Hlavní obsah

České Budějovice po prohře v Litvínově přišly o první místo

Hokejisté Českých Budějovic prohráli v utkání 11. kola extraligy na ledě Litvínova 1:3 a přišli o vedení v extralize. Jihočechy předstihl o skóre Třinec. Domácí Benzina potvrdila proti Mountfieldu, že se jí doma daří a naplno bodoval v pátém ze šesti utkání před vlastním publikem. Venku přitom ještě Litvínov na první zisk čeká.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Litvínovský František Lukeš (v popředí) stíhaný Jakubem Šulcem z Českých Budějovic.

Článek

Jihočeši přitom začali aktivně a hned ve druhé minutě se protáhl v oslabení mezi dvěma domácími obránci rychlík Gulaš, ale v zakončení neuspěl. Další šanci měl v šesté minutě Pletka, který měl před sebou odkrytou branku, ale Franěk skvěle zasáhl lapačkou. O dvě minuty později našel Mikeska křížnou přihrávkou ze své obranného pásma najetého Romana Pšurného, ale domácí tým opět podržel brankář Franěk.

V polovině první třetiny v přesilové hře pálil od modré čáry Novák, před branku si najel Martynek, ale kotouč tečoval těsně vedle Fraňkovy branky. Litvínovského gólmana nepřekvapil v 18. minutě po objetí branky ani Kuchejda.

I v druhém dějství pokračoval nápor Jihočechů. Ve 23. minutě vystřelil Kuchejda a Mertl dorážel, ale Franěk odolal. Litvínov ze své první velké šance otevřel skóre. Hosté ve 27. minutě ztratili na útočné modré čáře puk a přečíslení dvou na jednoho využil po Trávníčkově přihrávce Kracík, který si připsal první trefu v litvínovském dresu. V polovině zápasu si vytvořila obrovský tlak domácí třetí a čtvrtá formace, ale Kovář svůj tým skvělými podržel.

Ve 31. minutě se domácí radovali podruhé. Lukeš křížnou přihrávkou v útočném pásmu našel Jánského, který střelou bez přípravy překonal Kováře. Hosté poté měli výhodu několika početních výhod a ve 38. minutě si chytře najel mezi kruhy Snopek a prostřelil Fraňka.

Do závěrečné třetiny vstoupili hosté opět náporem, ale zmrazil je ve 42. minutě Kubinčák, který zakončil sólový únik střelou na Kovářovu vyrážečku. Poté našel Rindoš před brankou Černého, ale toho vychytal hostující brankář. V 54. minutě se ocitl sám před Fraňkem hostující obránce Snopek, ale neprostrčil puk mezi jeho betony. Následovala domácí početní výhoda pěti proti třem, která trvala dlouhých 83 vteřin, ale Litvínov své vedení pojistit nedokázal.

V závěrečných minutách odvolali hosté brankáře, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Marnost v koncovce prokázal opět aktivní obránce Snopek, který podruhé sám před Fraňkem selhal, když poslal puk vysoko nad litvínovskou svatyni.

HC Benzina Litvínov - HC Mountfield České Budějovice 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Kracík (Trávníček), 31. Jánský (Lukeš, V. Hübl), 42. Kubinčák (Jenáček, Švarný) - 38. Snopek (Gulaš, Vydarený). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. Diváci: 4128.
Litvínov: Franěk - Kroupa, Švarný, Gula, Jareš, Černošek, Kubát, Skuhrovec, Kousalík - Lukeš, V. Hübl, Jánský - Jenáček, Kracík, Kubinčák - Černý, Vopat, Trávníček - Majdan, Rindoš, Gerhát. Trenéři: Reichel a Kučera.
České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Vydarený, Tůma, Melichar, J. Novák, Šulc - Šimánek, Mikeska, R. Pšurný - Gulaš, Mertl, Kuchejda - Martynek, Kašpařík, Pletka - M. Pšurný, Červený, Burian. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Reklama

Související témata: