Hlavní obsah

Sparta a Slavia prožívají chmurné období. Je to žalostné, říká Richter

PRAHA

Vezměte tabulku od prvního místa a pomalu čtěte názvy klubů. Třinec, Vítkovice, České Budějovice. To je první trojice. Pokud chcete dojít i na pražská „S“, doporučuji číst z opačného pólu pořadí, je to rychlejší: Kladno, Sparta, Slavia. Taková je realita letošní Tipsport extraligy. Slávisté jsou navíc nejhorší ze všech mužstev doma, Sparta prožívá mizérii hlavně venku. „Oba se trápí, je to žalostný,“ říká hokejový komentátor Pavel Richter.

Foto: Michaela Říhová , Právo

Sparťanský útočník Petr Ton se letos zatím trápí

Článek

Hlavním problémem jsou góly. Slavia v posledních sedmi zápasech pětkrát prohrála. Za 425 minut vstřelila šest gólů, jeden navíc přidala po samostatných nájezdech. Slávisté dokázali udělat jednu kratší vítěznou sérii. Ta činila tři zápasy. „Slavii odešli za poslední dva roky klíčoví hráči, mají tam spoustu mladých, ale než se prosadí, to chvíli trvá, také chybí střelec,“ všímá si bývalý reprezentant Tomáš Jelínek.

Sparta je Kometou šedesátých let, říká Richter 

Produktivita je kamenem úrazu i u Sparty. Ta v předešlých sedmi utkáních čtyřikrát vyhrála a vstřelila jedenáct branek. Při konfrontaci s pražským rivalem jde o lepší čísla, ale jen zdánlivě. Sparťané dokázali slavit výhru letos jen dvakrát po sobě. A to je málo na klidnou plavbu tabulkou. „Chybí mi důraz před brankou, Sparta mi připomíná Kometu šedesátých let,“ poukazuje na historii Richter.

„Sparta? Ta má generační problém, v posledních třech letech neměla dobře sestavené mužstvo, je to chyba managamentu, Na Spartu je enormní tlak, chtějí úspěchy, úspěchy za každou cenu, ne každý hráč to zvládne. Tady se nepracuje s mládeží, v tomto směru zaspala,“ vidí problém Jelínek.

Pořadí v kanadském bodování extraligy
Slavia
Lukáš Krenželok (3+2), celkově 132. místo
Daniel Branda (1+4), 145. místo
Juraj Štefanka (2+2), 162. místo
Sparta
Petr Ton (3+5), 74. místo
Tomáš Kůrka (2+6), 82. místo
David Výborný (3+3), 106. místo

Navíc oběma mužstvům stagnují opory, nejsou v popředí kanadského bodování, tím jejich kluby strádají. Slávistický Vladimír Růžička povolal před sezónou Krenželoka, Brandu a Štefanku. Mínění o jejich potenci bylo určitě vyšší. Tato trojice dala dohromady šest gólů.

Podobně na tom je mužstvo z Holešovic. Snajpr Ton nemá formu, posila Kůrka se hledá a kapitán Výborný je schován v průměru. Tato trojka vstřelila celkem osm branek. „Útlum dojde na každého,“ je shovívaný Jelínek. „Hráči si nevěří, zatím to je žalostný, ale věřím, že oba kluby budou hrát play-off,“ je optimistou Richter.

Reklama