Hlavní obsah

Bývalý mistr světa Vejvoda byl blízko návratu a startu za Kladno

KLADNO

Mistr světa z Vídně z roku 1996 Otakar Vejvoda málem prožil comeback do vrcholového hokeje. Osmatřicetiletý útočník, jehož kariéru uťaly v nejlepším věku problémy se stehenními svaly, od soboty do dneška trénoval s extraligovým Kladnem. Chystal se, že by se v úterý proti Liberci po téměř třinácti letech objevil v elitní soutěži, ale nakonec se mu to křeče ve stehnech nedovolily.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejisté Kladna

Článek

"Hrát nebudu, nohy to nedovolily. Dostal jsem křeče z vnějších stran stehen. V úterý budu klukům fandit," řekl ČTK Vejvoda, který žije ve Stockholmu. Loni tam začal hrát čtvrtou nejvyšší soutěž za Lidingö HC. "Přemlouvali jsme ho takový triumvirát - Pavel Patera, jeho bratr Martin a já. Dělali jsme, co bylo v našich silách. Ota do toho šel, vypadalo to bezvadně, ale bohužel měl křeče. Ale klobouk dolů, že to vyzkoušel," uvedl výkonný ředitel Kladna Milan Volf.

S Kladnem si Vejvoda zatrénoval už na konci října při pětidenním pobytu v Čechách a tehdy se zrodil nápad, že by mohl opět hrát na nejvyšší úrovni. V té době vedl Vagnerplast jeho otec Otakar Vejvoda starší. "Jen si šel s námi zatrénovat a přišel za mnou Pavel Patera, že je bravurní a má na to. Je to střelec, dával góly, prosadil by se," je přesvědčen Volf.

Už před reprezentační pauzou připadalo v úvahu, že by Vejvoda bez smlouvy naskočil v některém ze zápasů v Českých Budějovicích, Karlových Varech či na ledě Vítkovic. Člen All Star týmu z mistrovství světa v roce 1996 se ale vrátil do Švédska za povinnostmi a vzal si čas na rozmyšlenou. "Musel jsem do školy na zkoušku. Trénoval jsem s Lidingö. Necítil jsem se hrozně, přiletěl jsem zpátky a šel s klukama na led, že se uvidí, jak to půjde. Hokejově a hlavně fyzicky," řekl Vejvoda.

V sobotu se zapojil do přípravy už pod taktovkou kouče Petra Tatíčka a jeho nového asistenta Jiřího Kopeckého. Ti převzali tým po Vejvodovi starším, který 4. listopadu rezignoval, a Petru Kasíkovi. To však bývalého člena slavné Blue Line, v které v 90. letech zářil s Paterou a Martinem Procházkou, v myšlenkách na návrat neovlivnilo. "Táta v tom celém nijak nefiguroval," prohlásil Vejvoda.

S Paterou mohl po dlouhých letech oživit spolupráci v dresu aktuálně posledního celku extraligy. "Všechno vypadalo do včerejška skvěle. Při přesilovce si to tam dávali do prázdné branky. Bohužel se nedá nic dělat, nejde to," litoval Volf, který se už chystal řešit transferkartu, aby Vejvoda mohl nastoupit v úterý.

Vejvoda v české nejvyšší soutěži v dresu Kladna nasbíral za šest sezon v 265 zápasech 205 bodů za 88 gólů a 117 asistencí. Naposledy se v jeho barvách objevil před ziskem titulu mistra světa v roce 1996 ve Vídni. Následně zamířilo celé trio Vejvoda, Patera, Martin Procházka do AIK Stockholm, kde však začaly jeho potíže.

V první sezoně ve Švédsku odehrál včetně play off 52 zápasů a připsal si 24 bodů za 12 branek a stejný počet asistencí. Už se ale začaly projevovat problémy se stehny. V sezoně 1997/98 nastoupil jen na necelou první třetinu úvodního utkání proti Djurgaardenu, pak se podrobil operaci stehen, při níž mu byl naříznut obal svalů, které byly podle lékařů nadměrně zvětšeny. V lednu se vrátil ve třech zápasech s Djurgaardenem, Västeräs a Leksandem, v nichž chodil nepravidelně střídat.

V létě roku 1999 se šikovný útočník a bojovník, který v národním týmu odehrál 53 zápasů a vstřelil 17 branek, snažil vrátit v letní přípravě Kladna. Již skvěle fyzicky připraven si ale přetrhl břišní sval, později se vrátily i potíže se stehny. Ve Stockholmu, kde žije s přítelkyní Annou a brzy desetiletým synem Alexandrem, studuje na vysoké škole trenérství. K hokeji se nejdříve vrátil v dubnu 2005 jako asistent a později hlavní trenér třetiligového švédského klubu Botkyrka IK.

Účastník mistrovství světa i v roce 1995 ve Stockholmu a Světového poháru v roce 1996 pak v polovině října loňského roku poprvé oblékl dres Lidingö. "Moje svaly mají ohraničené možnosti. Byl jsem po zápase utahaný, ale nebyla tam taková bolest, jako když jsem hrál za AIK a musel skončit. Člověk to hraje víc hlavou," řekl tehdy ČTK Vejvoda. V sezoně stihl 13 zápasů a 26 bodů za devět tref a 17 asistencí. V tomto ročníku hrál zatím jen dva duely, v nichž měl na kontě gól a přihrávku.

Reklama

Související témata: