Hlavní obsah

Plzeň - Č.Budějovice 4:2Plzeňský Jan Kovář dvěma góly bratrovi pomohl zdolat Jihočechy

PLZEŇ

Hokejisté Plzně porazili v 15. kole extraligy České Budějovice 4:2. Vítěz základní části minulého ročníku tak prodloužil vítěznou sérii z domácích vzájemných duelů proti Jihočechům na pět. Dlouho vyrovnané nedělní utkání na svou stranu strhli domácí v 57. minutě, kdy dokázal Jan Kovář svým druhým gólem v zápase do sítě svého bratra Jakuba odpovědět na vyrovnávací branku Mountfieldu na 2:2.

Článek

Domácí dostali v úvodní desetiminutovce průběžně vedoucí tým extraligy pod tlak. Turkův nástupce v hostující brance Jakub Kovář se však překonával. Dokázal lapačkou vytěsnit Vostřákovu táhlou střelu z levého kruhu, osamoceného Straku donutil výborným vyjetím k nepřesné přihrávce a poradil si i s nebezpečným výjezdem Dvořáka zpoza branky. Na tři útoky hrající hosté poprvé zahrozili tvrdou střelou Snopka z mezikruží. Dobře postavený gólman Mazanec ale stačil včas zakročit.

Plzeňský nápor vrcholil přesně v desáté minutě, kdy v závaru před českobudějovickou brankou dvakrát pálil pouze do Kováře Jan Heřman. O chvíli později už dostal Indiány do vedení Jan Kovář, když šikovně tečoval nahození Jeřábka. Právě Jeřábek mohl vzápětí zvýšit, jenže po ideální příhře od Vlasáka při přečíslení tří na jednoho nezakončil přesně.

Hosté se směrem dopředu více osmělili až těsně před přestávkou. Zblokovanou střelu Červeného od modré čáry ještě Snopek před poloodkrytou brankou nedokázal umístit mezi tyče. Vyrovnání se ale Jihočeši dočkali 39 vteřin před první sirénou, poté co přečíslení dvou na jednoho ukázkově vyřešili Kašpařík a úspěšný střelec Roman Pšurný.

Na začátku prostřední části mohli hosté dokonat obrat ve skóre. Během více než minutu trvající přesilovky pět na tři pálil po rychlé kombinaci s Kašpaříkem do zcela opuštěné branky Pletka, v jasné pozici ovšem mířil vedle. Českobudějovický forvard chvíli na to dorážel z bezprostřední blízkosti, Mazanec však stačil zakročit svým pravým betonem.

Hosté poté zlepšili obranu středního pásma a Západočeši se prosazovali obtížněji. Po zaváhání obránce Šulce se přesto dostal do sóla rychlonohý Straka, gólman Kovář však jeho forhendový blafák zastavil. Pozorně bránící hosty opět pořádně prověřil až Vostřák ve 37. minutě. Bombu z levého kruhu však Kovář vytěsnil vyrážečkou. Na druhé straně opět selhal v dobré šanci Pletka, jehož střelecký pokus z pravého kruhu skončil nad.

Závěrečná dvacetiminutovka se odvíjela opatrně z obou stran a nikdo nechtěl udělat rozhodující chybu. Po samostatné akci prověřil Kováře svižnou střelou Sýkora. Navrátilec ze zámoří vypálil v 54. minutě z otočky těsně vedle. O dvě minuty později hráli domácí přesilovku a nahození pilného střelce Sýkory přetavil ve druhý gól šikovně tečující Dvořák.

Hosté mohli vzápětí vyrovnat, Mikeskův oblouček ale usměrnil Šimánek do sítě vysokou holí. Na 2:2 ale přesto vyrovnal Martynek, který nadvakrát z úhlu prostřelil Mazance. Divokou dvouminutovku uzavřeli vítěznou brankou domácí, když vyraženou střelu Vlasáka vrátil do sítě nekrytý Kovář. Vzápětí mohl svého bratra v brance Mountfieldu překonat znovu, mířil ale těsně nad. Definitivní podobu výsledku dal Straka trefou do prázdné branky při českobudějovické power play.

HC Plzeň 1929 - HC Mountfield České Budějovice 4:2 (1:1, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 10. Jan Kovář (Jeřábek), 56. Dvořák (P. Sýkora, Straka), 57. Jan Kovář (Vlasák, P. Sýkora), 59. Straka (Vostřák) - 20. R. Pšurný (Kašpařík, Gulaš), 57. Martynek. Rozhodčí: Husička, Polák - Bryška, Novák. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Diváci: 5877.
Plzeň: Mazanec - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Benák, Dresler, Frolo - Dvořák, Straka, Vlasák - P. Sýkora, Jan Kovář, J. Heřman - Lammers, M. Heřman, Johnson - Stránský, Vostřák, Lev. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Pejchar.
České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Šulc, Novák, Jank, Tůma, Vydarený - Šimánek, Mikeska, Pletka - Gulaš, Kašpařík, R. Pšurný - Mertl, Červený, Martynek. Trenéři: F. Výborný, Kupka a Gula.

Reklama

Související témata: