel najíždějícího Šimánka, ten však Pöpperleho neprostřelil.

Deset vteřin před sirénou otevřeli Jihočeši skóre, když se Mertl perfektně uvolnil po pravém křídle a našel mezi kruhy Gulaše, proti jehož nápřahu byl gólman Sparty bezmocný.

V úvodu druhého dějství vyrazila znovu do brejku dvojice Gulaš - Mertl a připravila Pöpperlemu horkou chvilku. Zachytal si rovněž Kovář, který musel likvidovat střelu Tona a přesilovkové pokusy Broše s Kůrkou. Při hře čtyři na čtyři vypálil od modré čáry Vydarený, ale puk se zastavil o levý beton sparťanského brankáře.

V obranném pásmu mezi kruhy se potom nechal odzbrojit Salcido a zastavil Gulaše jen za cenu faulu. Jeho vyloučení domácí využili po osmi vteřinách, když Mikeska tečoval nahození Vydareného. Ve 36. minutě se do sebe pustili Koreis s Novákem, bitku vyhrál na body útočník hostí, ale předčasně pod sprchy šli oba hráči. Mountfield za potlesku diváků nabíral na obrátkách a svoji převahu potvrdil třetím zásahem s hole Martynka.

Vstup do závěrečné třetiny byl pro domácí tým šokující. Kovář vyrazil před sebe střelu Bartánuse, ale na dorážku Treilleho už nestačil reagovat. Za necelé dvě minuty se důrazný Treille trefil podruhé po spolupráci s čerstvými silami Pacovským a Zacpálkem. Domácí trenéři sáhli po oddechovém čase a jejich svěřenci po krátkém výpadku znovu zahájili ofenzivu.

Nádhernou akci předvedl Mertl, který zasprintoval kolem pravého mantinelu, ale brankáře Pöpperleho neprostřelil. Rovněž Pražané ukázali jak dovedou být nebezpeční a v krátkém časovém sledu dvakrát nastřelili tyčku zásluhou Tona a Hromase.

Následně Gulaš našel v rychlé jízdě Kuchejdu, jenže ten nedal. V bojovném závěru měl šanci Šimánek a hosté si rovněž vybrali oddechový čas. Posledních 30 vteřin zkusili power play, ale tři vteřiny před sirénou Šimánek dovezl puk do prázdné klece a pečetil výhru Jihočechů.

HC Mountfield České Budějovice - HC Sparta Praha 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 20. Gulaš (Mertl), 35. Mikeska (Vydarený), 38. Martynek (Pletka, Ptáček), 60. Šimánek (Kašpařík, Mikeska) - 42. Y. Treille (Bartánus), 44. Y. Treille (Zacpálek, Pacovský). Rozhodčí: Jeřábek, Fraňo - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:8, navíc J. Novák - Koreis oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 5024.
České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Vydarený, Ptáček, Melichar, J. Novák, Šulc, Tůma - Šimánek, Mikeska, R. Pšurný - Gulaš, Mertl, Kuchejda - Martynek, Kašpařík, Pletka - M. Pšurný, Červený, Ježek. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Sparta: Pöpperle - Macholda, Gulaši, O'Brien, Jan Hanzlík, Salcido (42. Zacpálek), Philipp - Ton, Broš, Kůrka - Bartánus, D. Výborný, Smoleňák - Y. Treille, Koreis (38. Pacovský), Hromas. Trenéři: Holaň a Volek.

Reklama

Související témata: