Hlavní obsah

Rebel Duda: Mladý Růžička potřeboval výchovnou facku

Nezklamal. Po téměř dvou letech se Radek Duda vrátil do extraligy a hned ho byl v Plzni plný led. V zápase proti Slavii, který Indiáni prohráli 4:5 po prodloužení, vytvářel šance, dohrával souboje, pošťuchoval se a při podávání rukou ho rozhodčí po strkanici s Mickou raději poslali do kabin. Pověst hokejového rebela kmenový hráč Chomutova naplnil.

Foto: ARCHIV

Radek Duda

Článek

Konflikty jste měl hned s několika hráči Slavie, s níž jste před sedmi lety získal extraligový titul. To jste spolu měli nevyřízené účty?

To ne, když jde člověk do brány, někdy dojde ke kontaktu s brankářem, to patří k hokeji. Spíš mě naštval mladý Růžička, člověk chce dohrát souboj a on mu dá krosček do obličeje. Tohle se má trestat, mělo by to pro něj být varování, aby to nedělal. Za svoji hokejku je zodpovědný.

Z toho pramenila i drobná potyčka při podávání rukou, kdy vás od Micky museli oddělovat rozhodčí?

Růžička potřeboval výchovnou facku. Když mu ji táta nedá. (úsměv)

Jak jste vůbec prožíval svůj návrat do extraligy?

Měl jsem samozřejmě radost. V Plzni jsem vyrůstal, dostal jsem tu šanci nakouknout do profihokeje, vždycky rád přijedu. Škoda, že to byl hořký večer. Pro kluky to bude teď těžké, když ztratí vyhraný zápas, může je to nalomit. Páteční utkání pro ně bude klíčové.

To už bude bez vás?

Dohoda byla na jeden zápas, nevím o tom, že bych tu měl hrát další.

Čemu přičítáte polevení Plzně v závěru? Vedli jste o tři góly, diváci už slavili vítězství...

Je to velká škoda. Výkon byl dlouho skvělý, nasazení i tempo, drželi jsme systém, taktiku... Ale v době, kdy diváci začali skandovaně tleskat, mužstvo polevilo a trochu nám vlezlo do hlav, že se nemůže nic stát. Jenže se hraje 60 minut, my udělali nějaké chyby a hodně jsme za ně platili. Takhle zkušenému mužstvu by se to nemělo stát.

Jak jste si stihl porozumět se zámořskými parťáky v útoku?

Řekli jsme si, co chceme hrát, samozřejmě to nemohlo být ideální, ale snažili jsme se, abychom si navzájem vyhověli. Hráli jsme spíš severoamerický hokej, hodně do brány, jen tomu chyběly góly.

Vy sám jste měl několik šancí...

Ale moje koncovka je tenhle rok hodně bídná. Cítím menší trápení, snad to slabší období překonám...

Byl to pro vás herní skok z první ligy do extraligy?

Je to tu rychlejší, člověk se musí adaptovat, ale je to spíš o hráčích, jak si pomůžou se dostat do hry. Pro mě je paradoxně jednodušší hrát v extralize, v první lize je to urputnější, víc se fauluje, pro hokej je to horší. Ale snažím se na sebe být přísný i tam.

Reklama

Související témata: