Hlavní obsah

Liberec zažil zápas hrůzy. S Boleslaví prohrál 0:6

Hokejisté Liberce nebodovali ani ve druhém utkání po reprezentační přestávce, když v předehrávce 22. kola extraligy prohráli s Mladou Boleslaví vysoko 0:6. Hosté si naopak připsali druhé vítězství po sobě. Rozhodli o něm výborně zvládnutou druhou třetinou, kterou vyhráli 5:0. Své první čisté konto v sezoně vychytal brankář Michal Valent.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Petr Nedvěd (vpravo) a David Vrbata z Mladé Boleslavi bojují o kotouč.

Článek

V úvodu přitom nic nenasvědčovalo pozdějšímu jednoznačnému scénáři. Bílí Tygři byli lepším týmem a jen díky výbornému výkonu gólmana Valenta a špatné koncovce domácích byl po první části stav bezbrankový.

První velkou šanci promarnil po skvěle načasované Nedvědově přihrávce Dušek. Hosté se osmělili až s koncem úvodní desetiminutovky, ale sérii náznaků slibných příležitostí dokázal úspěšně čelit gólman Pinc. Na konci 15. minuty minul v přesilovce z otočky jen velmi těsně Podkonický, při další početní výhodě nabídl Nedvěd opravný pokus Duškovi, ale ten i tentokrát ve velmi dobré pozici selhal.

Ve druhé třetině přišla studená sprcha

Druhá třetina byla pro domácí hodně studenou sprchou. Jakoby nebrali v potaz šanci Bahenského, a tak je pár vteřin poté potrestal při signalizované výhodě Boháč. Vzápětí měl po Tvrdíkově výzvě obrovskou možnost na zvýšení náskoku Divíšek, ale puk skončil po několika rychlých odrazech mimo branku.

Ve 27. minutě se zápas definitivně zlomil na stranu Mladé Boleslavi. Svěřenci kouče Holaně nejprve přežili bez úhony i čtvrté oslabení v duelu a právě hříšník Bahenský chvilku po návratu na led z trestné lavice ujel libereckým zadákům a se štěstím překonal Pince.

Zklamaný brankář Liberce Marek Pinc sedí na střídačce, poté co se nechal po čtvrtém gólu vystřídat. foto: ČTK/Radek Petrášek

Jen o 25 sekund později po Bahenského dorážce Pabiškovy rány přikryl Pinc lapačkou kotouč na brankové čáře, ale jak si vzápětí ověřil sudí Pešina při konzultaci s videorozhodčím, kotouč se dostal celým objemem v jednu chvíli za ni. Mladá Boleslav tak mohla slavit potřetí. Ve 32. minutě byl blízko zvýšení opět Divíšek, bekhendem ovšem těsně minul.

Jeho nepřesnost nemrzela hosty dlouho. Už pár vteřin nato Divíšek obral o puk s rozehrávkou hodně váhající liberecké hokejisty, předložil ho rychle Tvrdíkovi, jenž svou trefou vyhnal Pince z branky. Ani jeho nástupce Vošvrda ale neodolal nájezdům v obrovské pohodě hrající Mladé Boleslavi dlouho a nekrytý Boháč přidal po Hrdelově nahrávce ještě před druhou přestávkou pátý gól.

Kalous: Byli jsme bez efektivity a důrazu

Ve třetím dějství už se zápas pouze dohrával. Severočeši se snažili alespoň o čestný úspěch, ale Valent byl proti. Skóre zpečetil v 56. minutě po 40 vteřinách přesilovky Hay.

"Bohužel jsme v první třetině nevyužili některé šance, které jsme si vytvořili. Řekli jsme si o přesilovky, ale sehráli jsme je velmi špatně. Byli jsme bez efektivity, bez důrazu a ve druhé části hry, kdy jsme chtěli hrát aktivně, jsme neskutečnými chybami nabídli soupeři šance ke skórování. Soupeři vyšlo, na co sáhl. Doufám, že se z toho otřepeme, probereme se, začneme hrát, co máme a hlavně pak to, co povede k lepším výsledkům," uvedl po utkání zklamaný kouč domácích Jiří Kalous.

To jeho protějšek Miloš Holaň měl pochopitelně pro své mužstvo jen slova chvály:  "Před hráči smekám za to, co předvedli během dvou dnů za fantastický výkon. K tomu opravdu mám jen slova chvály. První třetina sice skončila 0:0, ale myslím, že jsme trochu zaskočili Liberec naší aktivní hrou, samozřejmě podpořenou i vynikajícím gólmanem. Míša Valent nás v těch chvílích, kdy jsme hráli třikrát v oslabení, podržel. Pak přišla fantastická druhá třetina s výsledkem 5:0 a pak už si to hráči velice dobře pohlídali."

Bílí Tygři Liberec - BK Mladá Boleslav 0:6 (0:0, 0:5, 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Boháč (Hrdel), 27. Bahenský (Boháč), 27. Bahenský (Pabiška, Vrbata), 32. Tvrdík (Divíšek), 40. Boháč (Hrdel, Nouza), 56. Hay. Rozhodčí: Pešina, Fraňo - Bejček, Kalivoda. Vyloučení: 5:7, navíc Plodek (Liberec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 4129.
Liberec: Pinc (32. Vošvrda) - Hunkes, Výtisk, Trončinský, Čakajík, Rýgl, Moravec, Derner - Kudrna, Nedvěd, Dušek - Podkonický, Plodek, Víšek - Klimenta, Vak, M. Hořava - Bárta, Ondřej, Špaček - Vantuch. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.
Mladá Boleslav: Valent - Žabka, Jindra, Marušák, Macháček, Hay, Duben, Čížek, Lehikoinen - Tvrdík, Divíšek, Macho - Pabiška, Vrbata, Bahenský - Nouza, Hrdel, Boháč - Loskot, Gajovský, Handlovský. Trenéři: Holaň a Hiadlovský.

Reklama

Související témata: