Hlavní obsah

Předseda arbitráže ČSLH Balaš: Rozhodnutí je v souladu s pravidly

PRAHA

Rozhodnutí o odebrání bodů Mladé Boleslavi, Plzni a Kladnu v extralize je zcela v souladu s pravidly, které český hokej má, a s pravidly, které si kluby samy přijaly. Takový názor zastává předseda arbitrážní komise Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Vladimír Balaš, jenž je zároveň členem legislativní rady mezinárodní federace IIHF.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda arbitrážní komise ČSLH Vladimír Balaš

Článek

"Můj názor se ztotožňuje s rozhodnutím ředitele extraligy, rozhodnutí bylo ale jen na něm," uvedl Balaš na páteční tiskové konferenci v Praze. "Pokud jde o právní stránku, jsem přesvědčen, že řešení byla zhruba tři a to, které bylo vybráno, je jedno z možných. Jistě si každý může představit i jiný postih," dodal Balaš.

Rozhodnutí je podle něho v souladu s pravidly českého hokeje a těmi, které si kluby samy přijaly. "Je pouze na nich, aby se v případě, že se ukáže, že něco nefunguje, jak má, snažily najít jiná pravidla a jiné způsoby. Zaznělo, že existují posudky renomovaných právníků. Nepochybně ano. Jen mi připadá, že u právních názorů je to trošku ošidné. Říká se dva právníci - tři názory," připomněl Balaš možné různé výklady.

Vypracované posudky, které viděl, prý netvrdí, že nedošlo k pochybení ze strany klubů a že by neměl ředitel extraligy pravomoc o takové věci rozhodovat a postihnout porušení pravidel. "Nemyslím, že by se v tomto pohledu názory diametrálně lišily. Otázka spíš je, jaký má být postih, ale to není věc právníků, kteří mohou vyslovovat nějaké názory, ale jen pana Šulce, kterému kluby daly oprávnění, aby o takové věci rozhodl definitivně," řekl Balaš.

Chyby odhalila náhoda

Co se může stát v případě úspěšného odvolání klubů, netušil. "O tom jsem nepřemýšlel. Soudní přezkum je tady možný, ovšem pouze omezeně. Soud by spíš rozhodoval o tom, jestli příslušný hokejový orgán má oprávnění rozhodovat a jestli rozhodoval v mezích, které mu vlastní řády a pravidla ukládají," uvedl Balaš.

Pokud by byl zpochybněn samotný verdikt, byl by patrně zrušen a muselo by být rozhodnuto znovu. "To je nejpravděpodobnější scénář. Rozhodně by soud nenahrazoval projev vůle hokejového orgánu tím, že by řekl, že se body přičítají zpátky. Nebo, že se stanoví jiná sankce. Nedomnívám se ale, že tato situace může nastat, že by takové podání u soudu uspělo."

Vedení soutěže bude po skončení sezony zvažovat, jak podobnému případu v budoucnu zabránit. "Je to věc, která je tady nová a kdy jsme na to opravdu přišli náhodou. Ale ten systém při přeregistrování se tady aplikuje spoustu let a prakticky dosud k žádné takové chybě nedošlo," uvedl prezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) Ctibor Jech.

Postiženým klubům vadí nejvíce, že při současném systému se na chyby v registracích přišlo až tak pozdě. "Máme o čem přemýšlet, když se na to přišlo v 18. kole a ještě náhodně při novém přestupu hráče," řekl Jech.

Rozladění klubů chápe. "Každý bude bránit svoji pozici. Rozhodlo se však tak, aby soutěž byla postižena co nejméně. A hlavně, aby bylo co nejméně postiženo těch jedenáct klubů, které to měly v pořádku."

Odlivu fanoušků se nebojí

Fanoušky podle něho kauza od hokeje neodradí. "Věřím, že na jedenácti stadiónech budou lidé fandit dál a věřím, že i v Mladé Boleslavi, Plzni a na Kladně tomu týmu dál pomůžou k tomu, aby tuto věc dohonili. Podle mého se s tím podle řádů nic jiného udělat nedalo. Nikdo nechtěl jít do extrémní restrikce vůči klubům, ale zase obráceně jsme kategoricky odmítli to zamést pod stůl," uvedl Jech.

Velmi pozorně sledovali vývoj kauzy v agentuře BPA, která je výhradním marketingovým partnerem APK LH a držitelem centrálních marketingových a televizních práv na extraligu. "Nepřísluší nám jakkoliv zasahovat do rozhodování sportovních záležitostí soutěže, tlumočili jsme ale APK přání hlavních partnerů Tipsport extraligy, která vesměs zahrnovala rychlé a transparentní dořešení, rozhodnutí v souladu s hokejovými řády s cílem co nejméně poškodit produkty Tipsport extraligy a nepoškodit motivaci všech klubů pro další kola," uvedla ředitelka agentury Jana Obermajerová.

Z jejího pohledu je každé rozuzlení špatné, protože začátek potíží již nelze smazat. "Daleko hůř bychom ale vnímali, kdyby se APK snažila kauzu zamést pod stůl, nebo ji jakkoliv řešit v rozporu s platnými řády. Přístup APK pokládáme za profesionální, byť je pro chybující kluby velice nepříjemný. Všichni musíme respektovat zákony a řády, proto chceme, aby se dodržovaly i ve sportu," prohlásila Obermajerová.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín