Hlavní obsah

Sparta není železná. Je to zarezlý stroj, který kucká

PRAHA

Rozdíl. Pořádný rozdíl, až z něj oči přecházejí. A venku je marná, marná, marná. A přitom to je Sparta. Jméno, klub, pojem. V tuto chvíli spíše zmítající se mužstvo, které chce, ale tápe, neví. Sparťané jsou předposlední, mají deset bodů. Na první České Budějovice ztrácejí čtrnáct bodů. A to za deset kol extraligy! „Sparto, my tě nikdy neopustíme, ale chceme vítězství,“ zpívají v jedné z písní její fanoušci. Letos jde o Spartu železnou s příchutí přibývající rzi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejisté Sparty se radují z branky. To občas ano. Ale s výhrami už to tak slavné není.

Článek

Přichází čas slov o bojovnosti, týmu, semknutí. Jenže proklamované sparťanské srdce dostává na frak. Snaha, to vše je v pořádku, ale když se výsledky nepřicházejí, jsou sliby k ničemu.

Přitom! Ve 4. kole Sparťané obrátili derby. V poslední třetině nasázeli Slavii čtyři góly. Osazenstvo soupeře se nestačilo divit. Kdo by v tu chvíli myslel na dobu temna. „Z té poctivosti, kterou jsme tam předvedli, před hráči smekám za to, co dokázali za obrat," rozplýval se trenér Miloš Holaň. Moc dlouho mu úsměv na tváři nevydržel. Maximálně přes noc.

Po sparťanské radosti přišla facka. Šest zápasů a z možných osmnácti bodů doputoval na konto do Holešovic pouhý zlomek, bída. Přesněji tři skromné bodíky.

Vedení klubu sáhlo ke změnám. Odešli Hlaváč, Hlinka, Ručinský. Zatím se ale efekt nedostavil. I když vlastně ano. „Musím pochválit mužstvo za třetí třetinu, kdy jsme si vytvořili tlak a dvakrát skórovali. Takhle by měla Sparta hrát,“ řekl Holaň po úterní prohře v Českých Budějovicích. Jenže. Chválení za dvacet minut z šedesáti není ideální pro dosažení vítězství.

Smůla? Jsou to jen kecy, přiznal trenér 

„Žádná psychická újma na hráčích nebyla znát, ale dostaneme gól deset sekund před koncem třetiny, byla tam nejzkušenější pětka. Ve druhé třetině jsme měli dvě přesilovky, ale nic výrazného jsme nevymysleli, potom Salcido udělá nesmyslný faul,“ vyjmenoval pár nedostatků pro sparťanskou televizi Holaň.

A další věc hodná k zaznamenání. Sparta měla vždy u soupeřů respekt, když vyjela na hřiště soupeře. Letos může jen snít. Z šesti pokusů získala jediný bod a dosáhla na úspěšnost 5,5 procenta. Loni byla po základní části na padesáti procentech. „I z venku bychom měli vozit body, věřím, že se tohle prokletí zlomí...nějaká smůla. I když jsou to jen nějaké kecy, že smůla. Někdy opravdu stačí maličko,“ dodal Holaň.

Jak dlouho vydrží tým a trenéři pohromadě? V pátek přijede do Prahy Liberec. Pokud nepřijde domácí úspěch, mohou na Spartě zažít horký víkend a opětovné společné dohody o odchodech.

Reklama